Lifestyle

Mogu li se izliječiti policistični jajnici

Što su policistični jajnici i što ih uzrokuje?

Sindrom policističnih jajnika ili PCOS opisuje se kao hormonski poremećaj koji se pojavljuje kod žena. Donosi neredovite menstrualne cikluse, izostanak ovulacija, povećanu dlakavost tijela kao i bolnije i obilnije menstruacije. Policistični jajnici se opisuju kao sindrom i oni se kao takvi ne mogu liječiti, no njihovi simptomi se mogu ublažiti. Što su policistični jajnici? Navedeni sindrom je stanje koje je specifično kod žena u dobi od 15 do 45 godina. Prepoznaje se prema povećanoj proizvodnji androgenih hormona koji se luče uz pomoć jajnika, što za krajnji rezultat utječe na redovitost ili neredovitost menstruacije.

Također, ovaj sindrom je prepoznatljiv i prema manjim vrećicama koje su ispunjene tekućinom (manje ciste do 8 mm). Radi ovih manjih cistica dolazi do izostanka ovulacije. Mnoge žene nisu niti svjesne da pate od navedenog sindroma jer ne osjete nikakve simptome ili promjene. Ipak, navedeni sindrom je i dalje najčešći kod žena. Što uzrokuje policistične jajnike? Točan razlog njihovog razloga nije jasan. Stručnjaci vjeruju kako se ovaj sindrom nasljeđuje. Ovo stanje je potrebno na vrijeme prepoznati kako ne bi dovelo do razvijanja daljnjih komplikacija ili stanja poput dijabetesa tipa 2 ili bolesti srca.

Kako se mogu prepoznati policistični jajnici?

Prvi simptomi najčešće se javljaju već u pubertetu, nakon prve menstruacije. Najčešći simptom je promjena i poremećaj u menstrualnom ciklusu. Menstruacije tako mogu biti veoma obilne i bolne, mogu kasniti, mogu izostati. Simptom navedenome je često cista na jajniku. Ostali simptomi su i povećana dlakavost na licu, trbuhu ili prsima djevojke, neobjašnjeno debljanje u području trbuha, nastanak prištića i akni, česte glavobolje. Policistični jajnici također će uzrokovati i češće upalne procese u tijelu žene.

Nažalost, ovaj sindrom može utjecati i na samu plodnost žene radi rijetke ovulacije. Kako se mogu dijagnosticirati policistični jajnici? Oni se mogu utvrditi na ginekološkom pregledu uz pomoć ultrazvuka jajnika. Na ultrazvuku vidjet će se sama veličina jajnika, ali i da li postoji prisutnost ciste ili ne. Dijagnoza se također može uspostaviti i uz pomoć vađenja krvi di se mogu vidjeti razine spolnih hormona i razina glukoze. Navedeni sindrom utvrđuju endokrinolozi. stručnjaci za hormonalne poremećaje i dermatolozi.

Da li se policistični jajnici mogu liječiti?

Nažalost, ne postoji lijek za navedeni sindrom, no liječenje je moguće uz određene životne promjene. Prije svega, ženi će se preporučiti promjena prehrane, smanjenje viška kilograma i povećana fizička aktivnost. Navedeno može popraviti neredoviti menstrualni ciklus, smanjiti razinu kolesterola i inzulina, smanjiti rizik od oboljenja srca i smanjiti mogućnost razvoja dijabetesa. Ukoliko žena ne želi ostati trudna, tada ginekolog može propisati i uzimanje kontracepcijskih pilula koje će vratiti hormone u potrebnu ravnotežu i smanjiti bol i obilnost menstruacija. Terapija kontracepcijskim pilulama traje do 6 mjeseci i prati se njena djelotvornost.

Kada žena ima policistične jajnike i želi ostati trudna, tada će ginekolog preporučiti određene načine koji mogu potaknuti redovite ovulacije. Često se rade određene kirurške metode liječenja, Klomifen citratom ili Drilling. Policistični jajnici česta su pojava kod mnogih žena, i oni mogu i ne moraju uzrokovati određene simptome. Ipak, u većini slučajeva oni se mogu prepoznati prema neredovitosti menstruacije, dlakavosti, problemima s oplodnjom. Simptomi se ne mogu liječiti, no oni se mogu ublažiti uz pravilnu prehranu, vježbanjem i gubitkom viška kilograma, prema želji korištenjem kontracepcijskih pilula ili metodama za poticanje ovulacije. Policistični jajnici se ne mogu u potpunosti izliječiti, no njihovi simptomi se mogu ublažiti.

Tagovi:

#Mogu #izliječiti #policistični #jajnici
Izvorni članak