Lifestyle

Refluks kod djece – uzrok, simptomi, liječenje

Što je refluks kod djece?

Osjećaj pečenja u prsima je poznat mnogim odraslim ljudima, no manje je poznata činjenica da žgaravica može mučiti i one najmlađe. I dok refluks kod djece nije toliko učestao kao kod odraslih, navedeno stanje se može pojaviti i najveći je misterij kako prepoznati da je riječ o tome. Pedijatri se još dan danas muče sa izazovom procjene značajnosti navedenog stanja za zdravlje samog djeteta, točnije, teško je razlikovati da li je žgaravica simptom funkcije same dispepsije ili je riječ o organskoj bolesti. Radi navedenog, refluks kod djece zahtjeva detaljniju dijagnostičku obradu i tretiranje tegoba.

Iako refluks kod dojenčadi nije razlog za pretjeranu zabrinutost, stručnjaci smatraju da je neobično da sadržaj malog želuca ima u sebi dovoljno kiseline kako bi iritirao grlo i jednjak bebe i da uzrokuje poznate simptome. Da li je moguće izbjeći žgaravicu kod malih beba? Preporučuje se da beba nakon hranjenja sjedi oko 30 minuta kako bi gravitacija pomogla hrani da ostane u želucu. U ostale savjete stručnjaci ubrajaju: Manje i češće obroke, samostalno podrigivanje beba, postavljanje bebe da spava na leđima.

Refluks kod djece uzroci i simptomi

Postavlja se pitanje zašto se pojavljuje refluks kod djece? Kod beba, prsten mišića koji se nalazi između jednjaka i želuca nije se u potpunosti razvio. Ovo omogućuje lakši povrat sadržaja iz želuca. Uzroci refluksa kod beba su uobičajeni i često ih je nemoguće izbjeći. Oni uključuju sljedeće faktore: Tekuću hranu i prerano rođenje. Refluks kod djece može uzrokovati ozbiljna stanja poput: GERB-a – Refluks ima toliko kiseline da iritira i oštećuje sluznicu i jednjak. Stenoza pilorusa – Prsten samog mišića koji povezuje želudac s dvanaesnikom se može zadebljati i suziti i tako dolazi do sprječavanja pražnjenja želuca.

Netolerancija hrane – Protein životinjskog podrijetla je najčešći okidač. Ezofagitis – Stanje kada određena bijela krvna zrnca oštećuju podlogu samog jednjaka. Koji su simptomi refluksa kod djece? Općenito, refluks se kod zdravih beba može pojaviti i do više puta dnevno, sve dok beba ne stasa i naraste. Čest refluks nije razlog za zabrinutost, iako ga možete provjeriti. U rijetkim slučajevima navedeno stanje će biti znak medicinskog problema koji zahtjeva intervenciju.

Refluks kod djece liječenje

Refluks kod djece najčešće prolazi sam od sebe, no u međuvremenu liječnik može preporučiti sljedeće: Hranjenje manjim i češćim obrocima, pružanje potpire pri podrigivanju, držanje bebe u sjedećem položaju do pola sata nakon obroka, izbacivanje mliječnih proizvoda kao i jaja i govedinu iz vaše prehrane ako dojite, promjena vrste hrane za bebu, korištenje drugog nastavka za hranjenje na bočici kako beba ne bi gutala dodatni zrak. Lijekovi za liječenje refluksa se ne preporučuju za bebe koji imaju nekomplicirani oblik navedenog stanja.

Refluks kod djece se može spriječiti korištenjem lijekova koji sprječavaju apsorpciju kalcija te željeza, no njihova nuspojava je povećani rizik kod infekcije crijeva ili dišnih puteva. U veoma rijetkim slučajevima navedeno stane traži operaciju ezofagealnog sfinktera kako bi se spriječilo vraćanje kiseline iz želuca u jednjak. Potreba za operacijom se javlja samo kada se primijeti da je refluks dovoljno ozbiljan i da on ima utjecaj na djetetov rast i razvoj, kao i pravilno disanje.

Tagovi:

#Refluks #kod #djece #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši