Lifestyle

Što je teniski lakat – Kako dolazi do nastanka boli u nadlaktici

Što je teniski lakat?

Teniski lakat (lateralni epikondilitis) je stanje koje uzrokuje bol u području lakta zbog ponavljajućih pokreta ruke i zgloba. Mišići i tetive podlaktice oštećeni su pretjeranom upotrebom, što dovodi do osjetljivosti vanjske strane lakta. Kod preopterećenja ove regije nastaju pukotine na tetivi nakon čega dolazi do upalnog procesa koji dovodi do lateralnog epikondilitisa. Teniski lakat je stanje koje izravno utječe na kvalitetu života osobe jer otežava rješavanje svakodnevnih zadataka. Obično se javlja između tridesete i pedesete godine života. Simptomi se razvijaju postupno i pogoršavaju tjednima ili mjesecima. Tenisači nisu jedini koji mogu patiti od teniskog lakta. Ljudi koji sudjeluju u određenim radnim ili rekreacijskim aktivnostima koje uključuju ovu vrstu kretanja imaju najveći rizik od razvoja teniskog lakta. Budući da je zglob lakta strukturno vrlo složen, bol koja se u njemu razvija treba shvatiti ozbiljno. U ranim stadijima bol se može liječiti jednostavnim metodama, no u uznapredovalim slučajevima potrebno je invazivno liječenje.

Teniski lakat – simptomi

Koji su simptomi teniskog lakta? Glavni simptom je umjerena do jaka bol u laktu, osjećaj žarenja, a u nekim slučajevima zahvaćeno područje može biti vruće ili natečeno. Ovisno o težini upale, može doći do nedostatka snage u zahvaćenoj ruci. Među ostalim tegobama su: osjetljivost u laktu, pojačana bol pri pokušaju podizanja teškog predmeta, ukočenost pri ispruženju ruke, oslabljeni stisak, trnci u laktu, podlaktici, zapešću i šaci, gubitak snage i fleksibilnosti zgloba, ograničenje zgloba opseg kretanja. Kako se dijagnosticira teniski lakat? Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze bolesnika. U uznapredovalim slučajevima potrebna je detaljnija procjena i dodatni testovi kako bi se provjerile druge vrste povezanih ozljeda. Ultrazvuk i magnetska rezonancija pomažu u preciznijoj procjeni ozljede. Lateralni epikondilitis, odnosno teniski lakat, može se izliječiti odgovarajućim liječenjem. Važno je da se pacijent pridržava uputa liječnika specijaliste. Treba imati na umu da je samoliječenje štetno jer može pojačati upalni proces i dovesti do pogoršanja stanja.

Kako se liječi teniski lakat?

Kako se liječi teniski lakat? Budući da je stanje svakog pojedinca specifično, važno je naglasiti da se prednost daje neinvazivnim tretmanima, dok vrijeme rehabilitacije varira ovisno o dobi, težini ozljede i drugim čimbenicima. Osim toga, postoje različite mogućnosti liječenja, a one se razlikuju ovisno o stanju i tegobama pojedinca. Među metodama koje se koriste za teniski lakat su fizikalna terapija, injekcije kortikosteroida i terapija udarnim valom. Kada je riječ o fizikalnoj terapiji, nakon procjene pacijenta, fizioterapeut određuje personalizirani plan liječenja, odnosno vježbe koje će se izvoditi. Primjena lijekova može biti indicirana za smanjenje boli i otekline u podlaktici. Nakon prestanka boli u prvom stadiju bolesti i početka perioda cijeljenja, potrebno je izbjegavati ponavljajuće aktivnosti koje će opteretiti zglob lakta. Za što bolji oporavak vrlo je važno ne podizati teške predmete. U uznapredovalim slučajevima, kada konvencionalno liječenje ne pomogne unutar 6 mjeseci, liječnik preporučuje operaciju. U prosjeku, zacjeljivanje lakta traje između tri i šest tjedana nakon operacije. Kako spriječiti pojavu teniskog lakta? Ako je problem povezan sa bavljenjem sportom, prije aktivnosti potrebno je zagrijati mišiće barem 15 minuta. Nadalje, jačanje mišićnih skupina može spriječiti ozljede.

Tagovi:

#Što #teniski #lakat #Kako #dolazi #nastanka #boli #nadlaktici
Izvorni članak