Ozljeda prednjeg križnog ligamenta – uzrok, simptomi, liječenje

Malo je sportaša kojima se nije dogodila ozljeda prednjeg križnog ligamenta

Contents

Vrhunski sportaši nas oduševljavaju svojom virtuoznošću, rezultatima i predanošću, a nikada ili vrlo rijetko se zapitamo koliku cijenu plate za te osvojene vrhunce. Naime, malo je sportaša kojima se nije dogodila ozljeda prednjeg križnog ligamenta, jer je to najčešća sportska ozljeda, naročito kod skijaša i sportova s loptom. Uzroci su uvijek preveliko opterećenje križnog ligamenta koje dovodi do puknuća ili rupture, a užasna bol ozlijeđenoj osobi ne dopušta da ozljedu ignorira, dapače traži ozbiljan pristup.

U onim najtežim slučajevima ozljeda prednjeg križnog ligamenta se mora operirati, no u novije vrijeme se ipak ne operiraju sve takve ozljede. Liječenju se pristupa individualno, prema stupnju ozljede, što uključuje pregled koji treba utvrditi da li se dogodilo potpuno puknuće i li samo napuknuće, a utvrđuju se i okolna oštećenja meniska i okolnih ligamenata. Mora se uzeti u obzir i vrsta sporta i dob sportaša i izvansportske aktivnosti, li danas se većina napuknuća ne operira, samo potpuna puknuća se operiraju.

Kako se liječi ozljeda prednjeg križnog ligamenta bez operacije

Kod lakših ozljeda i napuknuća bolovi se saniraju analgeticima, a koljeno se stabilizira ciljanim fizikalnim vježbama na sofisticiranim spravama u kombinacijisvježbamasnageiizdržljivosti. Kako se liječi ozljeda prednjeg križnog ligamenta bez operacije se ovaj pristup ne savjetuje mlađim sportašima, jer njima koljeno treba što prije i što trajnije stabilizirati. Inače, oni koji odaberu oporavak bez operacije uz fizikalnu terapiju trebaju vježbati i kod kuće, a cilj svih vježbi je da ojača mišiće bedara da drže sve na okupu.

Ojačana muskulatura bedara sprječava koljeno da opet iskoči iz svog ležišta, dakle sprječava da se dogodi nova ozljeda prednjeg križnog ligamenta, a iskusan fizioterapeut će napraviti program ciljanih vježbi za što brži i što potpuniji oporavak. Važna napomena je da oporavak od operacije traje daleko duže i zato su i liječnici i ozlijeđene osobe puno sretniji ako ozljede mogu liječiti bez operacije. Vježbati, vježbati i opet vježbati, a ako jako boli uzmi tabletu za bol i opet vježbaj.

Kako izgledaju operacije ozljeda prednjeg križnog ligamenta

Kod mladih sportaša i općenito kod mlađih ljudi se ne kalkulira, nego se takve ozljede ipak operira, da bi se i dalje mogli baviti svojim sportom i drugim aktivnostima bez rizika od trajne nestabilnosti koljena. A kako izgledaju operacije ozljeda prednjeg križnog ligamenta povrijeđene uvijek zanima i uvijek se pitaju što će im raditi. Obično se oštećeno tkivo na mjestu rupture zamjenjuje dijelom mišića iz stražnje lože kao nadomjesnim tkivom, a postupak se naziva “plastika koljena”.

Ozljeda prednjeg križnog ligamenta operativno se sanira tako da se izbuše bedrena i goljenična kost i u te izbušene udubine se umetnu krajevi novog ligamenta i sve se precizno učvrsti medicinskim vijcima, da sve dobro i pravilno zacijeli. Oporavak od ovakve operacije je puno naporniji i duži, a dokončava se fizikalnom terapijom i vježbanjem kod kuće kao i kod neoperativnog liječenja. Zato je sve više zagovornika neoperativnog liječenja, ali kod profesionalnih sportaša postoperativni učinci daju sigurnije rezultate.

Tagovi:

#Ozljeda #prednjeg #križnog #ligamenta #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar