Lifestyle

Što su hondrociti

Hondrociti su izvor kolagena u hrskavici

Njih nema puno, ali rade ogroman posao održavanje hrskavce elastičnom što nam omogućuje kretanje, jer kosturni skelet bi bio nepomičan bez hrskavice.

Hondrociti su izvor kolagena u hrskavici i znanstvenici ih u potrazi za načinom obnavljanja hrskavice sustavno istražuju zadnjih godina sve više.

To su zrele, heterogene stanice koje se nalaze u šupljinama matrixa koje se nazivaju i lakunama. Stanice se same dijele diobom, zrele su obično okruglog oblika a nezrele (hondroblasti) su izduženog, ovalnog oblika.

Hondrociti se nazivaju i polumatične stanice jer sudjeluju u izgradnji i obnavljanju hrskavičavog vezivnog tkiva koje nema krvne žili ili neko drugo vezivno tkivo koje bi ga opskrbljivalo svim što hrskavicu čini elastičnom.

U djetinjstvu se hrskavca najlakše i najbrže obnavlja, u starijoj dobi je to puno teže i zato znanost tako užurbano i sustavno istražuje hondrocite, a farmaceutska industrija već ima lijekove koji se nazivaju hondroprotektivi koji bi trebali obnoviti hrskavicu i smanjiti broj ugradnja implantata.

hondrociti
Hondrociti su izvor kolagena u hrskavici i znanstvenici ih u potrazi za načinom obnavljanja hrskavice sustavno istražuju zadnjih godina sve više.

Hondrociti su specijalisti posebnih metabiličkih procesa

Naravno, znanstvenici još ne znaju sve o njima, ali je poznato da su hondrociti specijalisti posebnih metaboličkih procesa, vrlo su aktivni u proizvodnji kolagena (tip II), glikoproteina (agrekana), elastina i tako su i posredno i neposredno odgovorni za zdravlje i funkcionalnost hrskavice.

Ovi procesi koji se odvijaju unutar hondrocita su do sada dosta dobro istraženi i dokumentirani. Lijekovi koji su nazvani hondroprotektivi se moraju uzimati u dužem vremenskom periodu da bi se hrskavica počela obnavljati.

Hondrociti također stare, slabi proizvodnja i isporuka elastina i kolagena, hrskavica se troši i dolazi do degenerativnog propadanja i otežanog i bolnog kretanja.

Najčešće se u pokušaju obnove hrskavice koristi kondroitin sulfat, glukozamin koji ponovo aktivira proizvodnju kolagena i obnovu hrskavice.

Često se kao lijek za obnovu oštećene hrskavice koristi goveđa želatina (od teladi), ili od nekih plodova mora ili hladetina od svinjskog mesa (može se napraviti i od drugih životinjskih vrsta), a pomažu i pripravci na bazi mukopolisaharida (složeni ugljikohidrati).

hondrociti
Hondrociti također stare, slabi proizvodnja i isporuka elastina i kolagena

Hondrociti su naizgled male nezavisne tvornice

Svi organi se opskrbljuju putem krvotoka samo hrskavica nema takvu opskrbu, pa je opskrba kolagenom i elastinom obavljena na ovaj jedinstveni način.

Naime, hondrociti su naizgled male nezavisne tvornice koje sve metaboličke procese obavljaju same da bi hrskavica mogla biti elastično vezivo između kralježaka i zglobova.

Možda upravo ta samodostatnost u radu i taj automatizam nadahnjuju znanstvenike da će doći do postupka i lijeka koji će omogućiti samoobnavljanje oštećene i istrošene hrskavice i u poodmakloj dobi.

hondrociti
 hondrociti su naizgled male nezavisne tvornice koje sve metaboličke procese obavljaju same.

Ako hondrociti u djetinjstvu mogu pokrenuti 100 % regeneraciju hrskavice, onda bi razumijevanje tog procesa moglo dovesti do pronalaska lijekova koji to mogu uspješno pokrenuti i kod degenerativnih bolesti kostiju i zglobova u starijoj dobi i broj umjetnih koljena ili kukova osjetno smanjiti.

Vjerojatno je još dug put do toga, ali već i ogledni lijekovi (hondroprotektivi) svojim rezultatima obećavaju i potvrđuju da su znanstvena istraživanja na dobrom putu i da se možemo nadati starenju bez invalidnosti jednoga dana.

Zašto je kolagen važan?

Kolagen je najzastupljeniji i najvažniji protein u ljudskom tijelu. Treba nam kolagen za sjajnu kosu, zategnutu kožu i zdrave zglobove jer on zauzima 30 posto od svih proteina u našem tijelu.

Ne samo da ga možemo pronaći kao glavni protein u našoj koži, već on također izgrađuje i stanice kostiju, vena, mišića, unutarnjih organa, kose, noktiju i nekih unutarnjih organa.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Komentariši