Lifestyle

Boli koljeno –

Zbog čega vas sve boli koljeno

Koljeno je je najveći i najistureniji zglob u ljudskom tijelu i stradava od koječega otkad napravimo prve korake u životu sve dok nas noge nose u dubokoj starosti. Ako bi nabrajali zbog čega vas sve boli koljeno, morali bi knjigu o tome napisati, jer od najčešćih 7 uzroka boli u koljenu do 127 mogućih uzroka, daleko bi nas to odvelo, pa ćemo se držati najčešćih uzroka. Prvi je svakako suvremeni sjedilački način života koji donosi ukočena koljena.

Borba protiv ukočenosti koljena je laka, jednostavna i besplatna, hodajte ljudi, noge imamo za hodanje, a i obične, lagane šetnje čuvaju fleksibilnost vaših koljena. Ozljede ligamenata i meniskusa, najčešće kod aktivnih sportaša su drugi mogući razlog što vas boli koljeno. Osteoartritis koljena je drugo ime za potrošeno koljeno. Burzitis koljena je upala unutarnje strane koljena, češća kod žena i pretilih osoba. Trkačko koljeno je i vrsta ozljede, najčešća kod atletičara, bakerova cista se pojavljuje sa stražnje strane koljena.

Prevencija i liječenje kad boli koljeno

Kada se govori o kretanju i vježbanju kao lijeku protiv sjedilačkih bolesti često se ode u drugu krajnost, u agresivno vježbanje koje može donijeti neželjene ozljede i opteretiti kardiovaskularni sustav nepotrebno. Bit je u ravnoteži, ničega previše i ničega premalo. Prevencija i liječenje kad boli koljeno, prevencija, to jest zdrave životne navike i umjereno kretanje se provode dok ste još zdravi, kada se pojave bolovi, već je vrijeme za liječenje koje se primjenjuje prema uzrocima boli.

Ako je osteoartrtits krivac što vas boli koljeno, ako je hrskavica toliko potrošena da vam koljeno škripi i pucketa i nesnosno boli u početku ćete dobiti protuupalne lijekove, ortopedska pomagala, a na kraju možda ipak budete morali na kirurški zahvat. Povrede ligamenata se najčešće susreću kod sportaša, kod ljudi koji su doživjeli prometnu nesreću, ali se mogu dogoditi i drgačije, liječe se analgeticima, elastičnim zavojem i vježbama za jačanje koljena, povrede meniskusa moraju biti operirane i postoperativni oporavak uključuje fizikalnu terapiju.

Opći savjeti svima koje boli koljeno

Trkačko koljeno prvo treba provjeriti da nema i drugih ozljeda i oštećenja, zatim slijedi pošteda od treninga uz produženo hodanje dok bol ne prođe, pomaže hlađenje koljena. Bakeova cista se najčešće povuče sama, ako se to ne dogodi, provodi se limfna drenaža da se cista isprazni i terapija kortikosteroidima koji se primjenjuju i kod burzitisa. Opći savjeti svima koje boli koljeno, fizijatar će vam propisati vježbe, podizanje noge na povišeno mjesto razne ortoze ili steznike.

Ljudima koje boli koljeno pomažu razni suplementi s kolagenom ili vitaminom C, terapija ledom smanjuje i bol i otok, topli oblozi djeluju na sličan način kao i led, no, svakako je odmaranje koljena najvažnije. Od vježbi je korisna vježba vožnja bicikla u zraku iz ležećeg položaja na leđima, izvođenje čučnjeva, hodanje, a kasnije i planinarenje, kao i vožnja pravog bicikla jačaju i mišiće koljena. U teretani vas kroz vježbe i pravilno vježbanje mogu voditi iskusni treneri i uvijek nosite kvalitetnu obuću.

Tagovi:

#Boli #koljeno #
Izvorni članak