Lifestyle

Što trudnice ne smiju jesti

Prehrana za trudnice

Zdrava prehrana za trudnice tijekom trudnoće ne svodi se samo na izbjegavanje određenih namirnica, već zahtijeva pažljivo biranje onih koje pridonose optimalnom rastu i razvoju djeteta. Iako je istina da postoje namirnice koje mogu ugroziti trudnoću, poput sirovog mesa i nepasteriziranih mliječnih proizvoda, ključno je razumjeti da je prehrana u trudnoći mnogo više od negativnih zabrana. Hrana bogata hranjivim tvarima igra ključnu ulogu u podršci zdravom rastu i razvoju fetusa. To uključuje hranu bogatu folnom kiselinom, kalcijem, željezom, cinkom i vlaknima. Pravilan unos ovih hranjivih tvari može smanjiti rizik od raznih komplikacija, kao što su defekti neuralne cijevi i pretilost kasnije u životu djeteta. Kvalitetne bjelančevine, nerafinirane žitarice, voće i povrće bogato antioksidantima trebali bi činiti temelj prehrane trudnica. Redoviti unos manjih obroka održava stabilnu razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od žgaravice. Trudnice trebaju pripaziti na namirnice koje smiju i ne smiju unositi kako bi si osigurali dobro zdravlje svojeg djeteta.

Što smiju trudnice jesti?

Trudnice si trebaju osigurati dovoljno folne kiseline, kalcija, željeza, cinka i vlakana prije trudnoće i u prvih šest tjedana trudnoće. Folna kiselina je posebno bitna jer može smanjiti rizik od defekata neuralne cijevi za čak 70%. Osigurajte unos od 400 mikrograma folne kiseline dnevno, i razmotrite dodatak prehrani kako biste bili sigurni. Raznolik jelovnik obogatit će vas i vašu bebu različitim hranjivim tvarima. Voće i povrće bogato antioksidantima poput borovnica, mrkve i špinata donose nove okuse putem amnionske tekućine. Preferirajte domaće i provjerene namirnice kako biste izbjegli potencijalno štetne pesticide. Uvrstite omega-3 masne kiseline u prehranu, koje potiču neurološki razvoj vaše bebe i smanjuju rizik od depresije nakon poroda. Riblje ulje, orašasti plodovi i jaja su dobri izvori. Trudnice trebaju pripaziti na unos ribe koja je bogata omega-3, ali siromašna živom. Trebaju se hraniti s namirnicama bogatom hranjivim tvarima kao što su jogurt, maslac od kikirikija, meso, jaja i mliječni proizvodi. Osim toga, ne zaboravite na vlakna, vitamin B, magnezij i cink iz cjelovitih žitarica.

Što ne smiju trudnice jesti?

Postizanje optimalne težine tijekom trudnoće važno je za zdravlje bebe i za dobrobit trudnice. Povećanje tjelesne težine iznad preporučenih granica može povećati rizik od pretilosti kod djece kasnije u životu. Umjesto brojanja kalorija, trudnice se trebaju fokusirati na kvalitetu hrane i jedite do sitosti. Hrana poput bijelog kruha, bijele riže, slatkiša i sokova može uzrokovati brze promjene razine šećera u krvi, što povećava rizik od prevelikih novorođenčadi. Zamijenite ih nerafiniranim žitaricama poput zobene kaše, smeđe riže i cjelovitih žitarica. Zaštita od bakterija i infekcija ključna je tijekom trudnoće. Izbjegavajte sirovo meso, ribu, nekuhanu perad i neprovjerenu hranu koja je stajala duže od dva sata. Bitno je da sir bude od pasteriziranog mlijeka kako biste izbjegli listeriozu. Grickanje tijekom dana osigurava stabilan unos hranjivih tvari za bebu i održava razinu šećera u krvi. Česti, manji obroci mogu pomoći u sprečavanju žgaravice i održavanju energije. Važno je piti dovoljno tekućine tijekom trudnoće, iako se može činiti teško zbog gubitka tekućine iz krvnih žila. Hidratacija pomaže u sprečavanju prijevremenog poroda i raznih trudničkih tegoba, uključujući glavobolje, bubrežne kamence i probavne probleme. Održavanje svijetlo žute boje mokraće pokazatelj je dobre hidratacije.

Tagovi:

#Što #trudnice #smiju #jesti
Izvorni članak