Što je parotits – Arz.hr

Što je parotits

Contents

Parotits ili parotitis je upalni proces jedne ili obje parotidne žlijezde, zapravo pljuvačke žlijezde koje se nalaze na obje strane lica. Funkcija ovih žlijezda je da izlučuju slinu, pa se nazivaju i žlijezde slinovnice. Osnovna svrha je da se proizvodi slina koja kroz otvor kod drugog gornjeg kutnjaka se izlučuje u usta i omogućava omekšavanje hrane prilikom žvakanja kako bi hranu omekšalo i lakše prožvakalo i usitnilo za gutanje.

Uzroci parotits upalnog procesa mogu biti razne infekcije, ali i autoimunološki uzroci. Ako se radi o infekcijama ovaj upalni proces mogu izazvati bakterije Staphylococcus aureus, zatim mikro bakterijom koje uzrokuju tuberkulozu, virusni uzrok koji dovodi do zaušnjaka, te HIV upalni proces.

Autoimuni uzroci su Sjogrenov sindrom kod kojeg dolazi do povećanja žlijezda i natečenosti, a javlja se suhoća u ustima, očima, koži, vagini i nosu. Mikuliczeva bolest je također autoimuni uzrok, kao i limfoepitelna lezija Godwin povezana sa tumorom koji će dovesti do poremećaja rada ovih žlijezda.

Parotits simptomi

Simptomi koju upućuju na parotits su bolovi u vilici na području ispred i ispod uha gdje su smještene parotidne žlijezde. Bolovi se javljaju tokom žvakanja u području vilice ispod uha. Mogući su bolovi i u vratu ispod uha, odnosno cijelo područje koje okružuje prostor gdje su žlijezde smještene mogu biti bolna područja.

Oticanje lica u području gdje se parotidne žlijezde nalaze ispred uha na obrazu kao i crvenilo su uobičajeni simptomi kada se pojavi upalni proces parotits.

Kod djece upale žlijezda slinovnica su najčešće uzrokovane virusom mumpsa, zaušnjaka pa to i nazivamo jednom od dječjih zaraznih bolesti karakterističnih za ovu dob u ljudskom životu. Kod odraslih se upala parotidnih žlijezda najčešće događa uslijed bakterijskih upala. Također se u ovim žlijezdama nalaze i limfni čvorovi koji mogu biti dio bilo kojeg upalnog procesa od bakterijskog, virusnog, gljivičnog, te neoplastičnih procesa. A vrlo nerijetko se simptomi mogu pojaviti i kao posljedica uzimanja određenih lijekova kao što su fenotijazini, jodidi, fenilbutazon i brojni drugi.

Parotits kao zaušnjaci kod djece

Parotits u obliku zaušnjaka su uzrokovani virusom koji je zarazan i izaziva upalni proces žlijezda slinovnica. Uglavnom su obuhvaćena djeca od 5 do 15 godina a uzročnik je virus mumpsa. Virus se prenosi kihanjem, neopranim rukama, govorom, kašljem, dakle aerosolom i putem zaraženih površina. Inkubacija kada još nema simptoma traje do 18 dana, a može potrajati i do četiri tjedna.

Simptomi su otečenost i bolne žlijezde slinovnice uz kožu koja je napeta i blijeda. Tjelesna temperatura je visoka, te se osjeća slabost, umor, gubitaka petita i glavobolja. Kod žvakanja hrane osjeća se jaka bol kao i kod gutanja, te se i otežano guta pa se preporučuje tekuća hrana ili vrlo usitnjena tokom bolesti kako bi se žlijezde što manje naprezale. Moguće je da će se pojaviti i mučnina i povraćanje.

Sama bolest nije opasna, ali parotits u obliku zaušnjaka može dovesti do težih komplikacija kao što su meningitis upala moždanih ovojnica, orhitis upala sjemenika i testisa, upala mozga encefalitis, upala gušterače pankreatitis, te upala jajnika ooforitis. Preventivnim cijepljenjem djece u predškolskoj dobi nastoji se ovu bolest iskorijeniti i u slučaju zaraze da simptomi budu što slabiji bez teških komplikacija.

Tagovi:

#Što #parotits #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar