Atorvastatin tablete (20, 40 mg) – delovanje, nuspojave, cena, iskustva

Atorvastatin tablete (20, 40 mg) – šta su i kako deluju?

Contents

Na tržištu trenutno ima puno lekova i dobro je znati koje sve kategorije postoje i za šta pojedine tablete služe. Pre nego što objasnimo šta su Atorvastatin tablete, moramo da napomenemo da je uvek ključno najprie pročitati uputstvo o leku i posavetovati se sa svojim lekarom pre konzumacije bilo kakvih lekova.

Ovaj lek pripada grupi poznatoj kao statini. Ta grupa lekova ima funkciju regulacije lipida tj. masnoće. Tačnije, Atorvastatin se koristi za snižavanje nivoa “masnoće” u krvi. Npr. ako imate povećani rizik od oboljenja poput bolesti srca ili ako vam je holesterol u krvi previsok, postoji mogućnost da će vam ovaj lek biti propisan. Naravno, itekako će pomoći efikasnost tablete ako vam je iskrana takođe regulisana, dakle da izbacite preterano masnu hranu iz svoje ishrane i da se bazirate na generalna opštepoznata načela zdrave ishrane. Na taj način, ova tableta će da ima puni učinak i smanjivaće nivo lipida u krvi.

Atorvastatin tablete (20, 40 mg) – mere opreza

Pre nego što započnete s konzumacijom leka, potrebno je da pročitate mere opreza iz njegovih uputstva o upotrebi. Tako ne biste trebali da uzimate Atorvastatin tablete ako ste preosjetljivi na bilo koju od sastavnih stvari ove tablete ili na kakav drugi lek koji služi snižavanju masnoće.

Nadalje, nije poželjno da uzimate ovaj lek ako ste imali bolesti jetre ili bilo kakve poremećaje u funkcioniranju rada jetre. Ako ste trudni ili ako dojite takođe  nemojte da uzimate ovaj lek. Ako pak imate problema s bubrezima ili ste imali moždani udar, ako imate problema sa štitnjačom ili ako pijete znatne količine alkohola, takođe nebiste trebali da uzimate ove tablete. U svakom slučaju je potrebno da se posavetujete sa svojim lekarom prije započinjanja bilo kakve konzumacije lekove. Što se tiče godina i uzimanja atorvastatin tableta, donja granica je 10 godina, a primena ovih tableta kod dece mlađe od 10 godina treba biti posebno regulisana i odobrena.

Atorvastatin tablete – nuspojave

Svaki lek ima nuspojave pa tako ništa drugačije nije ni s ovim. Naravno, prilikom ocenjivanja nuspojava bitno je uzeti u obzir šanse da se neka nuspojava pojavi, tj. učestalost pojave nuspojava. Ako primietite bilo koju od nuspojava koje ćemo navesti niže za Atorvastatin tablete, svakako prestanite s konzumacijom. U retkim slučajevima konzumiranje ovih tableta može dovesti do alergijskih reakcija poput oticanja jezika i grla, ozbiljne bolesti koja uzrokuje ljušćenje kože i stvaranje plikova na koži, mišićnom slabošću, u vrlo retkim slučajevima može doći do neuobičajenog krvarenja i modrica i oštećenja jetre.

U česte nuspojave spadaju tegobe poput grlobolje, upale nosnih puteva, mučnine, proliva, bolova u zglobovima i mišićima, bolovi u leđima, porast šećera u krvi. U manje česte nuspojave gde je učestalost 1 na 1000 bolesnika može doći do gubitka apetita, noćne more i nesanice, gubitka ukusa, gubitka pamćenja, zamućenog vida, upale jetre, kožnog osipa, zamora mišića, opadanja kose itd. Upravo zato, Atorvastatin tablete uvek uzimajte uz nadzor lekara!

Tagovi:

#Atorvastatin #tablete #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

atorvastatin tablete
Na tržištu trenutno ima puno lekova i dobro je znati koje sve kategorije postoje i za šta pojedine tablete služe. Pre nego što objasnimo šta su Atorvastatin tablete, moramo da napomenemo da je uvek ključno najprie pročitati uputstvo o leku i posavetovati se sa svojim lekarom pre konzumacije bilo kakvih lekova.

Preporučujemo i ove teme

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar