Ljeto i tjelesna aktivnost

Ljeto, godišnje doba u kojem sunčeva svjetlost i toplo vrijeme potiču na boravak u prirodi i na otvorenom prostoru.

Ljeto je i vrijeme godišnjih odmora koje treba iskoristiti za bavljenje različitim tjelesnim aktivnostima koje održavaju tijelo, psihu, um i dušu zdravima.

Osobama svih životnih dobi potrebna je tjelesna aktivnost kako bi se sačuvala snaga mišića, pokretljivost zglobova i kralježnice, izdržljivost, poboljšao rad srca, pluća, probave i cirkulacije.

Tjelesna aktivnost smanjuje rizik od smrti i nekih vrsta malignih bolesti, utječe na regulaciju krvnog tlaka, šećera i masnoća u krvi, smanjuje tjelesnu težinu te potpomaže izgradnju kostiju i na taj način smanjuje ili usporava osteoporozu.

Tjelesno aktivni ljudi izgledaju mlađe. Bolje su raspoloženi, optimističniji su, manje depresivni i općenito manje skloni pobolijevanju.

Tjelesna aktivnost počinje u trenutku ustajanja iz kreveta i traje do odlaska na počinak. Gotovo svaki pravilno izveden pokret našeg tijela koristan je za zdravlje.

tjelesna aktivnost
Osobama svih životnih dobi potrebna je tjelesna aktivnost kako bi se sačuvala snaga mišića, pokretljivost zglobova i kralježnice, izdržljivost, poboljšao rad srca, pluća, probave i cirkulacije.

Kako provoditi tjelesnu aktivnost

Vrsta tjelesne aktivnosti određuje se prema dobi, spolu, konstituciji, kondiciji i uzimajući u obzir moguće druge bolesti.

Preporučuje se potražiti savjet liječnika o vrsti aktivnosti, intenzitetu i duljini trajanja, koje treba prilagoditi trenutačnom psihofizičkom stanju i kondiciji, odnosno, sukladno osobnim mogućnostima.

Tjelesnu aktivnost treba provoditi postupno, planirano i stalno pozorno pratiti i osluškivati svoje tijelo i znakove koje nam upućuje.

Provođenje tjelesne aktivnosti koristi našem tijelu poštuju li se sljedeća pravila:

 1. Vježbama zagrijavanja pripremiti tijelo za tjelesnu aktivnost. Na taj način potičemo cirkulaciju i opskrbu mišića kisikom koji je potreban za mišićni rad.
 2. Vježbe istezanja provoditi prije tjelesnih aktivnosti da se postupno ubrza srčani ritam, povisi tjelesna temperatura i poveća protok krvi kroz mišiće.
 3. Tijekom aktivnosti održavati pravilan položaj tijela kako bi se zaštitili zglobovi, tetive, mišići i kralježnica.
 4. Naučiti pravilnu tehniku izvođenja određene aktivnosti da se spriječe ozljede tijela.
 5. Nakon tjelesne aktivnosti provesti vježbe istezanja. Njima se smanjuje zakočenost i bol mišića i tijelo postupno vraća u ravnotežu.
 6. Nakon tjelesne aktivnosti potrebno je provesti vježbe hlađenja, koje su slične vježbama zagrijavanja. Time se srcu i mišićima omogućuje povratak u stanje prije početka vježbanja.

Znakovi opasnosti tijekom tjelesne aktivnosti

Pojave li se sljedeći znakovi: pritisak u prsima, pomanjkanje daha, bolovi u prsima, bol i trnci u rukama, snažno lupanje srca, mučnina, nesvjestica ili osjećaj slabosti u trbuhu, odmah treba prestati vježbati i potražiti liječničku pomoć.

Preporučuju se sljedeće tjelesne aktivnosti

Plivanje je izvrsna aerobna aktivnost u kojoj su aktivni mišići cijelog tijela, a istodobno isključuje opterećenje kralježnice i zglobova tjelesnom težinom.

Najpoznatije plivačke discipline su kraul, prsno i leđno plivanje. Kraul može izazvati jaku rotaciju vrata, prsno plivanje jake ekstenzije, a leđno previše fleksije kralježnice.

Kada se pliva kraul potrebno je zarotirati cijelo tijelo kod svakog udisaja da se izbjegne veliko napinjanje vrata.

Kod prsnog plivanja treba izbjegavati snažnu ekstenziju kralježnice i naučiti pravilno zabacivati tijelo kod svakog zamaha. To zahtijeva vrlo snažna ramena i odličnu tehniku plivanja.

Plivanje na leđima je izvrsna vježba i manji je napor za kralježnicu. Kralježnica treba biti u neutralnom položaju sa sasvim malo fleksije pri bazi lubanje.

Preporučuju se vježbe u vodi u vertikalnom položaju kako bi se snažili mišići ruku, nogu i trbuha.

Hodanje je prirodni ljudski pokret i osnovni način kretanja ljudi. Riječ je o tjelesnoj aktivnosti koja zahtijeva skladan rad kostiju i mišića sustava za pokretanje.

Prednost hodanja u usporedbi s drugim tjelesnim aktivnostima je da ono ne mora biti ni intenzivno ni dugotrajno da bi bilo korisno za zdravlje. Hodanje je jednostavna i jeftina tjelesna aktivnost koja se može provoditi u gotovo svakom trenutku i na gotovo svakom mjestu.

Tjelesnoj aktivnosti hodanja pripada:

 • šetnja
 • planinarenje
 • hodanje u dubokoj vodi
 • hod sa štapovima – nordijsko hodanje
 • brzo ili rekreativno hodanje

Osnovno pravilo hodanja je hodati u skladu s psihofizičkom kondicijom.U hodanju su pokreti prirodni i prilagođeni ljudskom tijelu. To je dinamička aktivnost koju treba voditi na točno određen način kako bi se zaštitili zglobovi i kralježnica i izbjegle ozljede.

Pravilna tehnika hodanja zahtijeva pravilan ritam hodanja, uspravno držanje tijela, ramena opuštena i ravna, a glava treba biti podignuta tako da se može duboko disati. Ruke neka budu opuštene i neka ritmički prate korake.

Savjetuje se svakodnevno hodanje do dvadeset minuta. Kod žustrog hodanja bitna je kvalitetna obuća s čvrstim i elastičnim potplatima koji ublažavaju dokorak i štite kralježnicu.

tjelesna aktivnost
Osobama svih životnih dobi potrebna je tjelesna aktivnost kako bi se sačuvala snaga mišića, pokretljivost zglobova i kralježnice, izdržljivost, poboljšao rad srca, pluća, probave i cirkulacije.

Osobe s promijenjenim svodovima stopala trebaju nositi ortopedske uloške. Podloga treba biti mekana.

Nordijsko hodanje je posebna tehnika hoda sa štapovima, iznimno korisna aktivnost za našu kralježnicu i rasterećenje zglobova nogu, a istodobno uz mišiće nogu i trupa snaže se i mišići ruku i gornjeg dijela tijela. Potrebno je naučiti pravilnu tehniku hoda sa štapovima.

Trčanje je zapravo produžetak hodanja, a razlika je u tome što su u hodanju u jednom trenutku obje noge na tlu, a u trčanju postoji “faza leta” kada su oba stopala istodobno u zraku.

To je dobra aktivnost primijeni li se kvalitetna tehnika, no u protivnom se pretjerano opterećuju donji dio kralježnice i zglobovi nogu.

Trčati treba ujednačenim korakom i izbjegavati poskakivanja. Trčati treba po mekanoj podlozi – trava, zemlja.

Kvalitetna obuća za trčanje s čvrstim i elastičnim potplatima ublažava udarce o podlogu i smanjuje opterećenja kralježnice i zglobova nogu.

Pravilna tehnika trčanja: Kod trčanja ruke drže ritam trčanja i održavaju ravnotežu, trbušni i leđni mišići drže uspravan položaj tijela, ruke su opuštene, a glava uspravna, grudi su otvorene uz slobodno disanje. Diše se na nos.

Tenis je sport koji zahtijeva koncentraciju, brze i iznenadne kretnje s rotacijom trupa. Takvi su pokreti vrlo naporni za tijelo i vrlo su česte ozljede donjeg dijela leđa.

Leđa moraju podnijeti zamah ruke iz ramena, rotaciju i konačno snažno udariti reketom lopticu koja se šalje preko mreže.

U tenisu male biomehaničke promjene mišićnokoštanog sustava mogu stvoriti velike probleme sa zglobovima i kralježnicom. Igranje tenisa zahtijeva snagu, gipkost i izdržljivost.

Pravilna tehnika igranja vrlo je važna za izbjegavanje ozljeda kralježnice i zglobova.

Vožnja bicikla je kompleksan oblik sjedenja koji zahtijeva pravilan položaj tijela i držanje. U vožnji je važno održati zakrivljenost donjeg dijela kralježnice, držati prsa i gornji dio leđa što uspravnije, a glavu i vrat u neutralnom položaju. Savijati se prema naprijed treba kukovima, a ne donjim dijelom leđa.

Preporučuje se česta promjena položaja tijela za vrijeme vožnje, povremeno se uspraviti na pedalama, posebice na uzbrdici.

Ruke nose znatan dio težine gornjeg dijela tijela u vožnji pa je važno voziti s opuštenim laktima i često mijenjati položaj.

tjelesna aktivnost
Osobama svih životnih dobi potrebna je tjelesna aktivnost kako bi se sačuvala snaga mišića, pokretljivost zglobova i kralježnice, izdržljivost, poboljšao rad srca, pluća, probave i cirkulacije.

Potrebna je oprema za vožnju.

Podešavanje bicikla: treba odrediti dužinu cijevi koja vodi od sjedišta do upravljača, odrediti visinu, položaj i vrstu upravljača kao i visinu sjedišta.

Skijanje na vodi potiče rad mišića cijelog tijela, a brzina kretanja opterećuje donji dio kralježnice i može dovesti do ozljeda leđa i zglobova ruku.

Ozljede se mogu spriječiti kada se svlada pravilna skijaška tehnika, učini odgovarajuća priprema: kondicije, snage, izdržljivosti, gipkosti i ravnoteže.

Rolanje je izvrsna vježba izdržljivosti srca koja zahtijeva održavanje ravnoteže, koordinaciju i korištenje mišića cijelog tijela.

Kod rolanja može se pojaviti bol u donjem dijelu leđa, a posljedica je ponavljajućih pokreta i neprekidnog snažno naprijed pognutog položaja tijela.

Rolanje trebaju izbjegavati osobe s bolovima u kralježnici, kuku, koljenu i nožnom zglobu. Preporučuje se mlađim osobama.

Sportovi s loptom (nogomet, košarka, odbojka, rukomet..) omiljena su tjelesna aktivnost osoba koje se vole kretati, družiti i natjecati. Vrsta sportske aktivnosti određuje sudjelovanje različitih grupa mišića iako se razgibava cijelo tijelo, a kalorije se troše ovisno o intenzitetu igre i dužini trajanja.

Prije takvih sportova potrebno je zagrijati tijelo i provesti vježbe istezanja prije i poslije tjelesne aktivnosti radi zaštite kralježnice i zglobova.

Plesanje na otvorenom je korisna tjelesna aktivnost koja aktivira mišiće, vježba ravnotežu i podiže raspoloženje.

Vrtlarenje je umjerena tjelesna aktivnost koja troši kalorije, opušta um, smiruje i ima blagotvoran učinak sa stres i srčane tegobe.

Preporučuje se u svakoj dobi, osobito starijim osobama, osobama koje su na rehabilitaciji zbog bolesti i psihičkim bolesnicima.

Vrtlarenje zahtijeva duže prisilno pognuto držanje tijela, što dovodi do zamora mišića i bolova u kralježnici i zglobovima.

Zato se preporučuje povremeno prekidati rad i u stankama raditi vježbe istezanja. Prilikom dizanja tereta tijelo treba držati uspravnim i primijeniti pravilnu tehniku sa savijenim koljenima i kukovima koja aktivira mišiće nogu i štiti kralježnicu.

Pozor!

Tjelesne aktivnosti mogu dovesti do ozljeda zglobova, kostiju, mišića i tetiva kao posljedice trenutačnog djelovanja određene sile ili se mogu pojaviti posljedice prenaprezanja mekih tkiva kroz duže vrijeme.

Ozljede treba pregledati i obraditi kirurg ili traumatolog, a bolovi se liječe fizikalnom terapijom uz rehabilitaciju po preporuci specijalista fizijatra.

Za potrebe liječenja fizikalna terapija služi se različitim vrstama fizikalnih agensa.

Najnovije tehnologije u liječenju mišićno-koštanog sustava su: terapija udarnim valom ESWT, terapija laserom visokog intenziteta HIL i radiofrekvencija.

Navedene terapije smanjuju bol i oteklinu, pospješuju zacjeljivanje i regeneraciju tkiva, poboljšavaju pokretljivost zglobova i kralježnice. Fizikalna terapija novih tehnologija znatno skraćuje dužinu liječenja i poboljšava kvalitetu oporavka.

Osobito je važno da temeljem detaljnog razgovora i pregleda fizijatar odredi vrstu terapije, mjesto i način primjene, duljinu trajanja i intenzitet terapije te pratiti učinak primijenjene terapije.

Fizikalnu terapiju treba započeti neposredno nakon ozljeđivanja ili pojave bolova, što skraćuje dužinu liječenja i ubrzava povratak u svakidašnjicu.

Kronični bolovi, nestabilnost zgloba, smanjena pokretljivost zglobova i kralježnice uz slabost mišića posljedica su neprovedenog ili nepravodobnog liječenja.

Plivanje je izvrsna aerobna aktivnost u kojoj su aktivni mišići cijelog tijela, a istodobno isključuje opterećenje kralježnice i zglobova tjelesnom težinom.

Osobama svih životnih dobi potrebna je tjelesna aktivnost kako bi se sačuvala snaga mišića, pokretljivost zglobova i kralježnice, izdržljivost, poboljšao rad srca, pluća, probave i cirkulacije.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Add Comment

https://ejournal.unisi.ac.id/paito-sdy/https://www2.faac.unesp.br/pluris/togel-kamboja/https://jipt.ppj.unp.ac.id/akun-pro-rusia/http://185.35.ifastnet.com/luciaone/http://185.35.ifastnet.com/pgslots/https://stisnu-aceh.ac.id/slot-deposit-gopay-dan-ovo/https://stie-assholeh.ac.id/ovo-slot/https://stai-alittihad.ac.id/wp-includes/slot-demo/https://sugar-rush-pragmatic.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/index.htmlhttps://aztec-gems.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/index.htmlhttps://euangelion.iakntarutung.ac.id/docs/slot-server-luar/http://www.revistaintercambio.unimontes.br/slot/https://true-walletslot.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/index.htmlhttps://journal.ipw.ac.id/togel-kamboja/https://journal.ipw.ac.id/slot-deposit-pulsa/https://journal.ipw.ac.id/slot-deposit-pulsa/https://journal.ipw.ac.id/slot-deposit-pulsa/https://penerbit.undip.ac.id/docs/https://stikesalifah.ac.id/slot-dana/https://starlight-princess-demo.azurefd.net/https://football-bet.sgp1.digitaloceanspaces.com/index.htmlhttps://89football-betting.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/index.htmlhttps://penerbit.undip.ac.id/public/https://slots-wallet.sgp1.digitaloceanspaces.com/index.htmlhttps://betflix-slot.sgp1.digitaloceanspaces.com/index.htmlhttps://pgslots-game.sgp1.digitaloceanspaces.com/index.htmlhttps://gitis-ojs.tmweb.ru/pgslots/http://www.revistaintercambio.unimontes.br/1ufabet/https://umnu.ac.id/wp-includes/slot-bonus/https://mold.kubg.edu.ua/slots-online/https://karsis.smkn1blado.sch.id/img/togel-kamboja/https://sundarammedikapress.stikesbuleleng.ac.id/slot-deposit-pulsa/https://sundarammedikapress.stikesbuleleng.ac.id/slot-demo/https://sundarammedikapress.stikesbuleleng.ac.id/data-macau/https://sundarammedikapress.stikesbuleleng.ac.id/slot-server-luar/https://peternakan.umnu.ac.id/slot-gacor/https://peternakan.umnu.ac.id/gates-of-olympus/https://peternakan.umnu.ac.id/slot-demo-pgsoft/https://peternakan.umnu.ac.id/keluaran-macau/https://peternakan.umnu.ac.id/akun-pro-kamboja/https://macific2022.umrah.ac.id/wp-includes/data-hk/https://macific2022.umrah.ac.id/wp-includes/data-sdy/https://stahbgk.ac.id/wp-includes/slot-luar-negeri/https://slot-bonanza-demo.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/index.htmlhttps://ejournal.unisi.ac.id/slot-server-luar/https://ejournal.unisi.ac.id/data-hk/https://ejournal.unisi.ac.id/data-sgp/https://tematik.unisi.ac.id/togel-china/https://sman48-jkt.sch.id/pengumuman/data-cambodia/https://sman48-jkt.sch.id/pengumuman/data-cambodia/https://jipt.ppj.unp.ac.id/docs/data-sdy/https://jipt.ppj.unp.ac.id/docs/slot-demo/https://jipt.ppj.unp.ac.id/docs/akun-pro-thailand/https://journal-fishum.utssurabaya.ac.id/docs/data-hk/https://slims.pradita.ac.id/images/slot-demo-sweet-bonanza/https://elearning.sman48-jkt.sch.id/-/slot-luar-negeri/https://jkmk.ppj.unp.ac.id/locale/slot-gacor-anti-rungkad/https://jkmk.ppj.unp.ac.id/pages/akun-pro-thailand/https://jkmk.ppj.unp.ac.id/pages/akun-pro-thailand/https://slims.pradita.ac.id/images/data-hk/https://slims.pradita.ac.id/images/slot-ovo/https://rbiad.com.br/togel-kamboja/https://sman48-jkt.sch.id/kelulusan/live22/https://universal.ac.id/wp-includes/slot-idn/https://sman48-jkt.sch.id/kelulusan/slot-deposit-pulsa/https://stie-assholeh.ac.id/slot-luar-negeri/https://sman48-jkt.sch.id/pengumuman/paito-sgp/https://stie-assholeh.ac.id/slot-deposit-pulsa/https://slot-bonanza-demo.d3b24n3jgyyv2j.amplifyapp.com/