Lifestyle

Vagifem – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Vagifem i njegovo djelovanje

Lijek Vagifem u sebi sadrži estradiol koji je ženski spolni hormon estrogen koji nastaje u jajnicima kod žena. Ovaj lijek predstavlja hormonalno nadomjesno liječenje kada prirodno izostaje proizvodnja estrogena. Lijek Vagifem ima djelotvroran učinak kod žena u menopauzi kada nastaje suhoća rodnice i iritacija zbog suhoće, što se naziva vaginalna atrofija. Ovaj lijek se primjenjuje vaginalno u rodnicu i djeluje u rodnici gdje nastaje suhoća.

Potreban je oprez kod žena koje su imale, imaju ili postoji sumnja na rak dojke, rak endometrija, neobjašnjena krvarenja rodnica, zadebljanja maternica, hiperplazija maternica, postoje problemi sa zgrušavanjem krvi, krvni ugrušci, te bolesti jetre, a i poremećaj krvi koji se zove porfirija koja je nasljedna.

U prmjeni terapije ovim lijekom potreban je oprez ukoliko se pojavi glavobolja poput migrene koju nikad niste imali, žuta boja kože ili bjeloočnica što je znak ozbiljen bolesti jetre, povećanje krvnog tlaka, iznenadne glavobolje, umor, omaglice, te u slučaju trudnoće potrebno je prekinuti terapiju ovim lijekom odmah.

Nuspojave lijeka Vagifem

Hormon estrogen se prirodno proizvodi u ženskom tijelu, te u periodu menopauze kod žena normalan je prirodan proces da se ovaj hormon proizvodi u manjim količinama zbog starenja žene i dolazi do suhoća rodnice. Nuspojave u terapiji lijekom Vagifem su povećani rizik od raka endometrija, te povećani rizik od raka dojke, naročito ako žena uzima kombinaciju hormona estrogen i progesteron. Kod žena kojima je odstranjena maternica nuspojave ovog lijeka nemaju toliko velik rizik od raka dojke.

Nuspojava u terapiji lijekom Vagifem je i povećani rizik od raka jajnika, a oprez je potreban ukoliko imate problema sa krvnim ugrušcima, pretjeranu tjelesnu težinu, imali se neki veći operativni zahvat, imate bilo kakav rak u tijelu, te imate sistemski lupus eritematodes. Rizik od moždanog udara je veći ukoliko žena uzima ovaj lijek.

Parazol - Protiv parazita

Ovaj lijek neće utjecati na kognitivne sposobnosti i gubitak pamćenja koji dolazi s godinama, no dokazano je da postoji povećani rizik od gubitka pamćenja kod žena ako krenu s terapijom nakon 65 godine života.

Iskustva u terapiji lijekom Vagifem

Iskustva u terapiji lijekom Vagifem su pozitivna jer je lijek vrlo djelotvoran kada postoji suhoća rodnica. Kod žena koje su u menopauzi suhoća rodnica je pojava koja se može pojaviti, ali i ne mora, no ako se pojavi to je vrlo iritantna pojava naročito ako je žena redovno seksualno aktivna.

Preporučuje se liječnika koji je propisao lijek Vagifem upoznati sa svim lijekovima koje žena koristi kao redovite terapije, ali i sa lijekovima koje žena koristi povremeno. Iskustva su korisnica da ovaj lijek daje povećani rizik i utječe na poremećaje rada srca i kardiovaskularni sustav, no žene potvrđuju da nakon dugogodišnjeg korištenja ovog lijeka pojavnost raka dojke i raka endometrija je povećana.

U svakom slučaju žene koje su na terapiji ovim lijekom imaju dosta veliki spisak bolesti za koje postoji povećani rizik i potrebno je ženu upoznati sa svim rizicima koje terapija donosi, te je dužnost liječnika informirati ženu kakav je odnos koristi od lijeka i rizika bolesti koje sam lijek može izazvati.

Tagovi:

#Vagifem #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak