Lifestyle

Zimska aromaterapija – AdresarSporta.rs

Zakoračili smo u hladne zimske dane obojene sivilom. Nismo više okruženi toplinom i šarenilom boja i to nas katkad oneraspoložuje. No to ne znači da tako treba i ostati. Kako bismo povratili dobro raspoloženje, potražimo ujesen dozrele plodove citrusa, koji su u sebi skupili svu toplinu, mirise i boje sunčanog ljeta. A sam je miris katkad dovoljan da u nama potakne dobro raspoloženje i ugodu, što je jedan od načina na koji aromaterapija i djeluje. Miris eteričnih ulja pobuđuje receptore u hipotalamusu, dijelu mozga koji upravlja podsviješću te regulira rad vegetativnoga živčanog sustava. Pritom se izlučuju hormoni sreće poput endorfina i serotonina, što na nas itekako pozitivno utječe.

Upravo eterična ulja citrusa potiču sreću i vedro raspoloženje, koji su nam zimi češće potrebni zbog manjka sunčevih zraka i sklonosti zimskim depresijama.

Iako nam donose vedrinu i veselje, s eteričnim uljima citrusa potreban je oprez. Naime, za većinu eteričnih ulja citrusa karakteristično je da su fototoksična, što znači da od 12 do 24 sata nakon nanošenja na kožu u kombinaciji sa UV zrakama izazivaju neugodne reakcije. Baš zbog toga je upotreba citrusnih ulja preporučljivija zimi, a manje ljeti.

Eterična ulja iz usplođa citrusa dobivaju se postupkom koji u aromaterapiji nije toliko čest. Naime, većina se eteričnih ulja danas dobiva postupkom parne destilacije, pa tako i eterična ulja iz usplođa citrusa koja se također mogu izdvojiti parnom destilacijom. No tako se dobiva eterično ulje loše aromaterapijske kvalitete. Najbolje je eterična ulja citrusa izdvojiti postupkom tiještenja iz kore uz pomoć ploča s iglicama koje buše koru citrusa i oslobađaju eterično ulje. Pri kupnji takvih ulja potreban je oprez jer se danas većina citrusa prska različitim kemikalijama, a one ostaju u uljnim kanalićima kore i ne mogu se oprati. Zato se za upotrebu u aromaterapiji i kulinarstvu preporučuju isključivo organski uzgojeni citrusi.

Iz citrusa se, osim iz kore, mogu dobiti još dvije vrste eteričnih ulja. Ako se listovi citrusa izlože parnoj destilaciji, dobiva se petitgrain eterično ulje, a najpoznatiji su petitgrain gorke naranče i mandarine.

Ako se cvjetovi i pupoljci gorke naranče izlože parnoj destilaciji, dobiva se neroli, dragocjeno eterično ulje vrlo ugodnog mirisa. Dakle, iz jedne se biljke gorke naranče mogu dobiti čak tri eterična ulja potpuno različitog sastava i djelovanja.

Bergamot (Citrus bergamia)

Plodovi bergamota su nejestivi pa se biljka uzgaja isključivo zbog proizvodnje eteričnog ulja koje je vrlo cijenjeno u aromaterapiji, industriji parfema i duhanskoj industriji te kulinarstvu. Čest je sastojak kolonjskih vodica, a daje karakterističnu aromu i Earl Gray čaju. U aromaterapiji se počeo koristiti u parfemskoj industriji nakon raširene upotrebe parfema.

Eterično ulje usplođa bergamota korisno je protiv stresa, nesanice i nervoze, crvenila kože, dermatoza, ono potiče tek, a djeluje spazmolitički i antibakterijski. To ulje korisno je upotrebljavati tijekom zime, jer osim što povoljno djeluje na raspoloženje čisti i zrak od štetnih mikroorganizama. Nalazimo ga u aromaterapijskim mješavinama za sprej za prostor, aromalampicu i difuzer. Iz difuzera izlazi aerosol s eteričnim uljima, a iz bočice s raspršivačem sprej koji se sastoji od vode i eteričnih ulja. Razlika je u tome što se u difuzeru eterična ulja raspršuju u puno manje kapljice nego u spreju. Sadrži uglavnom estere, aldehide, monoterpene (limonen) i monoterpenske alkohole (linalol), a sadrži i furanokumarine (bergapten). Bergapten je izrazito fototoksičan pa se ulje bergamota ne smije koristiti 24 sata prije izlaganja suncu. Zbog toga se danas proizvodi i ulje bergamota bez furanokumarina (bergamot CFC) koje se smije koristiti pri izlaganju UV zrakama. Listovi bergamota također sadrže eterično ulje pa se iz njih dobiva petitgrain bergamot. To ulje ima drugačiji kemijski sastav od ulja usplođa bergamota, a sadrži dosta aldehida (geranial i neral) koji mogu djelovati nadražujuće pa se primjenjuje samo u manjoj dozi. Djeluje smirujuće, antidepresivno i protuupalno.

Grejp (Citrus x paradisi)

Grejp je biljka nastala križanjem vrste Citrus sinensis i Citrus maxima.
Eterično ulje grejpa dobiva se tiještenjem iz usplođa, a sadrži 98 posto monoterpena limonena i nešto aldehida i kumarina. To ulje djeluje blago antidepresivno, antibakterijski i antivirusno pa je dobar izbor za mirisnu animaciju prostora tijekom zime. Stoga ulje grejpa slobodno možemo koristiti u sprejevima za prostor, aromalampicama ili difuzerima. Fototoksično je pa je potreban oprez, ali je ipak manje fototoksično od eteričnog ulja bergamota.

Limeta (Citrus aurantifolia)

Eterično ulje limete dobiva se iz usplođa i sadrži monoterpene (limonen), aldehide (neral i geranial) i čak 10 posto kumarina pa je izrazito fototoksično. Ne preporučuje se nanošenje aromaterapijske mješavine s limetom 24 sata prije izlaganja UV zrakama, no ako se primjenjuje s tom mjerom opreza, korisno je za organizam jer djeluje protuupalno, sedativno, antistresno i energizirajuće. Osim u aromaterapiji, limeta se puno koristi i u kulinarstvu.

Limun (Citrus limon)

Limun je samonikao u Indiji, a uzgajali su ga Arapi te od njih potječe naziv za plod – limun. U Europu je prenesen križarskim ratovima i od tada služi u prehrani jer je bogat vitaminom C. Nekada su pomorci koru limuna koristili kao lijek protiv skorbuta, česte bolesti koja se zbog nedostatka vitamina C pojavljivala na dugim putovanjima. Danas je limun u širokoj upotrebi u prehrambenoj i industriji parfema. U aromaterapiji se upotrebljava kao antiseptik, osobito protiv bakterija roda Staphylococcus i Streptococcus. Koristan je kod dišnih infekcija, posebno u djece pa ga je dobro koristiti u sprejevima, aromalampicama i raspršivačima za čišći zrak u zatvorenim prostorima. Udisanje eteričnog ulja limuna povećava koncentraciju i smanjuje pogreške pri pisanju pa se u Japanu koristi za oplemenjivanje zraka u uredskim prostorima.

Eterično limunovo ulje izvrsno je za krvožilni sustav jer smanjuje propusnost i lomljivost kapilara te sprečava nastanak proširenih vena i hemoroida. Limunovo ulje je fototoksično pa je potreban oprez pri izlaganju UV zrakama.

Mandarina (Citrus reticulata)

Naziv biljke potječe iz Kine od mandarina (vladara) koji su to voće darovali u znak poštovanja. Biljka je postala popularna pa se danas uzgaja u mediteranskom dijelu Europe, Brazilu i SAD-u. Eterično ulje mandarine tradicionalno se koristi u Francuskoj za smanjenje probavnih tegoba u djece, a pogodno je za primjenu kod djece jer je blago i nježnog mirisa te se često naziva “uljem dječje radosti”.

Postoje dva tipa ulja usplođa mandarine: ulje zelene i crvene mandarine. Ulje zelene mandarine dobiva se od još nezrelog ploda veličine oraha, a ulje crvene mandarine dobiva se iz zrelog ploda. Ulje zelene mandarine blaže je od ulja crvene mandarine i bolje djeluje na probavu, dok ulje crvene mandarine ima bolje djelovanje na kožu jer uravnotežuje rad žlijezda lojnica i djeluje protiv strija. Ulje oba kemotipa sadrži više od 90 posto monoterpena poput limonena koji djeluje na smanjenje rada simpatikusa te smiruje pa čak lagano i hipnotizira.

Ulje mandarine korisno je kod nesanice, stresa, depresije, probavnih problema, astme i alergije. Za razliku od većine citrusnih ulja, eterično ulje mandarine nije fototoksično. Oba su ulja vrlo blaga i mogu se upotrebljavati za zbrinjavanje uobičajenih tegoba dojenčadi i djece, poput problema s grčevima, probavom te za lakše uspavljivanje.

Uz ulje iz usplođa, na tržištu se može naći i petitgrain mandarine koji se dobiva parnom destilacijom lišća mandarine. Petitgrain mandarine sadrži puno estera metil-N-metil-antralinata koji djeluje snažno smirujuće (spazmolitički) pa se koristi protiv grčeva i bolnih mišića te kod stresa, tjeskobe i nervoze.

Eterična ulja klementine i tangerine su varijeteti mandarine te su mirisom i djelovanjem slična mandarini.

Slatka naranča (Citrus sinensis)

Naranča potječe iz Kine gdje su liječnici preporučivali uzimanje plodova za bolju probavu i protiv anoreksije, kašlja i prehlade. Od svih eteričnih ulja danas se proizvodi najviše eteričnog ulja naranče, a ono se koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj i industriji parfema. Za aromaterapijsku upotrebu proizvodi se ulje vrhunske kvalitete dobiveno tiještenjem naranči iz organskog uzgoja i jedino bi takvo ulje trebalo biti u upotrebi za terapijske svrhe. Ostala ulja slatke naranče na tržištu znaju biti loše kvalitete zbog izlaganja većoj količini vode pri proizvodnji, a osim toga, eterično ulje dobiveno iz prskanih naranči sadrži puno kemikalija nepoželjnih za naše zdravlje. U kulinarstvu bismo također trebali pripaziti na način uzgoja naranči i nikako ne upotrebljavati ribanu koricu prskanih naranči, kao ni limuna.

Eterično ulje slatke naranče, poput ulja mandarine, nije fototoksično i s njime se možemo izlagati UV zrakama. Djeluje umirujuće, osvježava i razvedrava pa se koristi protiv depresije, strahova, tjeskobe, nesanice i nervoze. Korisno je i za probavni sustav, potiče rad limfnog sustava i dobro je ulje za njegu kože. To ulje je, kao i mandarinino, pogodno za upotrebu kod djece, jer osim što vole njegov miris, pomaže im pri usnivanju i smirivanju bolova u želucu.

Gorka naranča (Citrus aurantium ssp. amara)

Gorka naranča potječe iz Kine i Indije, a prenesena je u Europu u 17. stoljeću.
Iz te se biljke mogu dobiti tri različita eterična ulja: ulje iz usplođa, ulje iz listova (petitgrain gorke naranče) i ulje iz cvjetova (neroli). Eterično ulje usplođa bogato je monoterpenima, djeluje smirujuće, potiče cirkulaciju i probavni sustav. Fototoksično je pa je potreban oprez pri upotrebi. Petitgrain gorke naranče bogat je esterima, a sadrži i metil-N-metil antralinat koji djeluje spazmolitički. Stoga se to ulje puno upotrebljava protiv mišićnih bolova i grčeva, a zbog estera u sastavu smiruje i pomaže protiv nervoze. Neroli je dragocjeno ulje ugodnog mirisa i zanimljivoga kemijskog sastava. Ono uz estere koji su ugodnog mirisa sadrži dušikove spojeve neugodnog mirisa, što potvrđuje pravilo da je tajna svakoga dobrog parfema u malo neugodnog mirisa. Osim što ugodno miriše, neroli je dobar protiv bakterija roda Mycobacterium, stimulira središnji živčani sustav i jak je antidepresiv.

Neroli je snažno ulje jakog djelovanja pa ne treba pretjerivati u dozi, u čemu će nas uostalom spriječiti i njegova visoka cijena. Djeluje blago fototoksično i ne smije se primjenjivati u trudnoći.

Uz eterično ulje, u aromaterapiji se puno koristi hidrolat nerolija, izvrstan za njegu masne i upaljene kože.

Želimo li na prirodan, zabavan i mirisan način očistiti svoje domove i pripremiti se za blagdansku atmosferu, možemo načiniti sprej za čišćenje.

U bočicu s raspršivačem od 100 ml ulijemo 50 ml alkoholnog ili jabučnog octa, 10 ml alkohola, 40 ml destilirane vode, 80 kapi eteričnog ulja slatke naranče i 20 kapi eteričnog ulja limuna. Prije svake upotrebe sprej dobro promućkamo, poprskamo površinu koju želimo čistiti i prebrišemo krpom. Ovaj sprej vrlo je pogodan za čišćenje staklenih i kuhinjskih površina, a eterična ulja, osim što lijepo mirišu i prikrivaju miris octa, pomažu skinuti masnoću i blago dezinficiraju površine koje čistimo.

Želimo li se u zimskim danima ugrijati i opustiti, najbolje je to učiniti u toploj aromaterapijskoj kupki.

Citrusnu zimsku kupku spravit ćemo uz pomoć sojina ili zobenog vrhnja, namirnica bogatih lecitinom, prirodnim emulgatorom koji raspršuje eterična ulja u vodi za kupanje. To je važno jer su eterična ulja netopljiva u vodi pa stvaraju film na površini vode koji može nadražiti kožu pri kupanju. Stoga se eterična ulja ne smiju miješati s vodom bez upotrebe dobrog emulgatora.

Citrusna zimska mješavina za kupanje

U bočicu od 100 ml ukapati 15 kapi eteričnog ulja slatke naranče, 15 kapi eteričnog ulja crvene mandarine i 10 kapi eteričnog ulja limuna te doliti sojino ili zobeno vrhnje do vrha. Po želji se dodaju od 1 do 2žličice hladno prešanog ulja (badema ili marelice) za dodatnu njegu kože. Nekoliko minuta snažno mućkati. Uliti toplu vodu u kadu, dodati citrusnu zimsku mješavinu za kupanje i dobro pomiješati s vodom u kadi. Ostati u kupki najmanje 10 minuta kako bi se eterična ulja što bolje apsorbirala kroz kožu u cijeli organizam.

Stav o svemu što nas okružuje uvelike ovisi o našoj percepciji. Gledamo li na vedar način, u čemu nam pomažu citrusna eterična ulja, lakše ćemo prebroditi tmurne zimske dane i više uživati u snježnim radostima.

Tagovi:

#Zimska #aromaterapija #AdresarSporta.rs

Komentariši