Lifestyle

Što jesti kad boli želudac

Želudac i njegova funkcija u ljudskom tijelu

Želudac je jedan od najvažnijih organa probavnog trakta u ljudskom tijelu. To je mišićni organ u obliku vrećice koji se nalazi između jednjaka i tankog crijeva. Karakteristična je po tome što je šuplji organ s vrlo elastičnom stijenkom, što joj omogućuje da primi do 2 litre tekućine i hrane. Želudac je podijeljen u četiri različita sloja, a to su: sluznica želuca, unutarnji dio sluznice, vanjska mišićna struktura i vanjski sloj želuca. Mehanička funkcija želuca povezana je sa skladištenjem i miješanjem hrane sa želučanim sokom. Kad je riječ o kemijskim funkcijama, one uključuju proizvodnju želučane kiseline i sluzi koja štiti stijenke želuca. Što uzrokuje bolove u želucu? Bolovi u želucu mogu biti posljedica: gastritisa (upala sluznice želuca), infekcije Helicobacter pylori, čira na želucu, raka, probavnih smetnji, prejedanja, gladovanja, pijenja malo vode, uzimanja određenih lijekova, pijenja alkohola i kave, pušenja. Osim toga, bolovi u želucu mogu se javiti i zbog unosa pokvarene ili zaražene hrane, što je praćeno povraćanjem i proljevom.

Što jesti kad vas boli želudac

Što jesti kad vas boli želudac? Bolovi u trbuhu danas su česti, a uglavnom se javljaju zbog neuravnotežene prehrane i svakodnevnog stresa. Ako su bolovi u trbuhu privremeno stanje i ne javljaju se često, postoje mnogi prirodni lijekovi za ublažavanje tegoba. Određene namirnice mogu smanjiti bolove u želucu, dok druge imaju umirujući učinak zbog svojih svojstava koja pomažu u kontroli ovog problema. Juha od povrća odlična je opcija kada imate probavne smetnje koje uzrokuju bol. Sve hranjive tvari iz povrća pomažu održavati tijelo hidriranim. Budući da je lako probavljiv, neće izazvati neželjene reakcije. Voda u kojoj se kuhala riža izuzetno je bogata nutrijentima, zbog čega se smatra pogodnom za ublažavanje bolova u želucu. Još jedna namirnica koja je idealna kada boli želudac je banana. Sadrži prirodna vlakna, visoku razinu kalija koji je neophodan za regulaciju elektrolita nakon povraćanja ili proljeva. Prirodni jogurt bez šećera vrlo je učinkovit kod želučanih tegoba, posebice onih uzrokovanih gastritisom, jer smanjuje kiselost. Još jedna učinkovita namirnica je med koji uklanja toksine, smanjuje upale i bolove u želucu. Uvijek je bolje odabrati prirodna rješenja za ublažavanje bolova u želucu jer neki lijekovi mogu izazvati nuspojave.

Što smiruje želudac

Promjena načina života igra jednu od ključnih uloga kada su u pitanju bolovi u trbuhu. Ako se simptomi pojačaju nakon uzimanja određenih namirnica, najbolje ih je isključiti iz prehrane. Potrebno je pridržavati se uravnoteženih obroka, koji su sastavljeni od prirodnih namirnica. Izbjegavajte jake začine, šećer i masno crveno meso. Stres i tjeskoba među uobičajenim su okidačima bola u trbuhu. Reakcija organizma na ova emocionalna stanja je pojačano lučenje želučanog soka. Redovit san i uravnotežena prehrana ublažit će simptome. Kava ima nadražujući učinak, osobito kod upale želučane sluznice. Preporuča se zamijeniti ga opcijama bez kofeina. Adekvatan unos vode olakšat će probavu i održati probavni sustav hidriranim. Ako je želudac osjetljiv, treba izbjegavati masnu i kiselu hranu. Redovita tjelovježba smanjuje razinu stresa i time omogućuje pravilan rad probavnog trakta. Preporučuju se i terapije opuštanja poput meditacije i joge. Ako primijetite da vas u svakodnevnom životu često boli želudac, a simptomi su uporni, najbolje je da se obratite liječniku specijalistu.

Tagovi:

#Što #jesti #kad #boli #želudac
Izvorni članak

Parazol - Protiv parazita