Lifestyle

Ishemična bolest srca – uzrok, simptomi, liječenje

Ishemična bolest srca – uzrok

Ishemična bolest srca je bolest kod koje srčani mišić ne prima dovoljno hranjivih tvari i kisika zbog smanjene opskrbe krvi koronarnim arterijama koje snabdijevaju srce.

Ishemična bolest srca se pojavljuje zbog ateroskleroze, a to je stanje u kojem se plakovi nakupljaju na unutarnjim zidovima koronarnih arterija, sužavajući njihov lumen i ometajući protok krvi.

Nekoliko faktora može pridonijeti razvoju ateroskleroze i ishemične bolesti srca, a to su pušenje jer kemijske tvari u duhanskom dimu oštećuju unutarnji sloj krvnih žila i potiču stvaranje plakove, povišeni krvni tlak oštećuje stijenke krvnih žila, što olakšava taloženje masnih naslaga i razvoj ateroskleroze, povišena razina lošeg kolesterola u krvi mogu se taložiti na stijenkama krvnih žila, doprinoseći razvoju plakova, dijabetes jer visoka razina glukoza u krvi mogu oštetiti krvne žile, pretilost, nezdrava prehrana koja je bogata zasićenim mastima, trans mastima i visokim udjelom šećera može povećati rizik od razvoja ateroskleroze, te nedostatak tjelesne aktivnost i nasljedni faktori mogu doprinijeti razvoju ove bolesti.

ishemična bolest srca
Ishemična bolest srca je bolest kod koje srčani mišić ne prima dovoljno hranjivih tvari

Ishemična bolest srca simptomi

Ishemična bolest srca se može primijetiti prema sljedećim simptomima, a to su angina pektoris odnosno osjećaj pritiska, stiskanja, stezanja ili boli u prsima koji se pojavljuju tokomfizičke aktivnosti, emocionalnog stresa, hladnoće ili nakon obilnog obroka, osjećaj nedostatka zraka ili problemi s disanjem koje se može pojaviti tokom fizičke aktivnosti ili u stadiju mirovanja, osjećam umora i slabosti, mučnina, povraćanje, znojenje, osjećaj trnjenja, peckanja ili hladnoće u rukama, ramenima, vratu, čeljusti ili leđima te srčani udar.

Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, te ne moraju imati nužno sve od navedenih simptoma. Ponekad se ishemična bolest srca može manifestirati i kao asimptomatski oblik bolesti, posebice kod starijih osoba ili osoba s dijabetesom.

Ukoliko imate simptome koji mogu ukazivati na ovu bolest, trebate se obratiti svojem liječniku radi dijagnoze i daljnjeg upravljanja bolešću.

Osobe koje pate od dijabetesa, visoke razine kolesterola, visokog krvnog tlaka, pretilosti i žive sjedilački način života imaju veći rizik od razvoja ove bolesti.

ishemična bolest srca
Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, te ne moraju imati nužno sve od navedenih simptoma.

Ishemična bolest srca – liječenje

Ishemična bolest srca se liječi na nekoliko načina, ovisno o tome koji je točan uzrok pojave ove bolesti. Zdrave promjene u načinu života mogu biti ključne kod tretiranja ove bolesti.

To uključuje prelazak na uravnoteženu prehranu s niskim udjelom masnoća, redovitu tjelesnu aktivnost, kontrolu tjelesne težine, prestanak pušenja i upravljanje stresom.

Lijekovi se mogu koristiti za kontrolu simptoma, poboljšanje protoka krvi i smanjenje rizika od komplikacija, kao što su antiagregacijske lijekove za sprječavanje zgrušavanja krvi, beta-blokatore za kontrolu srčanog ritma i krvnog tlaka, statine za kontrolu kolesterola i nitroglicerinske preparate za ublažavanje simptoma angine pektoris.

ishemična bolest srca
Lijekovi se mogu koristiti za kontrolu simptoma, poboljšanje protoka krvi.

U slučajevima s ozbiljnom blokadom koronarnih arterija, može se provesti koronarna angiografija kako bi se identificirale sužene ili blokirane arterije.

Revaskularizacija, kao što je angioplastika ili stent, može biti potrebna za ponovno uspostavljanje normalnog protoka krvi u srce.

Program rehabilitacije srca uključuje nadzorirane vježbe, edukaciju o promjenama životnog stila, psihološku podršku i upravljanje rizicima.

Ukoliko je ishemična bolest srca dalje napredovala ili je došlo do višestrukturog suženja, bypass operacija srca može biti potrebna.

U ovom postupku se koristi presađivanje krvnih žila kako bi se zaobišle sužene arterije i uspostavio normalan protok krvi u srce.

Izvorni članak

Preporuka

Komentariši