Lifestyle

Poboljšanje spermija

Poboljšanje spermija – kako povećati mušku plodnost?

Kvaliteta muških spolnih stanica igra veliku ulogu kada par želi začeti. Premda često govorimo o ženinom zdravlju i kako ona može poboljšati šanse za trudnoćom, muška komponenta jednako je važna stoga u ovome tekstu donosimo načine kako poboljšati kvalitetu spermija i osigurati začeće.

Poboljšanje spermija možemo mjeriti u nekoliko faktora poput broja spolnih stanica u spermi, pokretljivosti spermija i njihovoj vitalnosti. Poznata nam je i činjenica da godine igraju ulogu u kvaliteti sperme stoga ne možemo očekivati da će kvaliteta spolnih stanica biti ista kod muškarca od 25 godina kao i kod muškarca od 50 godina. Poboljšanje spermija i napredak možemo čitati putem spermiograma, odnosno laboratorijske analize.

Testiranje svojih spolnih stanica muškarac može obaviti u klinikama i brzo doći do rezultata. Ipak, glavno pitanje je kako poboljšati kvalitetu sjemena i što izbjegavati? Krenimo s osnovnim informacijama koje treba znati svaki muškarac. U tekstu se nećemo baviti kirurškim zahvatima i modelima toga stupnja.

Poboljšanje spermija – što učiniti?

Da bi naše tijelo obavljalo redovite zadaće, ono mora biti opskrbljeno dovoljnom količinom svega što mu je potrebno. Baš kao i kod svake zadaće koje naše tijelo obavlja, ako želimo imati kvalitetnije spolne stanice, moramo živjeti zdravo. Živjeti zdravo zaista se čini kao već izlizan savjet koji je uvijek prisutan kod svakog problema, no to nije slučajnost. Ako je našemu tijelu zadaća da proizvodi kvalitetne spolne stanice odnosno spermije, onda manjak te kvalitete uvijek možemo pripisati lošijem životnom stilu.

Kad je u pitanju poboljšanje spermija, prekomjerna konzumacija alkohola i duhanskih proizvoda ima veliki učinak na kvalitetnu muških spolnih stanica. Ukoliko nastojite imati potentne stanice, bitno je da ozbiljno pogledate unatrag i pronađete mjesta gdje možete biti zdraviji. Manje alkohola, više fizičke aktivnosti, kao i zdrava prehrana mogu u kratkom roku učiniti čuda za Vašu plodnost. Vitalnost stanica brzo postiže prave razine kod muškaraca koji apstiniraju od duhana i alkohola.

Naša sugestija nije da morate kompletno prestati s Vašim omiljenim porocima, no umjerenost u njima može napraviti čuda ako nam je cilj poboljšanje spermija.

poboljšanje spermija
Testiranje svojih spolnih stanica muškarac može obaviti u klinikama

Poboljšanje spermija – prave namirnice za brži napredak

Kao što smo već napomenuli, kod svake zadaće tijelu je bitno imati dovoljno resursa u rezervi kako bi sve išlo prirodnim putem. Upravo zato prehrana je vrlo bitna ako želimo imati kvalitetne spolne stanice. Kada pričamo o konkretnim namirnicama, ono što direktno utječe na kvalitetu spermija su u prvom redu razni orašasti plodovi. Bundevine koštice potiču proizvodnju spolnih stanica, a šparoge su dobre za testise, kao i za cijeli mokraćni sustav kod ljudi.

Često zanemarimo ovakve namirnice osim ako ih ciljano ne jedemo radi njihovog okusa, no trebali bismo ih svrstati u tjedni jelovnik ukoliko nam je cilj poboljšanje spermija. Orasi su također dobar izbor. Namirnica koju često jede prosječna osoba u 21. stoljeću je banana, a ona je puna specifičnih vitamina koje potiču spermatogenezu stoga treba isto biti dio Vašeg jelovnika ukoliko već nije!

Poboljšanje spermija putem zdravog životnog stila i bolje prehrane osnova je za svakoga tko nastoji biti potentan u tom pogledu stoga ukoliko ozbiljno razmišljate o poboljšanju spermija, savjetujemo da počnete prakticirati neke od navedenih savjeta!

Manjak svježeg voća i povrća na jelovniku, ali i integralnih žitarica i mahunarki, može voditi nedostatku važnih vitamina i minerala u organizmu pa utjecati na zdravlje spolnog sustava te kvalitetu i broj spermija. To je razlog što slijedeće dodaci prehrani mogu zavidno poboljšati plodnost zdravih muškaraca. Koenzim Q10 poznati je muški pomagač.

Odavno se zna da pomaže povećanju broja i pokretljivosti spermija. Selen je dobar za povećanje pokretljivosti spermija. Približno 50% selena nalazi se u testisima i sjemenim kanalićima muškarca zbog čega se gube tijekom ejakulacija pa taj mineral trebaju redovito nadoknađivati.

Cink potiče proizvodnju spermija i pomaže održavanju volumena sperme, a neophodan je za normalno stvaranje testosterona. Nedostatak cinka povezuje se s pojavom abnormalnosti spermija i bolesti prostate te ga uvijek treba biti dovoljno u muškom organizmu.

Mangan, ako ga nema dovoljno, dovodi do neadekvatne sinteze muških spolnih hormona, degeneracije testisa, gubitka libida i neplodnosti. Folna kiselina nužna je za stvaranje spermija, održavanje njihovog broja i pokretljivosti, a nedostatak dovodi do poremećaja u građi spermija.

Omega-3 masne kiseline koje pronalazimo u ribljem ulju i ulju sjemenki lana te omega-6 masne kiseline poboljšavaju fluidnost membrane spermija i mušku plodnost.

Vitamin C i vitamin E svojim antioksidativnim učinkom smanjuju u organizmu broj slobodnih radikala koji mogu oštetiti spermije. Osim toga podržavaju vitalnost spermija.

poboljšanje spermija
Poboljšanje spermija putem zdravog životnog stila i bolje prehrane je osnova

Zaključak

Poznato je da je nedovoljan broj spermija čest uzrok neplodnosti u muškaraca, no rezultati nove studije ukazuju da samo šest mjeseci vježbanja može poboljšati kvalitetu sperme. Inače, nedovoljna kvaliteta sperme je odgovorna za trećinu slučajeva neuspješnog začeća.

U istraživanju je sudjelovalo 397 zdravih muškaraca u dobi od 25 do 40 godina.

Problemi s kvalitetom sperme uključuju mali broj spermija, slabu pokretljivost spermija te nenormalan oblik spermija. Nedovoljna kvaliteta sperme može povećati rizik od pobačaja, urođenih mana i nekih vrsta karcinoma u djetinjstvu.

Muškarcima i ženama se savjetuje da prije pokušaja začeća budu što zdraviji jer njihovo zdravlje može utjecati na uspješnost začeća i zdravlje potomaka. Stoga se preporuča održavanje zdrave tjelesne težine, zdrava prehrana, ograničenje unosa alkohola, prekid pušenja i tjelovježba. Rezultati istraživanja su pokazali da je nakon 24 tjedna umjerne tjelovježbe došlo do poboljšanja kvalitete sperme, pa se volumen sperme povećao za 8,3 posto, spermiji su bili pokretljiviji za 12,4 posto, oblik spermija je poboljšan za 17,1 posto, sperma je bila gušća za 14,1 posto, a broj spermija se povećao za 21,8 posto.

Smatra se da trening poboljšava kvalitetu sperme tako što smanjuje upalu i oksidativni stres u testisima.

Preporučujemo

Komentariši