Što je fizikalna terapija – Arz.hr

Fizikalna terapija – svrha

Contents

Fizikalna terapija je pojam kojeg možemo definirati na mnoge načine, no najčešće se odnosi na postupke u kojima se primjenjuju fizikalni agensi u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji bolesnika. Spada u područje fizikalne medicine u kojem se prilikom liječenja bolesti koriste razni oblici fizikalnih sredstava i metoda kao što su kretanje i medicinske vježbe, korištenje vode, topline, hladnoće, svjetlosti raznih valnih duljina, no isto tako se koriste i neki mehanički učinci, ali i prirodni ljekoviti čimbenici. S obzirom na to koji se oblici fizikalnih sredstava koriste, oni se mogu nazivati kinezioterapijom, hidroterapijom, termoterapijom, krioterapijom, fototerapijom i mnogi drugi. Fizikalna terapija se provodi pod budnim okom fizioterapeuta prema naputcima liječnika specijalista koji je istu naredio, a vrsta terapije se odabire s obzirom na to koja je dijagnoza u pitanju. Prije fizikalne terapije potrebno je odraditi specijalistički pregled jer se jedino na taj način može odobriti neki od oblika fizikalne terapije s obzirom na to koja je dijagnoza u pitanju.

Fizikalna terapija – kada se provodi?

Fizikalna terapija je nezaobilazna u situacijama kada bolesnik ima ozljede sustava za kretanje te se u takvim slučajevima kreće vrlo brzo nakon zadobivanja ozljede. U nekim slučajevima se ona radi i prije nego što bolesnik treba otići na neku specifičnu operaciju jer se na taj način tijelo sprječava da dođe do stanja kao što su atrofije mišića i sličnih, no isto tako povećava šansu za brži i bolji ishod operacijskog liječenja. Fizikalna terapija se u nekim slučajevima provodi čak i kada je u pitanju imobilizacija nekog dijela tijela, pa se tada imobilizacija u vidu longete ili ortoze skida da bi se ozlijeđen ili operiran dio tijela mogao razgibavati i ciljano terapijom ojačavati. Kod fizikalne se terapije koriste razni procesi koji svaki imaju svoju namjeru pa se tako na primjer elektro-analgetski postupci fizikalne terapije koriste kako bi se smanjila razina boli, dok se primjerice elektrostimulacije koriste kako bi se ojačali mišići koji su oslabjeli bilo zbog ozljede, bolesti ili operacije.

Fizikalna terapija – vježbe

Iako se fizikalna terapija najčešće provodi pod budnim okom fizioterapeuta u dogovorenim terminima, ona nikako ne staje samo u određenim terminima. Fizikalna terapija osim korištenja raznih uređaja i naprava od strane fizioterapeuta često uključuje i neke druge procese koje bolesnik mora izvoditi i van termina koji mu je dodijeljen za terapiju. To najčešće uključuje razne vježbe, od kojih se neke izvode bez popratne opreme, no u nekim slučajevima je potrebna i određena oprema na koju bolesnika upućuje fizioterapeut. Kako bi ishod liječenja bio uspješan, potrebno je držati se uputa i ne preskakati fizikalnu terapiju, kako onu dogovorenu kod fizioterapeuta u nekoj ustanovi, tako i onu koja se treba odraditi van nje. Neke vježbe se mogu raditi samostalno, no ima i onih koje uključuju članove obitelji ili skrbnika, zbog čega je poželjno i njih uključiti u proces rehabilitacije kako bi bili sigurni da će vaš oporavak ići u željenom smjeru i kako bi on bio što potpuniji.

Tagovi:

#Što #fizikalna #terapija #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar