Lifestyle

Koliko su opasne lezije na mozgu

Lezije na mozgu – uzrok

Lezije na mozgu su oštećenja ili promjene u tkivu mozga koje se mogu pojaviti iz različitih razloga. Mogu biti posljedica ozljeda, bolesti, infekcija, upala ili drugih patoloških procesa. Ovisno o uzroku, vrsti lezija i mjestu na kojem se nalaze, simptomi i ozbiljnost problema mogu značajno varirati. Ozljede glave, kao što su udarci ili padovi, mogu uzrokovati lezije, a to uključuje potres mozga, kontuzije ili čak ozbiljnije ozljede poput intrakranijalnih krvarenja. Problemi s krvnim žilama u mozgu, poput moždanog udara (ishemije ili krvarenja), mogu uzrokovati lezije. Nedostatak opskrbe krvlju dovodi do oštećenja mozga. Infekcije mozga, kao što su meningitis ili encefalitis, mogu izazvati upalu i lezije na mozgu. Bakterije, virusi ili drugi mikroorganizmi mogu prouzročiti ovakve infekcije. Benigni ili zloćudni tumori u mozgu mogu uzrokovati lezije, ometati normalno funkcionalno tkivo i stvarati pritisak na okolne strukture. Autoimuni poremećaji, poput multipla skleroze, mogu dovesti do formiranja lezija na mozgu jer imunološki sustav napada vlastite stanice mozga. Određene degenerativne bolesti, poput Alzheimerove bolesti ili Parkinsonove bolesti, mogu uzrokovati postupno propadanje mozga i stvaranje lezija. Poremećaji metabolizma, kao što su Wilsonova bolest ili leukodistrofije, mogu uzrokovati akumulaciju toksičnih tvari u mozgu i prouzročiti lezije. Dijagnoza se postavlja temeljem neurološkog pregleda, neuroimaginga (MRI, CT skeniranje) i drugih relevantnih dijagnostičkih postupaka.

Lezije na mozgu – simptomi

Simptomi mogu varirati ovisno o vrsti lezija, njihovoj lokaciji, veličini i uzroku. Intenzivne ili česte glavobolje mogu biti simptom lezija na mozgu, pogotovo ako pritisak unutar lubanje raste. Lezije na mozgu koje utječu na ravnotežu ili unutarnje uho mogu uzrokovati vrtoglavicu. Problemi s vidom, poput zamagljenja vida ili gubitka perifernog vida, mogu ukazivati na lezije koje utječu na optički živac ili okoštavanje oko mozga. Lezije u određenim područjima mozga mogu uzrokovati poteškoće u izražavanju ili razumijevanju govora. Slabost mišića, trzanje, nekoordinirano kretanje ili gubitak koordinacije mogu biti simptomi lezija koje utječu na motorna područja mozga. Lezije koje utječu na senzorne dijelove mozga mogu rezultirati gubitkom osjeta ili promjenama u osjetilima poput dodira ili boli. Problemi sa spavanjem, poput nesanice ili prekomjerne pospanosti, mogu biti povezani s određenim lezijama na mozgu. Lezije na mozgu koje utječu na frontalne režnjeve mozga mogu dovesti do promjena u ponašanju, raspoloženju ili osobnosti. Gubitak pamćenja, smanjena koncentracija, teškoće u donošenju odluka i druge kognitivne poteškoće mogu biti posljedica lezija na određenim područjima mozga. Nevoljni pokreti, kao što su tremor ili grčevi su isto česti simptomi kod pojave lezija.

Lezije na mozgu – liječenje

Liječenje ovisi o uzroku lezija, njihovoj prirodi, težini simptoma i drugim individualnim faktorima. Liječenje može uključivati različite pristupe, a specifičan plan će odrediti zdravstveni stručnjaci, poput neurologa, neurokirurga ili drugih specijalista. Ovisno o uzroku lezija, mogu se propisati različiti lijekovi. Na primjer, ako su lezije na mozgu rezultat upale ili infekcije, propisat će se odgovarajući antibiotici ili antivirusni lijekovi. Lijekovi za kontrolu simptoma, kao što su analgetici za glavobolje ili antikonvulzivi za kontrolu napadaja, također mogu biti dio terapije. U nekim slučajevima, kirurški zahvati mogu biti potrebni kako bi se uklonile lezije na mozgu, smanjio pritisak na mozak ili se riješili drugi problemi. Primjeri kirurških zahvata uključuju uklanjanje tumora, drenažu tekućine iz mozga ili popravak ozlijeđenih krvnih žila. Osobe s motoričkim poteškoćama ili koordinacijom često će se uputiti na fizioterapiju kako bi poboljšale svoje motoričke sposobnosti i obnovile funkcionalnost. Rehabilitacija može uključivati različite terapije, poput radne terapije ili govorne terapije, kako bi se poboljšale svakodnevne vještine i komunikacija. Redovito praćenje i kontrola od strane medicinskih stručnjaka važan su dio upravljanja lezijama na mozgu, a to uključuje praćenje simptoma, prilagodbu terapije prema potrebi te dijagnostičke preglede kako bi se pratila dinamika stanja. U slučajevima tumora, terapije zračenjem ili kemoterapija mogu biti propisane kako bi se uništile ili kontrolirale abnormalne stanice.

Tagovi:

#Koliko #opasne #lezije #mozgu
Izvorni članak