Lifestyle

Kako prepoznati opasne madeže?

Kako prepoznati opasne madeže: simptomi koje treba pratiti

Madeži su uobičajeni na koži i često su bezopasni. Međutim, neki madeži mogu biti opasni i predstavljati rizik od razvoja raka kože.

Stoga je važno znati kako prepoznati opasne madeže i pratiti simptome koji ukazuju na njihovu opasnost.

Jedan od najvažnijih simptoma koji treba pratiti je promjena u izgledu madeža.

Ako primijetite da se madež mijenja u veličini, obliku, boji ili teksturi, to može biti znak da je opasan. Na primjer, ako madež postaje veći ili nepravilnog oblika, to može ukazivati na melanom, najopasniji oblik raka kože.

Drugi simptom koji treba pratiti je svrbež, bol ili krvarenje iz madeža. Ako se madež svrbi ili boli, to može ukazivati na upalu ili infekciju.

kako prepoznati opasne madeže
Kako prepoznati opasne madeže?

Krvarenje iz madeža također može biti znak upale ili infekcije, ali može biti i znak raka kože.

Treći simptom koji treba pratiti je pojava novih madeža. Ako primijetite da se na vašoj koži pojavljuju novi madeži, posebno ako su tamne boje, to može biti znak da je koža izložena previše suncu i da postoji rizik od razvoja raka kože.

Kako biste pratili simptome opasnih madeža, preporučuje se redoviti samopregled kože. To možete učiniti pregledavajući kožu u potpunosti, uključujući i dijelove koji su obično prekriveni odjećom.

Ako primijetite bilo kakve promjene u izgledu madeža ili pojavi novih madeža, odmah se obratite dermatologu.

Uz redoviti samopregled kože, važno je izbjegavati izlaganje suncu bez zaštite i koristiti kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite. Također je važno izbjegavati solarije i redovito posjećivati dermatologa radi pregleda kože.

Ukratko, simptomi opasnih madeža uključuju promjene u izgledu madeža, svrbež, bol ili krvarenje iz madeža te pojavu novih madeža.

Redoviti samopregled kože i izbjegavanje izlaganja suncu bez zaštite mogu pomoći u prepoznavanju opasnih madeža i smanjenju rizika od razvoja raka kože. Ako primijetite bilo kakve simptome opasnih madeža, odmah se obratite dermatologu.

kako prepoznati opasne madeže
Kako prepoznati opasne madeže?

Kako prepoznati opasne madeže: savjeti za samopregled kože

Kako biste se sami mogli pregledati i prepoznati opasne madeže, važno je slijediti nekoliko savjeta za samopregled kože.

Prvo, pregledajte sve dijelove tijela, uključujući vlasište, stopala i međunožje. Koristite ogledalo kako biste pregledali teško dostupna područja.

Ako primijetite bilo kakve promjene u izgledu madeža, zabilježite ih i pratite ih kako biste vidjeli jesu li se promjene pogoršale ili poboljšale.

Drugi savjet za samopregled kože je koristiti ABCDE metodu. A – Asimetrija: opasni madeži obično su asimetrični, što znači da jedna strana madeža izgleda drugačije od druge strane. B – Rub: opasni madeži obično imaju nepravilne rubove, koji su neravni ili nejasni.

C – Boja: opasni madeži obično imaju neujednačenu boju, s različitim nijansama smeđe, crne ili bijele boje. D – Promjer: opasni madeži obično su veći od 6 mm u promjeru.

E – Evolucija: opasni madeži obično se mijenjaju tijekom vremena, što znači da se veličina, oblik, boja ili tekstura madeža mijenjaju.

Treći savjet za samopregled kože je koristiti svjetlo kako biste bolje vidjeli promjene u izgledu madeža.

Koristite jaku svjetlost i povećalo kako biste bolje vidjeli nepravilnosti u madežima.

kako prepoznati opasne madeže
Kako prepoznati opasne madeže?

Važno je napomenuti da samopregled kože nije zamjena za stručni pregled dermatologa. Redoviti pregledi kod dermatologa pomoći će u ranom otkrivanju opasnih madeža i smanjenju rizika od razvoja raka kože.

Ukratko, savjeti za samopregled kože uključuju pregledavanje svih dijelova tijela, korištenje ABCDE metode za prepoznavanje opasnih madeža, korištenje svjetla i povećala za bolji pregled te praćenje promjena u izgledu madeža.

Međutim, važno je napomenuti da samopregled kože nije zamjena za stručni pregled dermatologa. Redoviti pregledi kod dermatologa mogu pomoći u ranom otkrivanju opasnih madeža i smanjenju rizika od razvoja raka kože.

Kako prepoznati opasne madeže: kada se obratiti dermatologu?

Ako primijetite bilo kakve promjene u izgledu madeža ili imate sumnje u vezi s nekim madežem, važno je konzultirati se s dermatologom. Dermatolog će pregledati madeže i utvrditi jesu li opasni ili ne.

Ako dermatolog posumnja da je madež opasan, može se uzeti uzorak tkiva radi biopsije. Biopsija se obično izvodi pod lokalnom anestezijom i uključuje uzimanje malog dijela madeža za analizu u laboratoriju.

Rezultati biopsije pomoći će dermatologu u postavljanju dijagnoze i utvrđivanju najboljeg načina liječenja.

Ako je madež opasan, dermatolog će preporučiti uklanjanje madeža.

Uklanjanje madeža obično se vrši kirurškim zahvatom pod lokalnom anestezijom. Nakon uklanjanja madeža, tkivo se šalje na analizu kako bi se potvrdilo da je riječ o opasnom madežu i da su svi opasni dijelovi uklonjeni.

Važno je napomenuti da se opasni madeži mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela i da su svi madeži podložni promjenama tijekom vremena.

Stoga je važno redovito pregledavati kožu i pratiti promjene u izgledu madeža kako bi se opasni madeži otkrili u ranoj fazi.

Ukratko, ako primijetite bilo kakve promjene u izgledu madeža ili imate sumnje u vezi s nekim madežem, važno je konzultirati se s dermatologom.

Dermatolog će pregledati madeže i utvrditi jesu li opasni ili ne. Ako je madež opasan, dermatolog će preporučiti uklanjanje madeža.

Važno je redovito pregledavati kožu i pratiti promjene u izgledu madeža kako bi se opasni madeži otkrili u ranoj fazi.

Izvorni članak

Preporuka

Komentariši