Lifestyle

Mitralna stenoza – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Mitralna stenoza i što ju uzrokuje

Mitralna stenoza je stanje u kojem je protok krvi iz lijevog atrija u lijevi ventrikul blokiran zbog suženja mitralnog ušća. Mitralna stenoza se kod odraslih osoba događa zbog posljedica ranije preboljele reumatske groznice. Ako je stenoza mitralnog ušća prirođena i pritom se ne liječi, česta posljedica je smrt unutar 2 godine.

Još neki od uzroka Mitralne stenoze su:

 • Mukopolisaharidoza
 • Fibroelastoza endokarda
 • Zloćudni karcinoid
 • Poremećaj umjetnih zalistaka i mnogi drugi.

Mehanizam nastanka kreće od poremećaja krvnog protoka koji je zaslužan za povišenje tlaka u lijevoj pretklijetki. Zbog ovoga dolazi do zadebljanja stijenke plućnih žila koje dovodi do porasta tlaka u plućnoj arteriji i do velikog opterećenja desne klijetke koje može uzrokovati zatajenje desnog srca.

Drugi mehanizam nastanka kreće od poremećaja cirkulacije koja uzrokuje smanjenje količine istisnute krvi koja je nedovoljna da bi pokrila potrebe organizma u potpunosti, a osobito prilikom napora.

Suženje ušća, kojemu je potreban kirurški zahvat nastaje prilikom smanjenja promjera ušća.

Simptomi koje uzrokuje Mitralna stenoza

Mitralna stenoza može uzrokovati razne simptome a većinom se ti simptomi jave tek 10 do 20 godina poslije preboljenja reumatske groznice. Simptomi koji se prvi osjete su osjećaj umora i zaduha u naporu. Simptomi koji se najčešće pojavljuju su:

 • Palpitacije što je osjećaj lupanja srca
 • Jaki bolovi u prsima
 • Hemoptiza što je prisutnost krvi prilikom iskašljavanja
 • Znakovi sustavnih embolija
 • Kronični bronhitis

Simptomi koji se pojavljuju rjeđe su:

 • Simptomi koji nastaju zbog guranja povećeg lijevog atrija na okolna mjesta kao što su opstrukcija bronha, otežano gutanje i promuklost
 • Infektivni endokarditis

Mitralna stenoza uzrokuje razvoj zaduhe polako. Prvo se osjeti kod težih napora, a razvojem bolesti može se osjetiti i samo prilikom mirovanja.

Fibrilacija atrija je vrlo česta pojava Mitralne stenoze te ona može poprilično pogoršati simptom zaduhe sve dok ne dođe do razvoja edema pluća.

Kada desno srce zataji može doći do slabljenja zaduhe što je prividno stanje koje ne znači da dolazi do oporavka.

Kako se liječi Mitralna stenoza

Mitralna stenoza se dijagnosticira pomoću EKG, RTG snimke i Ehokardiografije. Komplikacije koje mogu nastati su povezane s Fibrilacijom atrija, koja uzrokuje vrlo naglo pogoršanje opće slike te sustavnim embolijama koje može uzrokovati začepljenje bilo koje arterije u tijelu.

Mitralna stenoza se liječi na dva načina:

 • Intervencijsko liječenje
 • Medikamentno liječenje

Intervencijsko liječenje se koristi kod onih kod kojih nije moguće kontrolirati bolest medikamentnom terapijom, a u drugu ruku nisu ni pogodni za kirurški zahvat.

Umjetni zalisci ugrađuju se kod osoba koje imaju tvrde i slabije pokretne kalcificirane zaliske . Mehanički zalisci se stavljaju osobama koje su mlađe dobi. Razlog tome je što su ti zalisci trajniji od bioloških, ali potrebna im je i trajna terapija.

Biološki zalisci imaju određeno vrijeme trajanja. Biološki zalisci u prosjeku traju 10 godina i većinom se ugrađuju samo starijim osobama. Ovi zalisci se mogu ugraditi i mlađim ženama koje imaju planove roditi u bližoj budućnosti.

Mitralna stenoza se može prevenirati na način da se redovito događa profilaksa reumatske groznice penicilinom.

Tagovi:

#Mitralna #stenoza #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši