Što je hipofiza – Arz.hr

Hipofiza – građa i smještaj žlijezde

Contents

Hipofiza je jedna od najznačajnijih endokrinih žlijezda koja proizvodi mnogobrojne hormone te upravlja radom svih drugih žlijezda. Hipofiza je žlijezda s unutarnjim izlučivanjem te se nalazi s donje strane mozga. Smještena je na samoj bazi mozga gdje leži u udubini klinaste kosti koja se naziva tursko sedlo. Žlijezda je obavijena naborom čvrste moždane ovojnice koja se sastoji od ventralnog i dorzalnog lista. Na dorzalnom listu se nalazi otvor koji čovjeka čvrsto drži uz sam držak hipofize. Držak hipofize kranijalno je omeđen tractus opticusom i chiasmom opticom, koje se kaudalno nalaze uz cropus mamillare i pedunculus cerebri, dok je lateralno omeđen uzdignućima na samoj bazi mozga. Građena je od tri temeljna dijelova, a to su prednji, srednji i stražnji režanj koji se razlikuju po svojoj građi, razvoju i funkciji. Prednji režanj je izvor prolaktina, hormona rasta, tirotropina, FSH, LH i ACTH. Srednji režanj koji izlučuje MSH, koji je kod čovjeka svijetlite puti veoma reduciran. Stražnji režanj izlučuje antidiuretski hormon i oksitocin.

Hipofiza – uloga i funkcije hormona

Hipofiza je najbitnija žlijezda u tijelu jer ona potiče rad drugih žlijezdi u tijelu kako bi organizam funkcionirao kako treba. Hipofiza luči niz hormona gdje svaka od tih hormona ima svoju funkciju koja je zadužena za poticanje funkcije žlijezde i za lučenje hormona od tih žlijezdi.

Hormoni hipofize i njihove funkcije:

hormon rasta – potiče rast i razvoj tkiva i drugih tjelesnih stanica te stvara proteine

tireotropni hormon – potiče razvoj štitnjače i lučenje hormona od štitnjače

adrenokortikotropni hormon – potiče lučenje hormona od nadbubrežnih žlijezda

folikul stimulirajući hormon – potiče spolne žlijezde (muške i ženske) na stvaranje spermija i jajašca

luteinizirajući hormon – potiče spolne žlijezde (muške i ženske) na stvaranje spolnih hormona (testeron, estrogen i progesteron)

prolaktin – potiče mliječne žlijezde na stvaranje mlijeka kod žena

melanocit stimulirajući hormon – potiče u melanocitima na stvaranje melanina

antidiuretski hormon – regulira reapsorpciju vode u bubrezima

oksitocin – potiče kod žena kontrakciju maternice tokom poroda i protok mlijeka kroz dojke tokom dojenja

Hipofiza – bolesti i drugi problemi

Ukoliko hipofiza kod djeteta u djetinjstvu luči previše hormona rasta, osoba će kasnije imati divovski rast. S druge strane, ako luči premalo hormona rasta, osoba će imati patuljasti rast. Hipofiza upravlja sa svim drugim žlijezdama te je zbog toga od iznimne važnosti i bitan dio čovjekova organizma. Ukoliko dođe do poremećaja rada hipofize, onda će se poremetiti cijeli sustav djelovanja hormona i žlijezdi. Kada se pojača stvaranja hormona hipofize, ono se očituje s pojačanim podražajem prema svim drugim žlijezdama u tijelu koje su pod nadzorom hipofize (nadbubrežne žlijezde, štitnjača, maternica, dojka, jajnici i testisi) te se mogu pojaviti problemi s funkcijom ili dođe do tegoba poput problema s rastom i razvojem, koncentracijom, spavanjem, spoznajom i slično. Također, može doći do smanjenja stvaranje hormona hipofize koje dovodi do slabljenja stimulacije ciljnih endokrinih žlijezda, te se potom javljaju problemi vezanim uz štitnjaču, poput povećanje štitnjače, manjak hormona, umor, usporenost, pospanost, nedostatak energije, debljanje i depresija. Također zahvaća i ostale žlijezde.

Tagovi:

#Što #hipofiza #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar