Lifestyle

Vježbe na pilates lopti – AdresarSporta.rs

Vježbe na pilates lopti – zašto je lopta dobar rekvizit?

Treninzi koje obavljamo doma mogu često biti dosadni zato što smo limitirani kada nemamo rekvizite. Lopta za pilates može biti Vaš odabir rekvizita pri vježbanju: bilo da vježbate kod kuće ili u dvorani. Vježbe na pilates lopti ne pomažu samo u postizanju boljih rezultata kad je u pitanju naša fizička sprema, već isto tako rade na našoj vještini stabilizacije i ravnoteže.

Vježbe na pilates lopti zahtijevaju od vježbača dodatnu koncentraciju – uz vježbe na lopti nećeš samo misliti na broj ponavljanja, već ćeš i pokrete morati naučiti kako se oni rade ispravno. Premda se neke vježbe mogu u startu činiti teškima, uz malo truda brzo ćete ih izvoditi pravilno. Kad su u pitanju vježbe koje izvodimo na pilates lopti, one su uglavnom fokusirane na naše abdominalne mišiće i mogu predstavljati odličnu alternativu bilo kakvim trbušnjacima i vježbama koje ionako vjerojatno ne volite raditi. Kako izvoditi vježbe za trbušnjake na pilates lopti? Objasnimo na primjeru.

Vježbe na pilates lopti za trbuh – kako ih pravilno izvoditi?

Poanta vježbanja s pilates loptom je ta što ćete zaštititi svoja leđa od bilo kakvih povreda i lakše oblikovati trbušne mišiće. Pilates loptu koriste i profesionalni sportaši u trenutku kada im klasične vježbe za trbuh više nisu izazov. Vježba na pilates lopti izvodi se tako da prvo naslonite leđa na loptu te se lagano bacite unazad, zatim stavite dlanove iza glave i zauzmite početni položaj. Prije nego započnete pokret, provjerite jesu li Vam koljena pod pravim kutem, leđa ravna, a prsni koš treba biti malo viši od bokova.

Zatim izvodite klasičan pokret kontrakcije trbušnih mišića tako da trup podižete unaprijed te se vraćate u početni položaj. Ponovite vježbu 8 puta, u 3 serije. Za dodatan efekt, na vrhu pokreta se zadržite sekundu više. Vježbe na pilates lopti, ali i ostale vježbe, najbolje rezultate daju kada ih izvodite do otkaza. Ukoliko je cijela vježba prelagana, uzmite uteg i držite ga rukama na prsima. Vježbe na pilates lopti mogu se implementirati i za druge mišićne skupine.

Vježbe na pilates lopti za leđa – aktiviraj zapostavljene mišiće!

Loptu za pilates često koristimo kada imamo problem s klasičnim trbušnjacima jer nas tokom izvedbe istih bole leđa ili osjetimo stezanje koje se ne bi trebalo događati. Vježbe na pilates lopti su dizajnirane da pokrivaju leđa, ali i da ih ojačaju. Naslonite se na loptu prednjim dijelom tijela te ispružite noge, a licem gledajte u pod. Ruke ponovo stavite iza glave i zauzmite početni položaj.

Pokret se izvodi tako da podižete prednji dio tijela do točke gdje su Vam vrat, leđa i noge u istoj liniji. Na vrhu pokreta ponovo savjetujemo da se zadržite jednu sekundu za maksimalni učinak ove vježbe. Ovakve vježbe na pilates lopti aktiviraju donji dio leđa, koji je često nerazvijen čak i kod rekreativnih sportaša. Jača i snažnija leđa osiguravaju manji rizik od ozljeda u drugim vježbama, a isto tako oblikuju Vaše tijelo. Pilates lopta je često korišten rekvizit u teretani – pronađite još vježbi na pilates lopti i uključite takve vježbe u svoj trening.

Tagovi:

#Vježbe #pilates #lopti #Arzhr

Komentariši