Lifestyle

Vežbe za podizanje grudi

Zanima vas kako poraditi na svojim prsima? Naučite sledeće vežbe za podizanje grudi i bit ćete izuzetno zadovoljne rezultatima.

Ženski fitness danas je vrlo aktualna tema, a svaka žena koja drži do sebe drži i do svog izgleda. To ne znači samo šminkanje i posete frizeru, već i fizičko zdravlje. Zdravlje našeg tela vrlo lako imamo pod kontrolom s treninzima. Osećamo se odmornije, imamo više energije, koža nam je blistavija, a i držanje je uglavnom bolje kod vežbača. Žene se često fokusiraju na donji deo tela kod svojih treninga i bitno je ne zapostaviti i ostale mišićne grupe – naročito grudi.

Vežbe za podizanje grudi su isto što i vežbe za prsa. Iza ženskih grudi položen je mišić koji, kada se trenira, može naglasiti Vaše grudi i podići ih. Ukoliko zavidite djevojkama s prćastim grudima i pitate se je li to genetika, znajte da nije (barem ne isključivo) i znajte da Vi možete postići takav izgled uz samo malo truda i volje. Vežbe za podizanje grudi takođe ne smeju biti jedina vežba koje radite – potrebno je vežbati u totalu!

vežbe za podizanje grudi
Vežbe za podizanje grudi su isto što i vežbe za prsa

Žene koje imaju nerazvijene grudi, često se osećaju neugodno zbog toga. Razlog za nerazvijene grudi tek treba u potpunosti da se definiše. Međutim, postoje tvrdnje da je ovaj problem uzrokovan padom nivoa estrogena i povećanjem nivoa testosterona u ženskom telu.

Dojka je sastavljena od žlezda, masnog i vezivnog tkiva. Tkiva dojke počinju da se menjaju u pubertetu, zatim za vreme menstrualnog ciklusa, za vreme trudnoće i nakon menopauze. Tokom puberteta, zbog hormonskih promena u telu, grudi počinju da se razvijaju. Estrogen i progesteron su dva hormona koji igraju ključnu ulogu u razvoju grudi.

Uzrok nerazvijenih grudi zbog toga može da bude hormonski poremećaj, posebno u pubertetu, ali i genetika takođe igra važnu ulogu u veličini ženskih grudi.

Vežbe za podizanje grudi – koje vežbe izvoditi?

Koje vežbe za podizanje grudi isprobati? Ukoliko vežbate kod kuće i nemate rekvizite, svakako je najbolja vežba za tako nešto običan sklek. Žene često beže od sklekova misleći da je to za frajere ili zato što se boje da ne dobiju preširoka ramena, no u suštini ti argumenti ne drže vodu. Ženski sklek je odlična startna vežba za svaku ženu koja želi postići istaknutije grudi. Ono što trebate je samo strunjača odnosno neka podloga na kojoj možete da vežbate.

Ženski sklekovi opis vežbe

Započnite tako da kleknete, a zatim ruke spustite na pod u visini ramena – namestite se za ženski sklek. Pokret se sastoji iz dva dela – spuštanje i podizanje. Udišite dok se spuštate, izdišite dok se dižete. Vrlo bitno je pripaziti na disanje tokom izvođenja bilo koje vežbe i mislite na to dok izvodite vežbu. Kada radite vežbe za podizanje grudi, neka Vam pokret bude kontrolisan. Nemojte s njime brzati i odradićete kvalitetniju vežbu.

vežbe za podizanje grudi
Pokret se sastoji iz dva dela – spuštanje i podizanje. Udišite dok se spuštate, izdišite dok se dižete.

Guranje zida za čvršće grudi

Zauzmite položaj nasuprot zidu udaljeni za dužinu ruke. Naslonite se dlanovima na zid. Krenite gurati zid što jače možete. Gurajte u intervalima po 10 sekundi. Kada osjetite da su se ruke umorile, malo ih protresite pa nastavite. Ponovite ovo 10 puta.

Nakon guranja zida spojite dlanove ravno ispred grudi i gurajte jedan o drugi što jače možete. Gurajte do 5 sekundi i nakon toga se opustite. Ponovite ovu vježbu 10 puta.

Tapšanje

Sedite iili stanite uspravno sa rukama ispruženim ispred grudi i sklopljenim dlanovima. Otvorite ruke i stavi ih iza leđa. Pritom, ne savijaj ruke u laktovima i sve vreme drži ruke u nivou ramena. Vratite ruke u početnu poziciju, kao da tapšeš. Vežba se radi u intervalu od 60 sekundi.

Joga poze za grudi

Vežbe za podizanje grudi ne mogu proći bez joge.

Poza kobra se izvodi na sledeći način. Lezite na trbuh ispruženih ruku i nogu. Ruke potom savijte u laktovima i naslonite se pored grudi. Podignite trup i izvijte kičmu. Šake neka ostanu u nivou ramena, a laktove okrenite prema nazad. Ovom vježbom širite prsni koš i povećavate obim grudi.

Kao u svakoj joga pozi, pokušajte što više opustiti mišiće dok podižete glavu, vrat i ramena. Nemojte koristiti ruke za podizanje, već se naprežite donjim delom leđa. Zabacite glavu unazad. U pozi ostanite do 20 sekundi. Ponovite vežbu 5 puta.

Ova vežba za podizanje grudi jednostavna je i opuštajuća, ali i delotvorna.

vezbe za podizanje grudi
Uzrok nerazvijenih grudi zbog toga može da bude hormonski poremećaj

Poza krava pokazuje najbolje rezultate kad se radi ujutru, na prazan stomak.

Da započneš vežbu, sedi uspravno na zemlji; neka ti noge budu ispružene. Potom, nežno savij levu nogu i stavi je ispod desnog dela zadnjice. Sada savij desnu nogu i prebaci je preko leve noge. Približi kolena koliko god je to moguće. Stavi levu ruku iza leđa.

Desnu ruku zabaci preko desnog ramena i istegni je koliko možeš, dok ne uhvatiš levu ruku.Tokom izvođenja vežbe, trup treba da bude ispravljen i blago zabačen unazad, a grudni koš raširen. Ostani u ovoj pozi koliko god možeš, pri čemu treba da dišeš sporo i duboko. Koncentriši se na disanje.

Vežbe za podizanje grudi uključite u celokupan trening

Kako odrediti uopšte koje su to vežbe za podizanje grudi? Vrlo jednostavno. Svaka vežba koja aktivira prsne mišiće za Vas je vežba za podizanje grudi. To može biti press mašina u teretani, može biti vežba na klupi (benču) ili nešto bez rekvizita kao ranije spomenuti sklekovi. Ukoliko ozbiljno nameravate početi sa vežbanjem, javite se svakako fitness treneru u svojoj teretani.

Osim toga, svako od nas je zaseban kad je u pitanju vežbanje i treba drugačiji pristup stoga ćete najbolje iz fitnessa dobiti samo ako imate osobu koja zna šta Vama treba. Vežbe za podizanje grudi takođe neće biti jedino što ćete raditi – potrebno je vežbati celo telo za najbolji efekt. Celulit predstavlja problem mnogim ženama, pa vežbe za rešavanje celulita itekako će biti od pomoći. Kao što smo već rekli, te vežbe neće od Vas učiniti bodybuildersku zvezdu – vežbajte da budete zdraviji, atraktivniji i pokretniji. U svakom slučaju obavljate nešto zdravo za svoje tijelo.

Hrana za veće grudi

Dobar odabir namirnica i vežbi će učiniti da vaše grudi na prirodan način izgledaju punije. Takođe će vas ovaj način sačuvati od opasnih posledica i neželjenih efekata koji se javljaju upotrebom drugih metoda.

Komorač – Ova biljka u sebi sadrži supstancu koja se naziva fito – estrogen, koja je zapravo hemijsko jedinjenje zaslužno za plodnost kod ženskog roda. Ova supstanca podiže nivo estrogena u ženskom organizmu a samim tim utiče i na povećanje grudi. Takođe osim toga što uvećava ženske grudi, on iste štiti i od opakog raka dojki i osteoporoze. 

Mlečni proizvodi – Hormon prolaktin koji se nalazi u ovim proizvodima zaslužan je za uvećanje grudi kod žena. Iako devojke koje preteruju sa konzumiranjem ovih namirnica, naročito ako je u pitanju mleko, sir i jogurt sa većim procentom masti, mogu dobiti na težini, mnoge svesno prihvataju ovaj rizik, želeći da svoje poprsje učine akratkivnim.

Soja – Poznato je da soja sadrži veliku količinu estrogena, koji je zaslužan za bujanje ženskih gudi. Danas na tržištu možete naći enormno veliku ponudu proizvoda od soje – od mleka, pa sve do pljeskavica

Namirnice bogate proteinima – Znamo zašto su proteini jedni od najvažnijih sastojaka u ishrani svakog od nas, ali da mogu da povećaju obim grudi vaše volje eto verovatno niste znali. Preporučljivo je da se proteini konzumiraju sa drugom hranom koja sadrži fito – estrogen kako bi se dobili najbolji rezultati. Ovo je naime sasvim logično jer bez proteina organizam ne može da proizvodi hormone kao što je estrogen koji je presudan za rast grudi

Preporučujemo:

Komentariši