Što je tia – Arz.hr

Što je tia i zašto nastaje?

Contents

Transient Ischemic Attack ili TIA se opisuje kao prolazni ishemijski napad kada mozak ne prima dovoljno kisika radi nepravilnog optoka krvi u žilama mozga. Navedeni napad može biti sličan moždanom udaru, no on se razlikuje prema simptomima i njegovom trajanju. TIA ne uzrokuje trajno oštećenje mozga, i riječ je o stanju koje traje samo nekoliko minuta. U medicini, navedeno stanje je poznato i kao “mini moždani” i može poslužiti kao upozorenje. Statistike pokazuju da trećina ljudi koji je prošla ishemijski napad je kasnije doživjelo moždani udar (u roku od godine dana).

Kada se dogodili prolazni ishemijski napad, valja ga se shvatiti ozbiljno i obratiti se liječniku. Ovo stanje može i ne mora biti alarmantno, no pravilnom reakcijom sprječavate daljnji razvoj moguće teže kliničke slike. Tko sve pripada u rizičnu skupinu? Najčešće će se pojaviti kod srednje i starije životne dobi, no pojavljuje se i kod mlađih osoba. Zašto nastaje? Nastaje onda kada krvni ugrušak privremeno začepi krvnu žilu u mozgu, zbog čega će se određeni dio u mozgu na kratko biti zakinut sa opskrbom krvi.

Tia uzroci i simptomi

Ishemija označava nedovoljnu opskrbljenost kisikom, što znači da određeni organ ili tkivo može doživjeti trajno oštećenje. Budući da je naša krv odgovorna za prijenos kisika u stanice, najčešći uzrok nastanka TIA-e je poremećaj u cirkulaciji. Poremećaj cirkulacije će nastati kada postoje moguća začepljenja u krvnim žilama. Ostali uzroci nastanka su: Ateroskleroza – Nakupljanje kolesterola te lipida u stijenkama naših krvnih žila, radi čega dolazi do zadebljanja stijenki i raznih komplikacija poput krvarenja, ruptura, plakova, aneurizme. Tromboembolija – Stvaranje tromba unutar neoštećene krvne žile. On se može okretati i doputovati do manjih krvnih žila gdje uzrokuje privremeno začepljenje.

Prolazna embolija se može ponavljati. Da li TIA uzrokuje simptome? Navedeno stanje obično traje nekoliko minuta. Većina znakova te simptoma će nestati unutar par sati. Znakovi i simptomi su veoma slični moždanom udaru, te mogu uključivati: Iznenadan osjećaj slabosti, utrnulost te paralizu lica, ruku ili nogu, nerazgovijetan govor, poteškoće prilikom razumijevanja, iznenadna sljepoća na jednom ili oba oka, dupla slika, vrtoglavica, iznenadan gubitak ravnoteže, poteškoće sa koordinacijom, jaka glavobolja bez poznatog uzroka. Ukoliko su simptomi dulji, oni mogu uzrokovati trajno oštećenje mozga i smatraju se moždanim udarom.

Tia dijagnosticiranje i liječenje

Hitnu medicinsku pomoć je potrebno zatražiti onda kada ste doživjeli gore navedene simptome. Sama dijagnoza obuhvaća: EKG, rendgensku snimku prsnog koša, ultrazvuk vratnih arterija. Postoji mogućnosti i za daljnjim pretragama, poput snimanja krvnih žila. Kako se TIA liječi? Nakon što liječnik utvrdi da je došlo do ishemijskog napada, cilj liječenja će se fokusirati na liječenje mogućih nepravilnosti i sprječavanje nastanka moždanog udara. TIA se najčešće liječi uz lijekove koji smanjuju mogućnost moždanog udara: Antitrombocitni lijekovi i antikoagulansi.

Ukoliko osoba ima stenozu, točnije, suženu vratnu arteriju, tada postoji mogućnost operativnog zahvata. Da li si osoba može sama pomoći? Preventivne mjere svakako postoje i one se odnose na sljedeće: Prestanak pušenja i konzumacije alkohola, svakodnevna tjelesna aktivnost, održavanje zdrave kilaže, prestanak konzumacije masne hrane, regulacija šećera u krvi, redovito mjerenje krvnog tlaka. Kod prvih znakova ishemijskog napada važno je zatražiti liječničko mišljenje i reagirati sukladno savjetima. Najbolja prevencija za stvaranje ugrušaka i svih stanja povezanih sa njime je zdrav način života.

Tagovi:

#Što #tia #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar