Lifestyle

Što je anamneza

Što je anamneza i zašto je važna za liječenje bilo koje bolesti?

Anamneza, od grčkog anâ – donijeti ponovno i mnesis – sjećanje, najvažniji je dio za postavljanje dijagnoze.

Što je anamneza? Osim toga, anamneza se odnosi na pravilno vođenje dijagnostičkog i terapijskog plana. Općenito, cilj anamneze je da se pacijent prisjeti svih važnih činjenica vezanih uz trenutne tegobe, bolesti i prijašnje zdravstvene probleme.

Kada se započne s ovim zahvatom, liječnik će se prvenstveno predstaviti, govoriti razumljivim jezikom u ugodnom okruženju, kako bi ulio povjerenje pacijentu.

Nakon toga će postavljati pitanja prvenstveno usmjerena na rješavanje zdravstvenog problema i dolazak do točne dijagnoze.

Fokus se sastoji od postavljanja niza pitanja pacijentu o problemu. Među tim pitanjima su i koji je razlog konzultacija, od kada problem postoji, postoji li nešto što ga je moglo pokrenuti i koji su pokušaji rješenja već pokrenuti.

U anamnezi se postavljaju pitanja kako bi se dobila informacija o tome kako se problem može održati u svakodnevnom životu pacijenta.

U tom slučaju liječnik obično pita je li pacijent prekinuo bilo kakvu aktivnost zbog problema, postoji li nešto što pogoršava stanje ili ne.

anamneza
Anamneza, od grčkog anâ – donijeti ponovno i mnesis – sjećanje, najvažniji je dio za postavljanje dijagnoze.

Što je anamneza i kako se uzima?

Postavljanjem pitanja i prikupljanjem informacija u razgovoru s bolesnikom liječnik može dijagnosticirati bolest i bolje razumjeti stanje osobe.

U nekim slučajevima pacijenti mogu zaboraviti ili preskočiti važne detalje. Ali važno je navesti sve postojeće pritužbe, na primjer, ako pacijent ima bolove ili ima poteškoća sa spavanjem, to također treba uzeti u obzir.

Tijekom procesa uzimanja anamneze, pacijentu se postavljaju pitanja određenim redoslijedom. Uzimanje točne anamneze može razviti veći osjećaj povjerenja između pacijenta i liječnika.

sto je anamneza
Postavljanjem pitanja i prikupljanjem informacija u razgovoru s bolesnikom liječnik može dijagnosticirati bolest.

Ako se anamneza ne uzme ispravno, taj se osjećaj povjerenja možda neće stvoriti. U tom smislu važno je uzeti anamnezu kako bi se ispravno dijagnosticirala bolest. Ovaj proces je jedan od najvažnijih izvora informacija.

No sam postupak često nije dovoljan za dijagnosticiranje bolesti i postavljanje točne dijagnoze. Najčešće se nakon anamneze radi fizikalni pregled, zatim laboratorijske pretrage i pretrage.

Iako postoje različiti oblici uzimanja anamneze, na primjer, obrazac za uzimanje anamneze koji uzima psiholog razlikuje se od obrasca za uzimanje anamneze koji uzima dermatolog, ali su osnovni procesi međusobno slični.

Budući da smo dotakli osnove i principe, detalji anamneze razlikuju se ovisno o bolesti. Liječnik uzima detaljnu anamnezu na temelju posebnih obrazaca koji se međusobno razlikuju, kao što su kirurška, ginekološka, psihološka anamneza.

sto je anamneza
Što je anamneza?

Koja je anamneza i koji podaci o pacijentu su potrebni

Prije svega, anamneza uključuje podatke o bolesniku: ime, prezime, spol, dob, bračni status, visinu i težinu, zanimanje, kao i druge podatke.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje pacijenta i obiteljska anamneza uključujemo: prethodne bolesti, operacije, tretmane, uzimanje lijekova, pušenje, pijenje alkohola, ima li osoba ovisnosti, povijest bolesti u prošlosti i bolesti članova obitelji.

Kod žena ovaj obrazac uključuje dob prve menstruacije, dob menopauze, trudnoću i dojenje. Sljedeće što se prikuplja za anamnezu su podaci o bolestima: preliminarne dijagnoze, konačne dijagnoze, laboratorijske dijagnoze, trenutno primijenjene terapije.

Svaka od ovih informacija pridonosi stvaranju ključnih dijagnoza koje liječniku ukazuju na to postoji li potreba za fizičkim pregledom nakon anamneze, slikovnih ili laboratorijskih pretraga. To omogućuje stručnjaku da bolje razumije slučaj s većom preciznošću.

Vrsta bolesti može varirati ovisno o spolu, dobi, visini i težini, zanimanju pacijenta. Daljnji koraci, poput naručivanja dodatnih pretraga, propisivanja lijekova ili upućivanja kod drugih stručnjaka, ovise o povijesti bolesti.

Izvorni članak

Preporuka za vas

Komentariši