Lifestyle

Kako kamilica i metvica ublažuju grčeve u želucu i crijevima – Bolesti želuca i crijeva

Kamilica i metvica ljekovita bilja

Kamilica i metvica su od davnina poznate kao vrlo ljekovite biljke koje su se stoljećima i tisućljećima pripremale kao topli napitak koji je blagotvorno djelovao na ljudsko tijelo. Kamilica se nalazi u našim krajevima kao korov koji se lako i brzo širi i razmnožava, a izuzetno je ljekovita biljka koje djeluje protuupalno i antivirusno svojim umirujućim djelovanjem.

Kamilica i metvica djeluju kao ljekoviti napitak kod bolova u abdomenu umirujući time želudac i cijeli probavni sustav. Kamilica je naročito djelotvorna kod svih vrsta upalnih procesa u tijelu, kožnih bolesti, loše probave, nervoza, nesanica, otklanja kamence, pomaže kod problematičnih menstrualnih ciklusa. Također kamilica djeluje na ublažavanje grčeva u tijelu, probadanja u udovima, a vrlo često se čaj od kamilice koristi kao oblog za bolove i otekline jer djeluje protuupalno.

Metvica svojim eteričnim uljem pogodno djeluje na glavobolju, otklanja nagon za povraćanjem, smiruje pojačano izlučivanje žuči, otklanja nervoze i nepravilna lupanja srca, a vrlo je učinkovita kod liječenja živaca koji su osjetljivi na hladnoću.

Kamilica i metvica ublažavaju bolove u želucu

Kada imate bolove u želucu kamilica i metvica su rješenje za vaše tegobe. Kada pojedete nešto što ne odgovara vašem organizmu možete osjetiti kao da vam kamen leži na želucu, a kako bi si olakšali da želudac probavi i izbaci hranu koja mu ne odgovara možete si pomoći čajem od kamilice ili čajem od metvice koji će blagotvorno djelovati na smirivanje bolova u želucu i olakšati probavu hrane.

Moguće je i da su plinovi iz crijeva uzrokovali grčeve i bolove u želucu jer se nadutost osjeća u cijelom probavnom sustavu, te se u tom slučaju trebate pobrinuti da se plinovi i nadutost izbaci iz probavnog sustava. U tome vam mogu pomoći kamilica i metvica koje obje imaju protuupalna svojstva i djeluju smirujuće na želudac i probavni sustav.

Metvica će smiriti grčeve, a toplina čaja će pomoći želucu da probavi hranu i lakše je pošalje dalje u crijeva i da se ta hrana izbaci iz tijela. Kamilica također djeluje umirujuće i kada imate proljev i povraćanje bilo da se radi o bakterijskoj ili virusnoj upali.

Kamilica i metvica kod probavnih problema

Kada vas muče probavni problemi koji mogu nastati u bilo kojem dijelu probavnog sustava kamilica i metvica u obliku toplog napitka će pomoći kod ublažavanja tegoba. Metvica i njeni sastojci utječu na pojačano lučenje žuči koja će omogućiti izlučivanje u probavni sustav i varenje hrane, te tako olakšati cijelu probavu.

Čaj od kamilice izuzetno dobro utječe na probavni sustav djelujući protuupalno, te smanjuje bolove i grčeve u probavnom sustavu. Moć kamilice je da dezinficira te na taj način smiruje upalni proces.

Kamilica i metvica djeluju na način da opuštaju mišiće crijeva te plinovi lakše prolaze kroz crijeva pa se tako smanjuju bolovi i grčevi u probavnom sustavu. Dobro je poznato još iz doba starih Egipčana i Grka da kamilica svojim antiseptičkim djelovanjem na cijelo tijelo kao parna kupelj liječi cijeli organizam, pa kod probavnih tegova ona djeluje iznutra i olakšava nadutost, opušta crijeva i omogućava lakši prolazak plinova i probavljene hrane kroz crijeva.

Tagovi:

#Kako #kamilica #metvica #ublažuju #grčeve #želucu #crijevima #Bolesti #želuca #crijeva
Izvorni članak