Lifestyle

Golferski lakat – uzrok, simptomi, liječenje

Što uzrokuje golferski lakat?

Naše tijelo produkt je milijuna i milijuna godina evolucije. Tijekom naše povijesti, određeni dio ljudi posvetio je svoj život proučavanju ljudskoj tijela. Radi takvim pojedinaca danas znamo toliko toga o našem tijelu, premda ako pitate neke medicinske filozofe, sigurno će Vam reći da još puno toga nije otkriveno! Kada je u pitanju golferski lakat, radi se o iritaciji i bolnoj dijagnozi koja pogađa uglavnom stariju populaciju, ali i profesionalne sportaše koji ligamente i zglobove izlažu velikim naprezanjima. Golferski lakat liječi se terapijama koji mogu uključivati injekcije hijalurona ili druge pripravke. Uzroci golferskog lakta nikada nisu paraziti ili nametnici, već naša vlastita trošnost zglobova i njihove strukture. Danas se liječi vrlo efikasno, premda se može vratiti kod pacijenata, a da bismo ga prevenirali, potrebno je cijeli život imati neku dostatnu fizičku aktivnost. Baš kao i kod drugih bolesti sustava za kretanje, sve ćemo riješiti ukoliko cijeli život ostajemo u sportu ili se barem djelomice bavimo sportom.

Golferski lakat: simptomi i liječenje

Mnogi pacijenti koji imaju golferski lakat često ga mijenjaju s teniskim laktom. Premda se obje dijagnoze tiču našeg lakta, postoji bitna razlika u mjestu gdje se javlja bol. Simptomi golferskog lakta počinju s laganim trncima i ukočenošću lakta, a može se razviti u oštru bol i tešku pokretljivost zgloba. Ipak, najčešći simptom kod golferskog lakta je preosjetljivost i bol u unutarnjem dijelu lakta. U takvim situacijama svakako ste dužni odmah se javiti svom liječniku. Golferski lakat tretira se ovisno o stanju pacijenata i ovisno o njegovoj ili njezinoj dobi. Naravno, ova dijagnoza je češća kod starijih članova našeg društva, ali i kod profesionalnijih sportaša, posebice golfera. Drugi najčešći sport koji uzrokuje ovu dijagnozu jest tenis, a treći badminton. Liječenje uvijek popraćuje i promijenjena prehrana, bogata vlaknima i namirnicama bogatim kalcijem i fosforom. Fizička aktivnost je gotovo uvijek prisutna, ali su moguće i razne injekcije. Osim hijalurona, postoje i druge, no to ovisi od klinike do klinike.

Golferski lakat: prevencija

Prevencija ovakve dijagnoze ista je kao i kod ostalih slučajeva problema s našim sustavom za kretanje. Da bismo održali zdravlje naših zglobova, moramo ih učestalo koristiti, odnosno moramo koristiti njihovu funkciju. Ukoliko živimo život u kojem se gotovo nikada ne krećemo, jedemo nezdravo i nemamo neke zdrave navike, riskiramo povredu naših zglobova. Isto vrijedi i za koljena, zapešća i ostalo.. Golferski lakat ne mora se razviti samo ako igrate golf – to je ozbiljan dijagnoza koja može pogoditi svakoga tko se ne bavi dovoljno svojim zdravljem. Premda golferski zglob možemo izliječiti i prevenirati daljnje napredovanje bolesti, prevencija golferskog lakta svakako je puno jednostavnija i zdravija. Golferski lakat dakle, nećete razviti ukoliko ste aktivni i ukoliko se barem malo zdravije hranite. S druge strane, s godinama uvijek dođu neke bolesti. Ne dopustite da Vaša pokretljivost bude ugrožena i prevenirajte već sada bolesti sustava za kretanje uz par jednostavnih savjeta koje smo Vam ovdje nabrojali!

Tagovi:

#Golferski #lakat #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši