Lepota i Zdravlje, Lifestyle

Kako se nabildati?

Kako se nabildati i doći do savršenog tijela?

Svaki dan smo na internetu ili na ulici okruženi reklamama koje prikazuju ljude koji djeluju sretno i u izvrsnoj su fizičkoj formi. Nabildano i lijepo oblikovano tijelo predstavlja se kao ideal ljepote kojemu mnogi ljudi teže. Dobra je ideja biti oprezan s ovakvim prikazima jer oni često uključuju pozamašnu količinu fotomanipulacija kako bi se dobio takav izgled.

Drugim riječima, izgled koji nam se predstavlja kao savršen samo je jednim dijelom rezultat nečijeg truda i rada, a drugim dijelom je čista montaža. Ipak to ne znači da nije moguće doći do nabildanog tijela, upravo suprotno. Uz dovoljno volje i želje, i vi možete saznati kako se nabildati i doći do tipa tijela kakvo ste oduvijek htjeli. Kako se nabildati ovisi o nekoliko aspekata. Ako želite imati fit tijelo, potrebno je prilagoditi način na koji živite tome cilju.

Što je najbolje, čak ne morate ovisiti o teretani jer za sve vježbe koje vam trebaju dovoljno koristiti vlastito tijelo.

kako se nabildati
Ako želite imati fit tijelo, potrebno je prilagoditi način na koji živite tome cilju

Kako se nabildati i treba li vam teretana

Globalna kriza koja nas je sve zahvatila donijela je sa sobom brojne neugodne posljedice koje su nam pokvarile neke životne rutine, a jedna od njih je i teretana. Ako vam je cilj saznati kako se nabildati sigurno ste pomislili da ne možete doći do konkretnijih rezultata ako se ne pridružite nekoj teretani.

Istina je da je uz teretanu lakše doći do tipa tijela kakvo želite jer na jednom mjestu imate širok spektar sprava s kojima se ciljano mogu pokriti sve mišićne skupine. Uz to, u sklopu teretane su redovito dostupni i osobni fitness treneri koji za vas mogu napraviti plan i program vježbanja uz koji ćete najbrže doći do željenih rezultata.

No, osobni treneri i teretane su za mnoge jednostavno preskupa opcija za koji nemaju mogućnosti izdvojiti dovoljno novaca. Kao što smo spomenuli, teretana nije nužna ako vam je cilj saznati kako se nabildati. Najvažniji alat koji vam treba je samodisciplina i vaše vlastito tijelo.

kako se nabildati
Kako se nabildati ovisi o nekoliko aspekata

Kako se nabildati bez teretane

Kako se nabildati je proces koji od vas zahtjeva dosljednost i implementaciju nekih zdravih navika u životu. Dobivanje na mišićnoj masi moguće je uz vježbe snage, odnosno uz vježbe kojima je cilj opteretiti vaše tijelo kako bi se potaknuo rast mišića. Krenite uz nešto jednostavno kao što je hodanje ili penjanje po stepenicama kako bi dobili baznu kondiciju.

Nakon toga možete nastaviti sa vježbama kojima opterećujete tijelo kao što su to sklekovi, čučnjevi, trbušnjaci ili iskoraci. Uz vježbanje barem tri puta tjedno moguće je poprilično brzo doći do prvih vidljivih rezultata. Bitno je da ste dosljedni sa vježbanjem.

Osim samih treninga snage, kako se nabildati postiže se uz pravilnu prehranu bogatu proteinima koji služe za izgradnju mišića. Ovo uključuje hranu kao što su jaja, riba, meso, mliječni proizvodi, orašasti plodovi ali isto tako i suplementi koji sadrže protein.

Bildanje mišića nije lak zadatak ali uz malo predanosti svatko može doći do impresivnih rezultata.

Suplementi i ishrana

Osim što je važno znati kako se nabildati u teretani ili kod kuće, isto tako je važno znati koje suplemente uzimati, kako bi rezultati treninga bili što bolji. Pravilna prehrana podrazumijeva konzumiranje samo onih namirnica koje će pridonijeti rastu mišića, a da se pritom masne naslaga na tijelu ne stvaraju.

Preporuča se konzumiranje namirnica bogatim proteinima, poput mesa i ribe. Isto tako poželjno je konzumiranje namirnica koje sadrže kompleksne ugljikohidrate, kako bi imali dovoljno energije tijekom dana i tijekom treninga. Zdrave masti također moraju biti ukomponirane u vaš plan prehrane. S druge strane trebate izbjegavati prerađenu hranu i hranu koja sadrži puno šećera ili zasićenih masti. S obzirom da uz ubrzani način života teško možemo dosljedno pratiti plan prehrane, potrebno je konzumirati i određene suplemente.

U prvom redu to su proteini u prahu, kreatin, riblja mast, multivitamini, magnezij u prahu, BCAA i glutamin. Za upotrebu svih ovih suplemenata se savjetujte sa svojim doktorom ili sa svojom osobnim trenerom. Sada kada znate kako se nabildati, jednostavno krenite i izgradite svoje savršeno tijelo.

Zaključak

Prvi rezultati mogu biti vidljivi već nakon mjesec dana, pogotovo ako stetek krenuli vježbati. Napredak ožete vidjeti i u tome da će vam utezi ili girje s kojima vježbate postati prelagani i povećat ćete kilažu. Za povećanje mišićne mase potrebno je ipak malo dulje vremena da se vidi promjena.

Potrebno je trenirati barem dva mjeseca kako bi se prvi rezultati vidjeli, a čak četiri do šest mjeseci da bi ti rezultati bili mjerljivi.

Naravno, treninzi moraju biti ciljani. I ono što treba imati na umu – prvi napredak je često neprimijećen tijekom vaganja zbog istovremenog gubitka suvišnih masnoća. Kardiovaskularne promjene su također u početku vrlo brze.

Povezani sadržaj

Komentariši