Lifestyle

Salazopyrin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Salazopyrin lijek djelovanje

Lijek Salazopyrin je namijenjen protuupalnom djelovanju i zbog svog sastava pripada skupini lijekova aminosalicilati. Djelovanje ovog lijeka je usmjereno na liječenje upalnih bolesti crijeva i reumatoidnog artritisa. U liječenju upalnih bolesti crijeva lijek se koristi kod ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti.

Kod bolesti ulcerozni kolitis upala se razvija u debelom crijevu, kolonu i rektumu, a simptomi koji se javljaju su bolovi u trbuhu te sluzav i krvav proljev. Lijekom se kontrolira bolest kako se ne bi razvio teži oblik, te se sprečavaju napadaji i pogoršanja. Chronova bolest se može razviti bilo gdje unutar probavnog trakta, od usta do anusa, međutim najčešće se razvija u tankom crijevu i početku debelog crijeva, simptomi su slični kao i kod ulceroznog kolitisa, bolovi u abdomenu i krvav i sluzav proljev.

Lijek Salazopyrin djeluje i na upalne procese reumatoidnog artritisa u situacijama kada nesteroidni lijekovi nemaju učinak. Ovaj lijek sprječava otekline, ukočenost i oštećenje zglobova, te na taj način sprečavaju daljnji razvoj bolesti reumatoidnog artritisa.

Nuspojave u terapiji lijekom Salazopyrin

Potreban je oprez kod terapija lijekom Salazopyrin u situacijama kada postoje poremećaji u radu bubrega i jetre, te ako postoje alergije na bilo koji od sastojaka lijeka. Također je potreban oprez kada postoji bolest astme, te bolesti nedostatka enzima glukoza-6-dehidrogenaze koja utječe na stvaranje crvenih krvnih stanica. Dijabetes je također stanje kod kojeg je potreban poseban oprez u terapiji ovim lijekom.

Ukoliko imate teže infekcije koje mogu rezultirati upalama pluća, bolove u grlu, povišena tjelesna temperatura, blijedilo ili žutica obratite se svom liječniku jer će biti potrebno prekinuti terapiju i zamijeniti lijek. Nuspojave koje se mogu pojaviti u terapiji lijekom Salazopyrin su o reakcije na koži u obliku crvenila i osipa, sa plikovima i ljuštenjem kože koje se mogu proširiti i na trećinu površine kože što se naziva toksična epidermalna nekroliza. Ovakve kožne reakcije su povezane sa funkcijom jetre što predstavlja po život opasno stanje i potrebno je terapiju prekinuti i javiti se hitno liječniku.

Iskustva u terapiji lijekom Salazopyrin

Određene skupine ljudi su iskusile da lijek Salazopyrin može izazvati i serumske bolesti koje imaju simptome bolova u zglobovima, pojavu koprivnjače, oticanje žlijezda, osip i svrbež kože, te kronično su se osjećali loše. Neki svjedoče da su imali i pojavu neobjašnjenog krvarenja, pojavu modrica, težak umor i snažno upaljeno grlo, a to je sve znak da je došlo do poremećaja sastojaka krvi.

Određene osobe u terapiji lijekom Salazopyrin prilikom krvnih pretraga i pretraga urina imaju poremećaje koji upućuju na nepravilan rad bubrega i jetre. Uz to moguće su i mučnine, povraćanje, bolovi u trbuhu, proljev i loša probava, a lijek može utjecati da se pojave kod nekih osoba i nesanice i omaglice, te poremećaj u osjećaju okusa.

Kod nekih se osoba u terapiji ovim lijekom pojavila i zvonjava u ušima, upala sluznica usne šupljine, infekcije i crvenilo očiju, bolovi u zglobovima, te crvenila i osipi na koži. Vrlo rijetko ali ipak se kod nekih osoba pojavilo i ispadanje kose, otežano disanje, koprivnjača, žutica, depresija, vrtoglavice i napadaji. Lijek je vrlo djelotvoran i jak te su i reakcije na lijek u nekim slučajevima jake, pa je potrebno obavijestiti liječnika o tim reakcijama kako bi se izbjegle nepotrebne komplikacije. Lijek se zato izdaje isključivo na recept i doze se određuju prema individualnim slučajevima kako bi se doza prilagodila potrebama osobe koja je bolesna.

Tagovi:

#Salazopyrin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši