Lifestyle

Zadebljana maternica – uzrok, simptomi, liječenje

Što je zadebljana maternica i zašto nastaje?

Zadebljana maternica ili hiperplazija maternice je izraz koji će se koristiti za hiperplaziju endometrija/sluznice maternice. Riječ je o ginekološkom poremećaju koji je često popraćen s bolovima u trbuhu, tijekom kojeg će tkivo maternice rasti van njenog područja – unutar same trbušne šupljine. Najčešće se pojavljuje na područjima jajnika, jajovoda i zdjeličnog tkiva, ali može se širiti i podalje od zdjelice. Najveći bolovi prisutni su tijekom menstruacije, a samo zadebljanje može uzrokovati i neplodnost žene.

Što je zapravo zadebljana maternica? Endometrioza se opisuje kao tkivo koje će rasti izvan same maternice, na neuobičajenom području gdje će se ponašati kao da je unutar maternice. Ovo ponašanje dovodi do raspadanja i izlaženja putem krvi kao i kod menstruacije, no budući da je samo tkivo na krivom mjestu ono ne može izaći iz tijela i dolazi do stvaranja zadebljanja. Zašto dolazi do navedenog zadebljanja? Jasan uzrok endometrioze je i dalje nepoznat, no objašnjava se s sljedećim stanjima:

Retrogradna menstruacija, rast i razvoj embrionalnih stanica, operativni zahvati kao carski rez, poremećaji imunološkog sustava. Ostali uzroci i faktori mogu biti: Žena koja nikada nije rodila, menstruacija u ranoj dobi, menopauza u kasnoj dobi, kratki menstrualni ciklus, teško krvarenje za vrijeme menstruacije, povišena razina estrogena u tijelu, nizak indeks tjelesne mase, pojava zadebljanja kod žena u obitelji, izrasline u reproduktivnom traktu.

Kako se može prepoznati zadebljana maternica?

Primarni simptom je svakako bol koja se pojavljuje u zdjelici, a često se povezuje kao menstrualna bol. I dok većina žena zapravo boluje od težih oblika grčeva tijekom menstruacije, kada postoji zadebljana maternica ovi bolovi su još izraženiji. Također, bol koja je uzrokovana navedenim zadebljanjem može se s vremenom pogoršavati. Ostali simptomi navedenog stanja mogu biti: Bol tijekom seksa, bol prilikom mokrenja ili tijekom pražnjenja crijeva, krvarenje koje je prisutno između dviju menstruacija, dugotrajno i nepravilno krvarenje, neplodnost, česta nadutost i mučnina tijekom menstruacije, kronična bol u zdjelici tijekom ovulacije, bolovi u donjem djelu leđa.

Sama zadebljana maternica može se veoma lako zamijeniti za stanja poput ciste na jajnicima, sindrom iritabilnog crijeva i zdjelične upalne bolesti. Navedeno stanje često se otkriva slučajno i to kada se sumnja u neplodnost. Sami ginekološki pregled ne mora nužno pokazati da je došlo do navedenog zadebljanja. Prije nego se odredi dijagnoza, ginekolog će postaviti par pitanja koji će pomoći u eliminiranju ostalih stanja koja su slična endometriozi. Dijagnoza stanja može uključivati: Pregled zdjelice, MR, laparoskopiju, ultrazvuk.

Kako se liječi zadebljana maternica?

Nažalost, lijek za navedeno stanje i dalje ne postoji, što znači da se zadebljana maternica liječi uz odgovarajuće terapije. Lijekovi koji se najčešće koriste za liječenje su: Lijekovi za smanjenje boli, lijekovi za usporavanje rasta endometrija, lijekovi za povećanje plodnosti i lijekovi za zaustavljanje razvoja stanja. U dogovoru s liječnikom ili ginekologom uzima se određena terapija koja se prema potrebi može mijenjati. Tijekom odabira same terapije potrebno je u obzir uzeti određene faktore poput: dobi žene, glavnih simptoma, želje za trudnoćom.

Ako se pokaže da su simptomi zadebljanja kod žene blagi i oni ne uzrokuju potencijalni problem za plodnost, tada se terapija neće razmatrati. Zadebljana maternica može se liječiti i uz sljedeće terapije: Hormonalnu terapiju koja se sastoji od kontracepcijskih pilula i progesterona, operativnih zahvata poput laparoskopije i histerektomije, lijekova protiv bolova koji sadrže ibuprofen ili paracetamol. Uz navedeno, često se predlažu i određene promjene u svakodnevnom životu – zdravija i raznovrsna prehrana i više fizičke aktivnosti.

Tagovi:

#Zadebljana #maternica #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak