Rak pluća – uzrok, simptomi, liječenje

Što je rak pluća?

Contents

Rak pluća ili karcinom pluća možemo opisati kao bolest gdje se stanice raka nalaze u tkivima samih pluća. Rak pluća danas najviše povezujemo sa štetnom navikom pušenja, no važno je naglasiti kako ono nije jedini razlog njegovom nastanku. Nažalost, navedeni oblik raka je danas jedan od najčešćih i najtežih tipova karcinoma. Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi kako je navedeni karcinom odgovoran za smrt 1,70 milijuna ljudi u cijelome svijetu po statistikama unazad par godina. Najveći broj oboljenja dolazi iz stanica pluća, no rak se može širiti i metastazirati na druge dijelove tijela pacijenta.

U više od 90% slučajeva rak će započeti u bronhima – dišnim putevima koji su odgovorni za opskrbljivanje zraka. Ovakav karcinom nazivamo bronhogeni karcinom. Mnogi karcinomi započinju negdje drugdje u tijelu i zatim se šire na pluća. Navedeni rak se najčešće širi iz dojke (kod žena), debelog crijeva, bubrega, prostate (kod muškarca), štitnjače, želuca, rektuma, kostiju ili kože. Tko pripada u rizičnu skupinu? Kao vodeći uzrok smrtnosti kod oba spola, navedeni rak se najčešće javlja između 55 i 65 godine. Veći rizik oboljenja imaju aktivni pušači, kao i osobe koje se nalaze u velikim razinama zagađenja.

Rak pluća uzroci i simptomi

U većini slučajeva, navedeni rak je uzrokovan aktivnim pušenjem cigareta, iako je važno naglasiti da ga mogu razviti i osobe koje nikada u životu nisu zapalile cigaretu. Po procjenama, rak pluća se u 85% slučajeva veže za pušenje. Zašto? Sami dim cigarete u sebi sadrži preko 60 otrovnih supstanci koje s vremenom mogu uzrokovati razvoj raka. Navedene supstance se nazivaju kancerogene. U primjeru, ako pušite do 30 cigareta dnevno, tada je vaša mogućnost za razvijanje raka pluća svaki dan u porastu za 30 puta. No, iako je pušenje najveći rizični faktor i uzrok navedenog karcinoma, konzumacija duhana u bilo kojem obliku povećava mogućnost razvoja raka.

Ako ne pušite, a često ste u društvu pušača, tada i vi pripadate u rizičnu skupinu za razvoj karcinoma. Koji su simptomi navedenog raka? Rak pluća možemo prepoznati po sljedećim simptomima: Aktivan kašalj koji se ne povlači nakon nekoliko tjedana, kašalj koji se pogoršava i može sadržavati krv, češće infekcije pluća, bol kod udisaja ili kašljanja, osjećaj kao da vam nedostaje zraka, konstantni osjećaj umora i letargija, neobjašnjiv gubitak teka i kilaže. U ostale simptome ubrajamo: Promjene u izgledu prstiju, povišena temperatura, problemi kod gutanja, promuklost, naticanje lica te vrata, bol u prsima i ramenu.

Rak pluća liječenje

Navedeni rak će liječiti tim različitih specijalista koji moraju raditi zajedno kako bi se pronašao najbolji tretman za pacijenta. Tipovi tretmana će ovisiti o raznim faktorima poput: Tipa raka pluća, veličine i mjesta razvoja raka, faze raka, zdravstvenog stanja oboljele osobe. Odluka o tome kako liječiti rak pluća može biti zaista teška, no kao oboljeli pacijent možete očekivati savjete sa strane raznih liječnika i specijalista. Glavne opcije u liječenju su operacija, zračenje ili kemoterapija. Ponekad je moguća kombinacija svih metoda ukoliko je tip raka pluća nešto zahtjevniji.

Kakve su prognoze za liječenje? Rak pluća u većini slučajeva neće izazivati teške simptome dok se ne proširi na veći doo pluća ili na neke druge dijelove tijela. Kada se pojave teži oblici simptoma, često je riječ o težem liječenju i prognoze uglavnom nisu pozitivne. Po statistikama stručnjaka, jedan od tri pacijenta poživjeti dulje od godinu dana nakon što se utvrdi dijagnoza, dok će svaki dvadeseti pacijent poživjeti dulje od 10 godina. Šanse za preživljavanje raka pluća će ovisiti o fazi dijagnoze, točnije, ovisi o veličini karcinoma i njegovoj proširenosti u plućima.

Tagovi:

#Rak #pluća #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar