Lifestyle

Ozljede meniska koljena – uzrok, simptomi, liječenje

Što su ozljede meniska koljena?

Ozljede meniska koljena kao i njegova oštećenja su česta pojava u današnjoj populaciji, osobito kod sportaša. U medicinskoj praksi, navedena ozljeda je najčešća kada pričamo o dijelu nogu/koljena. Sami mehanizam koji je povezan s ozljedama meniska je poprilično složen. Što su zapravo meniskusi? Meniskusi se mogu opisati kao malene i fibrohrskavične tvorbe koje su se smjestile na vrhu goljeničnih kosti – tibije. Njihov oblik se može opisati kao slovo C ili polumjesec, i usprkos svojoj malenoj veličini, oni predstavljaju ključnu funkciju u kretnji koljena. Što su ozljede meniska koljena? Riječ je o ozljedama koje poremete funkciju meniska.

One su najčešće sportskog oblika i do njih dolazi radi težih rotacija ili uvrtanja, fleksije ili savijanja, ekstenzije ili istezanja, abdukcije ili odmicanja ili radi kompresije. Ozljede će najčešće nastati radi oštrih, snažnih i iznenadnih rotacija u određenim treninzima, direktnim udarcima u područje, uvrtanju koljena ukoliko se padne ili prokliže. Ozljede meniska se pojavljuju u akutnom i kroničnom obliku. Akutne ozljede će nastati radi naglog djelovanja neke sile na koljeno, a ta sila je veća od podnašanja meniska. Ukoliko se dogodi izostajanje zatezanja mišića kao i tetiva u blizini, dolazimo do nepripremljenosti zgloba na doživljenu traumu i dolazi do puknuća meniska. Kronično oštećenje će se pojaviti kao ukupna slika manjih oštećenja koja su nastajala godinama.

Ozljede meniska koljena uzroci i simptomi

Do ozljede meniska koljena često dolazi uslijed određene sportske aktivnosti, nezgode ili nekontroliranog i naglog pokreta. U većini slučajeva, krivi su nagli pokreti poput brzih i iznenadnih rotacija i naglog zaustavljanja. U navedenom scenariju, dolazimo do neprirodne rotacije koljena koja prikliješti menisk i trga ga. Kod starijih ljudi dolazi do degenerativne promjene meniska, on postaje lomljiv i nastaju manje pukotine u tkivu. Degenerativne promjene se mogu dogoditi i kod mlađe populacije, a najčešći uzrok je prekomjerno oštećenje zgloba – prekomjerna tjelesna težina, poremećaj u samoj osovini koljena, preopterećenja u sportskom smislu.

Da li ozljede meniska koljena donose simptome? Simptomi ozljede meniska uključuje značajnu bol kao i ograničenje kretanja u samom zglobu koljena koje je zahvaćeno. Dodatni znakovi oštećenja su: Jaka i probadajuća bol prilikom kretanja ili mirovanja, vidljiva oteklina na cijelom zglobu koljena, ograničenje pokreta i funkcije koljena, topli zglob na dodir. Kako prepoznati da je riječ o navedenoj ozljedi? Ozljede navedene vrste često nastaje nakon iskakanja koljena ili njegovog propadanja. Ako je koljeno doživjelo traumu koja je popraćena s gore navedenim simptomima, tada bi u pitanju mogao biti menisk.

Ozljede meniska koljena liječenje

Prije liječenja, bitno je postaviti detaljnu dijagnozu. Sumnja na oštećenje meniska rješava se uz pomoću temeljitog kliničkog pregleda i daljnjih pretraga. Određeni klinički znakovi mogu pokazati kako je riječ o ozljedni meniska, ali konačna dijagnoza se utvrđuje uz pomoć magnetske rezonance koljena. Ponekad je veoma teško razlikovati oštećenje hrskavice koljena i oštećenja meniska, zato ponekad dijagnoza može potrajati i više nego očekivano. Kako se liječe ozljede meniska koljena? U određenim slučajevima ozljede se mogu liječiti uz pomoć autologne kondicionirane plazme ili PRP injekcija, terapijom magneta, laserom, ultrazvukom ili elektroterapijom.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Ozljede meniska koljena će se liječiti kirurškim putem, nakon kojeg slijedi proces rehabilitacije u vidu fizioterapije i blagog vježbanja. Artroskopija je malena operacija koja se provodi na oštećenom menisku ili hrskavici, i ostavlja minimalne posljedice pri ulasku u koljeno. Već samo nakon par sati, pacijent može na kućno liječenje. U roku od 24 sata slijedi prva kontrola na kojoj se odrađuje previjanje i moguće vađenje drena. Liječnici tada daju detaljne upute za daljnje ponašanje prilikom oporavka i redovne kontrole. Nakon oporavka, dolazi dio fizikalnog oporavka koji će se odnositi na povratak mobilnosti u koljenu. Fizikalne vježbe će biti određene prema pacijentu, sve u svrhu bržeg te kvalitetnijeg oporavka.

Tagovi:

#Ozljede #meniska #koljena #uzrok #simptomi #liječenje