Lifestyle

Ozljede meniska koljena – uzrok, simptomi, liječenje

Što su ozljede meniska koljena?

Ozljede meniska koljena kao i njegova oštećenja su česta pojava u današnjoj populaciji, osobito kod sportaša. U medicinskoj praksi, navedena ozljeda je najčešća kada pričamo o dijelu nogu/koljena. Sami mehanizam koji je povezan s ozljedama meniska je poprilično složen. Što su zapravo meniskusi? Meniskusi se mogu opisati kao malene i fibrohrskavične tvorbe koje su se smjestile na vrhu goljeničnih kosti – tibije. Njihov oblik se može opisati kao slovo C ili polumjesec, i usprkos svojoj malenoj veličini, oni predstavljaju ključnu funkciju u kretnji koljena. Što su ozljede meniska koljena? Riječ je o ozljedama koje poremete funkciju meniska.

One su najčešće sportskog oblika i do njih dolazi radi težih rotacija ili uvrtanja, fleksije ili savijanja, ekstenzije ili istezanja, abdukcije ili odmicanja ili radi kompresije. Ozljede će najčešće nastati radi oštrih, snažnih i iznenadnih rotacija u određenim treninzima, direktnim udarcima u područje, uvrtanju koljena ukoliko se padne ili prokliže. Ozljede meniska se pojavljuju u akutnom i kroničnom obliku. Akutne ozljede će nastati radi naglog djelovanja neke sile na koljeno, a ta sila je veća od podnašanja meniska. Ukoliko se dogodi izostajanje zatezanja mišića kao i tetiva u blizini, dolazimo do nepripremljenosti zgloba na doživljenu traumu i dolazi do puknuća meniska. Kronično oštećenje će se pojaviti kao ukupna slika manjih oštećenja koja su nastajala godinama.

Ozljede meniska koljena uzroci i simptomi

Do ozljede meniska koljena često dolazi uslijed određene sportske aktivnosti, nezgode ili nekontroliranog i naglog pokreta. U većini slučajeva, krivi su nagli pokreti poput brzih i iznenadnih rotacija i naglog zaustavljanja. U navedenom scenariju, dolazimo do neprirodne rotacije koljena koja prikliješti menisk i trga ga. Kod starijih ljudi dolazi do degenerativne promjene meniska, on postaje lomljiv i nastaju manje pukotine u tkivu. Degenerativne promjene se mogu dogoditi i kod mlađe populacije, a najčešći uzrok je prekomjerno oštećenje zgloba – prekomjerna tjelesna težina, poremećaj u samoj osovini koljena, preopterećenja u sportskom smislu.

Da li ozljede meniska koljena donose simptome? Simptomi ozljede meniska uključuje značajnu bol kao i ograničenje kretanja u samom zglobu koljena koje je zahvaćeno. Dodatni znakovi oštećenja su: Jaka i probadajuća bol prilikom kretanja ili mirovanja, vidljiva oteklina na cijelom zglobu koljena, ograničenje pokreta i funkcije koljena, topli zglob na dodir. Kako prepoznati da je riječ o navedenoj ozljedi? Ozljede navedene vrste često nastaje nakon iskakanja koljena ili njegovog propadanja. Ako je koljeno doživjelo traumu koja je popraćena s gore navedenim simptomima, tada bi u pitanju mogao biti menisk.

Ozljede meniska koljena liječenje

Prije liječenja, bitno je postaviti detaljnu dijagnozu. Sumnja na oštećenje meniska rješava se uz pomoću temeljitog kliničkog pregleda i daljnjih pretraga. Određeni klinički znakovi mogu pokazati kako je riječ o ozljedni meniska, ali konačna dijagnoza se utvrđuje uz pomoć magnetske rezonance koljena. Ponekad je veoma teško razlikovati oštećenje hrskavice koljena i oštećenja meniska, zato ponekad dijagnoza može potrajati i više nego očekivano. Kako se liječe ozljede meniska koljena? U određenim slučajevima ozljede se mogu liječiti uz pomoć autologne kondicionirane plazme ili PRP injekcija, terapijom magneta, laserom, ultrazvukom ili elektroterapijom.

Ozljede meniska koljena će se liječiti kirurškim putem, nakon kojeg slijedi proces rehabilitacije u vidu fizioterapije i blagog vježbanja. Artroskopija je malena operacija koja se provodi na oštećenom menisku ili hrskavici, i ostavlja minimalne posljedice pri ulasku u koljeno. Već samo nakon par sati, pacijent može na kućno liječenje. U roku od 24 sata slijedi prva kontrola na kojoj se odrađuje previjanje i moguće vađenje drena. Liječnici tada daju detaljne upute za daljnje ponašanje prilikom oporavka i redovne kontrole. Nakon oporavka, dolazi dio fizikalnog oporavka koji će se odnositi na povratak mobilnosti u koljenu. Fizikalne vježbe će biti određene prema pacijentu, sve u svrhu bržeg te kvalitetnijeg oporavka.

Tagovi:

#Ozljede #meniska #koljena #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši