Lifestyle

Što je hiperplazija i zašto nastaje?

Sami uzroci mogu varirati ovisno o stanju osobe, kao i o vrsti hiperplazije.

Hiperplazija ili hipergeneza u medicinskom rječniku opisuje povećanje količine nekog organskog tkiva. Nastaje kao posljedica proliferacije ili brzog umnožavanja pojedinih ćelija.

Kada se dogodi, osoba se susreće s ukupnim proširenjem određenog organa. Ponekad se hiperplazija može zabuniti za neoplaziju ili benigni tumor.

Zašto nastaje? Nastaje kao odgovor na neki stimulus. Gledajući pod mikroskopom, vidjeli bi kako ćelije i dalje izgledaju normalno, no njihova brojnost je zapravo višestruko povećana.

Nekada se može dogoditi i povećanje samih ćelija, stanje se naziva hipertrofija. Prema tome, možemo zaključiti kako postoje razlike između hiperplazije i hipertrofije, jer se u prvom stanju ćelije ne šire već povećavaju po broju, dok se u drugom stanju one šire.

Zašto dolazi do nastanka navedenog stanja? Sami uzroci mogu varirati ovisno o stanju osobe, kao i o vrsti hiperplazije.

Stanje može biti sasvim bezopasno i normalno, te isto tako može biti jasan pokazivatelj da nešto nije u redu. Stanje se može prepoznati po određenim znakovima i simptomima.

hiperplazija
Hiperplazija ili hipergeneza u medicinskom rječniku opisuje povećanje količine nekog organskog tkiva.

Hiperplazija uzroci i simptomi

Navedeno stanje može nastati radi bilo kojeg uzroka, uključujući i poveća oštećenja (u primjeru, dolazi do širenja baznog sloja naše epiderme radi nadoknade izgubljene kože na nekom povrijeđenom djelu tijela), kronični odgovor na upalu, poremećaj hormona, naknada kao oštećenje tijekom bolesti.

Hiperplazija će biti bezopasna na nekom tkivu. Uzmimo za primjer kada dolazi do rasta i umnožavanja mliječnih žlijezda u dojkama trudnica kao odgovor na trenutnu trudnoću.

Ovdje se tijelo prilagođava na promjenu i sprema se za buduće dojenje djeteta.

hiperplazija
Nekada se može dogoditi i povećanje samih ćelija, stanje se naziva hipertrofija.

Koji znakovi upućuju na nastanak hiperplazije i koji su simptomi? Hiperplazija se u medicini smatra normalnim i fiziološkim odgovorom na određeni stimulans ili promjenu u/na tijelu.

Ovdje će ćelije hiperplazije rasti ali će i dalje biti pod normalnom regulatornom kontrolom samog mehanizma. Ovdje ćemo razlikovati neoplaziju, stanje koje je odgovorno za nastanak raka i dobroćudne tumore. Simptomi kao takvi mogu varirati od mjesta nastanka i ozbiljnosti stanja.

Neke hiperplazije se češće pojavljuju nego druge, i kao takve donose više simptoma po kojima ih se može prepoznati.

hiperplazija
Hiperplazija se u medicini smatra normalnim i fiziološkim odgovorom na određeni stimulans ili promjenu u/na tijelu.

Hiperplazija primjeri i liječenje

Hiperplazija može zahvatiti gornje i donje ekstremitete oboljele osobe. Koji su najčešći oblici hiperplazije? Neki od poznatijih kliničkih oblika navedenog stanja, odnosno, uvjeti koji dovode do hiperplazije su:

Benigna hiperplazija prostate – Dolazi do proširenja prostate.

Crushingova bolest – Povećanje nadbubrežne žlijezde usred povećanja ACTH-a u samoj cirkulaciji.

Kongenitalni adrenalni oblik hiperplazije – nasljedni poremećaj u nadbubrežnoj žlijezdi.

Važno je obratiti pažnju na navedeno stanje jer može izazvati policistične jajnike kod žena, ili egzogenu administraciju hormona.

Hemihiperplazija – stanje kada je pogođeno pola ili jedna strana tijela (vidi se po različitoj dužini udova).

Hiperplazije dojki – Nastaje proširenje broja ćelija u vrhu kanala koji se nalaze u dojkama. Javlja se rast i često je povezan s višim rizikom od nastanka raka dojke.

Hiperplazije lojnih žlijezdi – stvaraju se žućkaste izrasline na koži, primarno licu. Nije opasno, niti zarazno. Kako liječimo hiperplaziju? Kako se liječe hiperplazije? Ovisno o njihovom mjestu nastanka, kao i o tome da li one zaista stvaraju neki problem ili ne.

Nakon određenih pregleda, liječnik će vam odrediti najadekvatnije liječenje.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate i ove članke:

Komentariši