Lifestyle

Garamycin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Garamycin – primjena i djelovanje

Garamycin je antibiotik koji se koristi za liječenje teških bakterijskih infekcija koje su uzrokovane gram-negativnim i gram-pozitivnim bakterijama. Ovaj lijek sadrži aktivni sastojak gentamicin, koji djeluje tako da inhibira sintezu bakterijskih proteina i time sprječava rast i razmnožavanje bakterija. Gentamicin se obično koristi za liječenje infekcija koje su uzrokovane bakterijama koje su otporne na druge vrste antibiotika. Međutim, budući da je gentamicin vrlo potentan antibiotik, može uzrokovati ozbiljne nuspojave, uključujući oštećenje bubrega i sluha. Stoga je važno pravilno koristiti ovaj lijek i slijediti upute liječnika. Garamycin injekcija se najčešće koristi za liječenje bakterijskih infekcija koje su uzrokovane gram-negativnim bakterijama, kao što su Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli i Klebsiella pneumoniae. Ovaj lijek se također može koristiti za liječenje infekcija koje su uzrokovane stafilokokima i drugim gram-pozitivnim bakterijama. Lijek dolazi u obliku otopine koja se ubrizgava direktno u venu i djeluje veoma brzo i učinkovito, a o dozi i nuspojavama lijeka ćemo reći više u nastavku članka.

Garamycin – upute i nuspojave

Garamycin se primjenjuje intravenozno, što znači da se ovaj lijek daje kroz injekciju direktno u venu. Doziranje i trajanje terapije ovise o vrsti infekcije i ozbiljnosti stanja pacijenta, a liječnik će Vam na temelju ovih čimbenika propisati odgovarajuću dozu i trajanje terapije. Nuspojave koje se mogu javiti pri primjeni Garamycin lijeka su mučnina, povraćanje, proljev, gubitak apetita i bol u trbuhu. Također, moguće su i nuspojave koje se odnose na bubrege, kao što su povećana razina kreatinina u krvi, proteinurija, oligurija i anurija. Oštećenje bubrega je vrlo ozbiljna stvar i može zahtijevati hospitalizaciju i promjene u terapiji. Osim toga, primjena lijeka može dovesti do nuspojava koje se odnose na sluh i ravnotežni sustav. To uključuje gubitak sluha, tinitus, vrtoglavicu, nepravilan rad vestibularnog sustava i oštećenje koordinacije. U rijetkim slučajevima, primjena ovog lijeka može dovesti do alergijskih reakcija kao što su osip, svrbež, oticanje lica, usana ili jezika, te poteškoće s disanjem. Ako se pojave bilo kakve alergijske reakcije, odmah potražite medicinsku pomoć.

Garamycin – cijena i iskustva

Garamycin se mora čuvati pri temperaturi do maksimalnih 25 stupnjeva Celzijeva podalje od direktne sunčeve svjetlosti i izvora vlage. Nakon što otvorite lijek, morate otopinu za injekciju iskoristiti unutar 24 sata. Rok valjanosti ovog lijeka je 5 godina, te datum do kada morate potrošiti ovaj lijek Vam je navedeno na samom pakiranju ovog lijeka. Lijek držite što dalje od male djece kako ne bi slučajno progutala ili ubrizgala otopinu. Garamycin otopinu se može kupiti po povoljnoj cijeni u svakoj ljekarni uz predočenje liječničkog recepta. Dolazi u dva pakiranja, i to po 10 ampula po 2 mililitre otopine, i 10 ampula po 1,5 mililitra otopine u kutiji. Iskustva drugih ljudi su više nego pozitivna te su mnogi istaknuli kako im je ovaj lijek uvelike pomoglo kod tretiranja bakterijskih infekcija i smanjenja simptoma bolesti. Ukoliko niste sigurni oko doziranja, uvijek se možete posavjetovati oko toga sa svojim liječnikom ili sa ljekarnikom u ljekarni.

Tagovi:

#Garamycin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši