Lifestyle

Što je meningokokni meningitis – uzrok, simptomi, lijećenje

Meningokokni meningitis – uzrok

Meningokokni meningitis je upalna bolest uzrokovana infekcijom bakterijom Neisseria meningitidis koja zahvaća ovojnicu mozga i leđne moždine. Ukoliko se ne prepozna na vrijeme, posljedice mogu biti ozbiljne, čak i smrtonosne. Meningokokni meningitis se širi kapljičnim putem kada zaražena osoba kihne, kašlje ili govori u vašoj neposrednoj blizini. Bakterije mogu ući u tijelo kroz usta i nos te kroz krv doputovati do mozga, gdje se bakterija nastanjuje i uzrokuje upalu. Iz tog je razloga bitno izbjegavati kontakt sa zaraženim osobama, održavati pravilnu higijenu, posebice ruka i lica, te ne dijeliti osobne predmete, poput na primjer četkice za zube, s drugim osobama. Dobra preventivna metoda je cijepiti se protiv meningitisa, posebice bi se trebala cijepiti djeca i adolescenti koji su više u kontaktu s okolinom te su s time u većem riziku od zaraze. Koji su njegovi simptomi prema kojima se može prepoznati, kako se dijagnosticira i liječi možete saznati u nastavku članka.

Meningokokni meningitis – simptomi

Meningokokni meningitis uzrokuje upalu tkiva oko mozga i leđne moždine, što može uzrokovati ozbiljne simptome i često zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Simptomi meningokoknog meningitisa se često pojave iznenadno, a simptomi mogu biti sljedeći, a to su visoka temperatura, glavobolja, ukočenost vrata, osjetljivost na svjetlost gubitak apetita, mučnina, povraćanje, umor, konvulzije, promjene u ponašanju te pojava osipa na koži koji ne blijedi nakon što ga se pritisne. Ukoliko jedno od simptoma Vam bude osip, to je ozbiljan simptom na koji morate pod hitno reagirati i zahtijevati hitnu medicinsku pomoć. Osip se može pojaviti na nogama i rukama, ali se može pojaviti i proširiti na druge dijelove tijela. Meningokokni meningitis se dijagnosticira na temelju kliničke procjene simptoma, pregleda mozga i leđne moždine te laboratorijske analize krvi i urina. Za pregled mozga i leđne moždine se provodi lumbalna punkcija, što uključuje uzimanje uzorka likvora, odnosno tekućine koja okružuje mozak i leđnu moždinu, putem igle koja se umetne u donji dio leđa. Likvor se potom testira na prisutnost bakterija, upalnih stanica i drugih abnormalnosti.

Meningokokni meningitis – liječenje

Meningokokni meningitis je ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju i brzo liječenje kako bi se spriječile ozbiljne posljedice i smrtnost. Meningokokni meningitis se liječi na način da se primjenjuju antibiotici kako bi se ubile bakterije Neisseria meningitidis, odnosno uzročnik same ove bolesti. Također, liječnik može propisati pacijentima i druge lijekove s kojima se mogu ublažiti simptomi i spriječiti daljnji razvoj bolesti. Kod pacijenata s težim stanjem bolesti ae obično hospitaliziraju kako bi primili adekvatnu njegu i bilo pod nadzorom kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo. Liječnici mogu koristiti intravenoznu terapiju za primjenu antibiotika i ostalih lijekova, te mogu lakše pratiti stanje pacijenta i razvoj bolesti kroz praćenje vitalnih znakova i ostalih parametara. Za pacijente s lakšim oblikom bolesti neće biti potrebna hospitalizacija. U rijetkim slučajevima, pacijenti s meningokoknim meningitisom mogu doživjeti komplikacije poput septičkog šoka ili oštećenje mozga. U takvim situacijama se može primijeniti terapija i dodatne metode liječenja kako bi se spriječile dugoročne posljedice.

Tagovi:

#Što #meningokokni #meningitis #uzrok #simptomi #lijećenje
Izvorni članak

Komentariši