Lifestyle

Što su laksativi

Što su laksativi i zašto se koriste?

Laksativi se mogu opisati kao pomoćne tvari koje potiču oslobođenje stolice, ili kao pomoćne tvari koje stimuliraju sami rad naših crijeva.

Danas prepoznajemo različite vrste laksativa, što znači da oni dolaze u više varijacija i imaju različita djelovanja i učinke.

Kakve vrste laksativa postoje? Laksativi koji povećavaju volumen – Poput vlakna, oni putuju kroz naše tijelo neprobavljeni i tako povećavaju sami volumen stolice.

Omekšivači – Pomažu u procesu omekšavanja stolice i olakšavaju njen prolazak. Lubrikanti – Ovakva vrsta laksativa omekšava stolicu radi ovlaživanja površine.

Osmotski laksativ – Stimulirajući. Zašto se koriste? Laksativ ćemo koristiti kada dođe do spore probave i zatvora. Iako se ova stanja mogu liječiti i prirodnim preparatima ili manjim promjenama u životnom stilu, određeni laksativ će ubrzati proces pražnjenja crijeva.

Važno je znati koji laksativ uzeti, stoga je uvijek najbolje posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom.

Što je zatvor i zašto nastaje? Zatvor se opisuje kao nepravilno pražnjenje naših crijeva, iako nepravilno može biti drugačije od osobe do osobe.

Zatvor se može prepoznati po sljedećim simptomima: Niste imali stolicu do tri puta u tjednu, stolica je tvrda, naprežete se prilikom pražnjenja crijeva, nakon stolice prati vas osjećaj nepotpunog pražnjenja.

Zašto dolazi do zatvora? Nedostatak vlakana, dehidracija organizma, nedovoljna fizička aktivnost, promjena u životnom stilu, nuspojava određenog lijeka ili terapije, stres, trudnoća.

laksativi
Što su laksativi

Kako se uzimaju laksativi?

Proces uzimanja samog laksativa će ovisiti o njegovom obliku. Laksativi dolaze u sljedećim oblicima: Kapsule ili tablete – Ovakvi se laksativi trebaju uzimati uz vodu.

Vrećice s praškom – Usitnjeni laksativ koji se miješa s vodom i pije, preporučuje se starijim osobama koje imaju problema s uzimanjem tableta.

Čepići – Obično izgledaju poput malenih kapsula koje treba postaviti u rektum i pričekati određeno vrijeme da se otope.

Osim što morate odabrati laksativ koji vam najviše odgovara, potrebno je obratiti doba dana kada ćete ga uzeti.

Neki laksativ zahtjeva uzimanje ujutro, dok neki zahtijevaju uzimanje navečer prije spavanja. Ukoliko uzimate osmotski oblik laksativa koji povećava volumen stolice, tada je potrebno uzimati puno vode kako organizam ne bi dehidrirao.

laksativi
Što su laksativi

Laksativ će se uzimati striktno prema uputama na lijeku, ili prema preporukama ljekarnika. Koliko dugo je potrebno laksativima da krenu djelovati? ovisno o njihovoj vrsti.

Osmotski laksativ će djelovati tek nakon 2 do 3 dana. Brzi rezultati se ostvaruju s laksativom koji djeluje od 6 do 12 sati nakon uzimanja.

Omekšivači stolica će djelovati od 12 do 72 sata. Za brzo olakšavanje preporučuju se brzo djelujući laksativ koji se uvodi kroz rektum i koji će djelovati za 15 do 30 minuta.

Da li laksativi uzrokuju nuspojave?

Laksativi mogu prouzročiti nuspojave, no one će ovisiti od osobe do osobe. Kada se pojavljuju, obično su blagog oblika i nestaju pri prestanku uzimanja laksativa.

Nuspojave će ovisiti od laksativa do laksativa, ali uobičajene nuspojave mogu biti sljedeće: Nadutost, plinovi, grčevi u trbuhu, osjećaj kao da ste bolesni, dehidracija, glavobolja, tamna mokraća, moguća nesvjestica.

Teže nuspojave mogu biti: Rektalno krvarenje, jači grčevi, krv koja je prisutna u stolici, otežano gutanje, osip na koži, nepravilan rad srca.

Laksativi se ne smiju uzimati prečesto i predugo jer mogu uzrokovati negativan učinak na naša crijeva – Proljev, zapletaj, neravnotežu minerala i soli.

laksativi
Što su laksativi

Kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć?

Ako prilikom korištenja laksativa primijetite sljedeće simptome: Kronične te teške bolove u trbuhu – Znak mogućih ozbiljnijih stanja poput zapletaja crijeva, ili perforiranog crijeva te želuca.

Moguća je i upala gušterače i slijepog crijeva. Povraćanje – Može ukazivati na simptom fekaloma, kada se masna stolica zaglavi pri izlaženju iz debelog crijeva.

Nadutost – Može ukazivati na stanja zapletaja crijeva ili bolesti kao gastropareza, pretjeran razvoj bakterija u crijevu.

Krv u stolici – Malena količina krvi može biti normalna, dok krvave stolice mogu ukazivati na čir ili Crohnovu bolest.

Najpametnije je zatražiti liječničku pomoć onda kada zatvor traje preko 7 dana, jer tada naše zdravlje može biti ugroženo razvijanjem pojedinog stanja.

Izvorni članak

Preporuka za vas

Komentariši