Fitness

Kako rasporediti treninge tokom cijele sedmice

Kako rasporediti treninge tokom cijele sedmice

Kako planirati treninge tokom cijele sedmice je tema o kojoj se nedovoljno govori s obzirom na to kako pravilno planiranje treninga utiče na rezultate. Napisani su brojni radovi o tome kako vježbati, kako se izvode pojedinačne vježbe, pa čak i o dijeti, ali raspored treninga je još uvijek u senci.

Vježbanje je danas steklo zasluženi status, jer se sve više razumije koliko je fizička aktivnost važna za održavanje i poboljšanje cjelokupnog zdravlja čovjeka. Također, sa popularnošću društvenih mreža raste i potreba svih nas da izgledamo najbolje što možemo i tako se predstavimo na društvenim mrežama.

Kako biste što bolje izgledali i bili što zdraviji, potrebno je svakodnevno vježbati. Preopterećenje mišića i tijela je veliki problem jer poništava sve dobro urađeno vježbanjem, pa je izuzetno važno znati kako rasporediti treninge tokom cijele sedmice. Na internetu možete pronaći mnogo kvalitetnog materijala koji će vam pomoći da bolje isplanirate svoje treninge tokom cijele sedmice.

kako rasporediti treninge
Kako biste što bolje izgledali i bili što zdraviji, potrebno je svakodnevno vježbati

Najefikasnija formula za planiranje treninga tokom cijele sedmice

Umor mišića ili tijela nastaje kada ne znamo kako rasporediti treninge tokom cijele sedmice. Ako ste vježbač početnik, na internetu možete pronaći razne planere treninga, a najbolja opcija je da se konsultujete sa stručnim osobljem kao što su treneri u teretani ili fitnes treneri koji svoje usluge nude online. Postoje pravila koja opisuju kako najbolje planirati treninge tokom cijele sedmice, kako bi vježbanje bilo što efikasnije i kako biste što lakše ostvarili svoje ciljeve.

Prije svega, treba reći da je manje važno koliko dana sedmično trenirate, već je bitno miješati vježbe za različite mišićne grupe. Dakle, najefikasniji način kako rasporediti treninge tokom cijele sedmice je da svaki dan trenirate drugu mišićnu grupu. Na primjer, ako počnete trenirati mišiće nogu sedmicu, onda osmislite svoj sljedeći dan s fokusom na mišiće ruku ili mišiće jezgra. U svakom slučaju, vrlo je važno da dva dana zaredom ne vježbate istu mišićnu grupu, kako biste osigurali dovoljno vremena za oporavak.

kako rasporediti treninge

Kako zakazati treninge tokom cijele sedmice i zašto je to važno

Kako rasporediti treninge tokom cijele sedmice važno je iz nekoliko razloga. Prilikom treninga mišića dolazi do pucanja mišićnih vlakana na mikro nivou. Ove injekcije su “zakrpljene” proteinima, što dovodi do povećanja mišićne mase na duži vremenski period. Međutim, ako pretjerate s treningom, mikro-mišićni udari mogu postati mnogo veći i može doći do ozljeda.

Stoga je potrebno obezbijediti vrijeme za oporavak nakon treninga, kako bi se mišići pravilno izgradili. Planiranje odmora i treninga ima veliki utjecaj na motivaciju, jer ako pretjerate sa svakodnevnim vježbanjem, vjerovatno će doći do sitosti, što onda može negativno uticati na vašu snagu volje i rezultate.

Naučite kako planirati treninge tokom cijele sedmice prvenstveno kako biste održali svoje zdravlje, a zatim da biste maksimizirali rezultate vježbanja i održali nivo motivacije na traženom nivou. Na internetu možete pronaći unaprijed sastavljene programe obuke, a mnoge mobilne aplikacije za planiranje treninga nisu loša opcija, pogotovo ako ste početnik u obuci.

Kako podijeliti mišićne grupe po danima

Kako god želite, zaista je nebitno, ali vodite se s nekoliko pravila:

  • Svaku mišIćnu grupu trenirajte u tjedan dana 2 puta;
  • Pazite na to da vam svaka mišIćna skupina odmara 24-48 sati između 2 treninga;
  • Odaberite jedan dan u tjednu kada uopće ne trenirate, nego odmarate centralni živčani sustav
  • U obzir uzmite svoje slabe mišIćne grupe na koje ćete staviti naglasak i raditi ih na početku treninga (npr. Gluteus ili triceps I slično). Vodite računa o detaljima!

Ako ste dobro pročitali tekst, kod frekvencije treninga sve se svodi na to koliko ćete poticaja(vježbanja) i odmora dati svom lokomotornom i centralnom živčanom sustavu. Znači, kalkuliramo samo s ta 2 faktora uzimajaći u obzir koliko mišići trebaju vremena za odmor, rekuperaciju i rast, a da s druge strane ne „zaspu“ dok ih opet ne krenemo trenirati. Drugim riječima rečeno trenirajte svaki mišić na svom tijelu tačno 2 puta tjedno, kontrolirajte svoju prehranu i spavajte dovoljno, te uživajte u napretku koji u ovom slučaju sigurno neće izostati!

Još zanimljivog sadržaja

Komentariši