Lifestyle

Tablete protiv proljeva – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Tablete protiv proljeva i zašto dolazi do proljeva?

Neovisno o tome da li smo u radnoj svakodnevici ili na nekom odmoru, nepredvidljivi i isto tako česti odlasci na wc su neugodni. Proljev može biti lakšeg ili težeg oblika, može trajati nekoliko dana ili duže. Proljev sam po sebi nije bolest već pojava, točnije simptom koji ukazuje na poremećaj u probavnom sustavu. Tablete protiv proljeva mogu biti dio njegovog liječenja, ali prvo je potrebno utvrditi zašto je do njega došlo. Koji su najčešći uzroci proljeva? Ponekad uzrok samog proljeva može biti nepoznat, a može se pojaviti radi putovanja, promjena u klimi, promjena u prehrani, slabe higijene.

Među najčešće uzroke ubrajamo: Bakterijske infekcije, stres i ostali uzroci, hrana koja ne odgovara probavi, alergije, infekcije koje su izazvane parazitima, bolest probavnog sustava, lijekovi koji imaju proljev kao nuspojavu, velika količina alkohola. Akutni proljev koji traje nekoliko dana se često liječi doma i prolazi sam od sebe. Kronični proljev traje dulje i često traži pomoć u liječenju kao tablete protiv proljeva. Važno je obratiti se svome liječniku ako se primijeti krv u stolici, groznica, gubitak na težini i dehidracija.

Tablete protiv proljeva i kako one djeluju?

Kronični proljev će često zahtijevati metodu liječenja, a tablete protiv proljeva su sigurno na prvome mjestu kod borbe protiv proljeva. Kako djeluju tablete protiv proljeva? Njihovo djelovanje je fokusirano na usporavanje prekomjerne aktivnosti crijeva. Bez obzira o kojem uzroku je riječ, dok je proljev prisutan uvijek je poželjno piti puno tekućine u obliku vode ili čaja kako bi organizam nadoknadio izgubljenu sol i minerale. Dok imamo proljev važno je isto tako izbjegavati određene namirnice poput: Mliječnih proizvoda, šećera, alkohola, kofeina, antibiotike i sintetske lijekove.

Što nam još može pomoći kod proljeva? Konzumiranje zdravih i svježih namirnica, probiotici, antispazmodici, silicijeva kiselina i naravno psihičko zdravlje. Važno je naglasiti da se navedeni lijek može dobiti bez recepta sa strane liječnika, što znači da je dovoljno otići do prve ljekarne i savjetovati se s ljekarnikom oko najbolje opcije za liječenje proljeva. Prije upotrebe bilo kojeg lijeka bitno je pažljivo pročitati njegovu uputu i upoznati se s mogućim rizicima i nuspojavama njegovog korištenja.

Tablete protiv proljeva i gdje ih kupiti?

Tablete protiv proljeva se mogu kupiti bez liječničkog recepta u bilo kojoj ljekarni. Prije kupnje bilo kojeg lijeka poželjno je prvo savjetovati se s ljekarnikom kako bi se odabrao najbolji lijek. Tablete protiv proljeva se uzimaju oralno i namijenjene su ovisno o stanju za kratkotrajno ili dugotrajno liječenje. Njihova cijena je od 60 kuna na dalje. Uz uzimanje lijekova za proljev također se preporučuje uzimati odgovarajuću nadoknadu tekućine kao i soli. Ako vam se stanje ne popravi nakon uzimanja propisane terapije prema uputama, tada je bitno obratiti se liječniku jer je možda riječ o bolesti probavnog sustava ili je možda u organizmu prisutan parazit.

Iskustva u samoliječenju navode kako je najbolje probati takozvani “Pametni lijek protiv proljeva” koji unutar 48 sati pomaže u ravnoteži probave. Proljev isto tako možemo liječiti i alternativnim metodama. Jedite običnu bijelu rižu, banane, pijte čajeve od kamilice i metvice, složite si prežganu juhu bez masnoća s dvopekom, pojedite jabuku ili popijte žličicu jabučnog octa. Mnogo je načina kako si možemo pomoći kada je proljev u pitanju, bitno je jedino da razlikujemo akutni i kronični proljev.

Tagovi:

#Tablete #protiv #proljeva #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši