Lifestyle

Stidna ušljivost – Pediculosis pubis (Phtiriasis pubis) – uzrok, simptomi, liječenje

Stidna ušljivost – uzrok

Stidna ušljivost je bolest koja je uzrokovana s parazitom koja se naziva Phthirius pubis, a kod nas je poznato da ih nazivamo stidnim ušima, koji obično napada područje stidnih dlaka kod čovjeka. Stidne uši su sitni kukci koji se nalaze na genitalnom području. Stidne uši nisu isto kao i uši koje obično pronađemo na području glave i tijela. Njihovo tijelo je veličine 1,6 milimetra, no mogu stidne uši biti i manje od toga. Stidna ušljivost se uglavnom može dobiti preko seksualnog odnosa. Iako mnogi misle kako kondom vas štiti od svih spolno prenosivih bolesti, no zapravo to nije istina. Kondom ne pokriva cijelo genitalno područje, zbog čega i dalje možete pokupiti stidne uši tokom seksa. Međutim, stidne uši se mogu dobiti ako ste s nekime dijelili odjeću, posteljinu ili ručnik sa zaraženom osobom. Stidne uši se hrane s vašom krvlju, te njihovi ugrizi mogu uzrokovati jaki svrbež na intimnom području.

Stidna ušljivost – simptomi

Stidna ušljivost se može veoma lako prepoznati po njegovim karakterističnim simptomima. Ako imate stidne uši, moći ćete osjetiti jaki svrbež na intimnom području gdje vam se i nalaze stidne dlake. Stidne uši se mogu proširiti i na druga područja gdje se nalazi grublja dlaka, kao što su područje nogu, prsa, pazuha, brade, brkova, trepavica i obrva. Stidna ušljivost je poznata po glavnom simptomu, a to je svrbež na području pubičnih dlaka, što nastane kao rezultat osjetljivost na slinu uzročnika, odnosno ugriza stidnih uši. Svrbež postaje sve intenzivniji tokom narednih dva do više tjedana od početne infekcije i često se svrbež javlja tokom noći. Puno rjeđe se kogu pojaviti karakteristične plavo sive makule odnosno mrlje na zahvaćenom mjestu ugriza stidnih uši. Pojedinac koji je dobio stidne uši na stidnim dlaka može primijetiti male bijelo sive insekte kako plaze, te ujedno mogu vidjeti ovalno bijele ili žute grudice koje vise sa stidnih dlaka, a to su vam jajašca od stidnih uši.

Stidna ušljivost – liječenje

Stidna ušljivost se može lako liječiti. Najčešće se stidna ušljivost liječi na način da se primjenjuje krema ili losion za ubijanje parazita i njihovih jajašca koji se može kupiti u ljekarni bez recepta od vašeg doktora. Također, mogu se primijeniti i preparati kao što su permetrin ili šamponi koji sadrže u sebi permetrin ili lindan, no ako ste trudnica, ne smijete koristiti šampon koji sadrži lindan u sebi. Bitno je da ako vi imate stidne uši da provjerite sa svojim partnerom ili bilo kim s kojim ste bili u bliskom odnosu ili ste dijelili neke stvari poput odjeće ili ručnika da nemaju i oni uši. Posebice ako ste imali spolni odnos sa svojim partnerom jer ni kondom vas ne može spasiti od prijenosa stidnih uši jer ne pokriva cijelo područje. No, najbolji način liječenja je da spriječiti pojavu stidnih uši. Bitno je izbjegavati seksualni odnos sa zaraženom osobom, isto tako je bitno izbjegavati dijeljenje posteljine, ručnika ili odjeće sa sobom za koju znate da imate stidne uši. Ukoliko se vi liječite od stidnih uši, onda se moraju i vaši seksualni partneri liječiti od stidnih uši.

Tagovi:

#Stidna #ušljivost #Pediculosis #pubis #Phtiriasis #pubis #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši