Lifestyle

Rak maternice – uzrok, simptomi, liječenje

Što je rak maternice?

Rak maternice se najčešće odnosi na karcinom endometrija ili sluznice maternice, koji je nažalost najčešći tumor zloćudnog oblika na maternici. Rak endometrija se može opisati kao najčešća zloćudna tvorevina u samom ženskom spolnom sustavu, i po učestalosti zauzima četvrto mjesto kod raka koji se razvija kod žena. Kada se javlja rak maternice? Navedeni rak se najčešće pojavljuje kod žena nakon što nastupi menopauza, što je okvirno između pedesete godine života. Međutim, rak se može pojaviti i kod žena koje i dalje imaju menstruaciju, no u rijetkim slučajevima.

Navedeni rak se može širiti prema ostalim dijelovima spolnog sustava poput jajnika ili organa koji se nalaze izvan zdjelice. Stručnjaci često naglašavaju kako je rak tijela maternice različit od raka vrata maternice, radi se o različitim vrstama karcinoma koji su drugačiji prema karakteristikama i prognozama. Oba oblika se mogu širiti na ostatak maternice i druge, okolne organe. Kada se dogodi navedeno, tada je riječ o metastazama glavnog ili primarnog karcinoma. Ženama se preporučuju redovni godišnji ginekološki pregledi (bez obzira na dob i zdravlje), kako bi se na vrijeme mogao prepoznati određeni problem.

Rak maternice uzroci i simptomi

Što uzrokuje rak maternice? Rizični čimbenici za razvoj navedenog stanja su: Nerađanje žene, rani dolazak prve menstruacije, kasniji ulazak u menopauzu, prijašnja pojava karcinoma u obitelji, pretilost i povećana tjelesna kilaža, dijabetes, visok krvni tlak. Koji je glavni uzrok nastanka raka maternice? Danas stručnjaci sa sigurnošću tvrde da je jedan od glavnih uzroka nastanka raka maternice dugotrajna te kronična upala rodnice i vrata maternice koji je prouzročen HPV virusom. Kako prepoznati simptome? Rak maternice često donosi sljedeće simptome:

Vaginalno krvarenje – Radi se o krvarenju koje se događa između menstruacija, nakon spolnog odnosa, pri završetku menopauze. Neuobičajeni iscjedak iz vagine – Vodenasti iscjedak koji je ružičaste boje i neugodnog mirisa. Bol u zdjelici te donjem dijelu trbuha, bolni seksualni odnos. Ako se navedeni rak krenuo širiti preko cijelog tijela, tada nastaju dodatni simptomi poput gubitka težine, osjećaja umora, bolovi u leđima i nogama. Kada posjetiti liječnika? U pravilu, svaka žena bi trebala jednom godišnje bez obzira na zdravlje odraditi ginekološki pregled i rješavanje PAPA testa koji će utvrditi zdravlje spolnog organa i njegove unutrašnjosti.

Rak maternice liječenje

Prije liječenje potrebno je napraviti dijagnozu. Dijagnoza kreče od razgovora s ginekologom gdje se prikupljaju anamnestički podaci, zatim se vrši ginekološki pregled, PAPA test, i po potrebi transvaginalni ultrazvuk. Ponekad je potrebno odraditi i biopsiju ili frakcionalnu kiretažu kako bi se dobio uzorak sluzi maternice za daljnje analize. Kako se liječi rak maternice? Nakon potvrde dijagnoze, potrebno je odrediti stadij i stupanj proširenosti bolesti. Poznajemo 4 stadija raka endometrija: Stadij 1 – Karcinom je samo na tijelu maternice, Stadij 2 – Karcinom je zahvatio tijelo i vrat maternice, Stadij 3 – Karcinom se proširio van maternice, Stadij 4 – Karcinom zahvaća mjehur ili crijevo i ima proširene metastaze.

Prognoza liječenja je lošija za proširenije tipove tumora, kao i za osobe koje su u starijoj životnoj dobi. Liječenje se najčešće odvija kirurškim zahvatom, moguće je odstranjivanje maternice ili maternice s jajovodima i jajnicima. Nakon operacije moguća je dodatna terapija zračenjem. Pacijentice mogu nakon uklanjanja raka biti na kemoterapiji i hormonskoj terapiji kako bi se ostale stanice raka uništile. Da li je moguće prevenirati rak maternice? Ženskim osoba se preporučuje zaštićen i siguran seksualni odnos, kao i redoviti godišnji ginekološki pregledi.

Tagovi:

#Rak #maternice #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši