Lifestyle

Što je flegmona

Je li flegmona obični celulitis

Uglavnom se masne potkožne nakupine smatraju estetskim problem i posljedicom nezdrave prehrane i nedovoljnog kretanja.

Ali to je zapravo zdravstveni problem, no, je li flegmona obični celulitis, ne ako znate da je to u biti upalni proces potkožnog masnog tkiva izazvan obično streptokokima i stafilokokima, onda ćete prvo otići liječniku, pa tek onda u neki beauty centar.

Celulitis je lako prepoznatljiv pa se čak i liječnička dijagnoza se postavlja pogledom na zahvaćene dijelove kože.

Flegmona se liječi antibioticima sa jako visokom prognozom izlječenja. Rizične skupine su osobe koje već boluju od neke kožne bolesti, imaju slab imunitet kože, imaju razne ekceme, gljivice, ranice ili druge ozljede kože, probleme s venama ili limfom, a najčešće celulitis zahvaća noge.

Oštećenja na koži omogućuju ulaz raznim patogenima, a kožu mogu oštetiti i agresivna kemijska sredstva kojih ima u svakom kućanstvu.

Zahvaćeni dijelovi kože otiču, mogu biti bolno crveni, a može se pojaviti i gnojni iscjedak.

flegmona
Je li flegmona obični celulitis

Flegmona može biti posljedica upale limfnih čvorova

Medicina ovakve celulitičke upale dijeli na specifične i nespecifične upale, ovisno o mjestu nastanka i uzroku celulitisa.

Flegmona može biti posljedica upale limfnih čvorova, propadanja hematoma, može nastati od bolesnog zuba, može pogoditi posebne dijelove tijela, lica, stopala, a tkivo za utvrđivanje specifične ili nespecifične upale kože se uzima sa površine kože.

Ovakve upale se mogu i ozbiljno zakomplicirati, pa ih ne bi trebalo olako uzimati, jer svaka neliječena upala može utjecati na unutarnje organe.

Sam izraz flegmona je izveden iz grčke riječi i označava i opisuje upalu ili oteklinu koja se više odnosi na vezivno i ostala meka potkožna tkiva, nego na samu kožu.

Ako imate upalu na licu, ona može utjecati na upalu krajnika, jer upala se može brzo širiti, a u rijetkim slučajevima može biti i po život opasna.

Ako je upala jaka možete imati sistemske reakcije poput oticanja limfnih čvorova, umora, glavobolje, mučnine, povraćanja, groznice, pa i bolova u trbuhu.

flegmona
Flegmona može biti posljedica upale limfnih čvorova

Na koje organe može djelovati flegmona

Važno je biti svjestan da svaki upalni proces, pa i ovaj može utjecati na bilo koji organ u tijelu. Na koje organe može djelovati flegmona ovisi o mjestu upale i vrsti infekcije, a bol i poremećaj u radu određenog organa će vas upozoriti.

Može to biti bol u trbuhu i poremećaj rada crijeva, zastoj crijeva ili zatvor, proljev, mučnina, povraćanje, groznica, malaksalost, poremećaj vida, i stanje nalik gripi, a može se širiti i dalje na druge organe.

Flegmona može zahvatiti usnu šupljinu, izazvati zubobolju, uhobolju, oticanje grla i jezika, izazvati otežano disanje, zbunjenost, umor i groznicu, ako zahvati krajnike moguća grlobolja (angina), promuklost i poteškoće u govoru.

Ako infekcija zahvati gušteraču imat ćete porast leukocita u krvi, groznicu, povećane enzime gušterače, snažnu bol u trbuhu, mučninu, povraćanje.Kod širenja infekcije na druge organe nije dovoljan samo fizikalni pregled, potrebna je opsežnija dijagnostička laboratorijska obrada, a česti i CT ili MR radi utvrđivanja razine štete.

flegmona
Što je flegmona

U faktore rizika spadaju bolesti kože (npr. ozljede, ulceracije, gljivične infekcije, drugi poremećaji obrambene funkcije kože nastali uslijed postojećih kožnih bolesti), koje su česte u bolesnika s kroničnom venskom insuficijencijom ili limfedemom.

Sijelo čestog recidivirajućeg celulitisa su ožiljci od odstranjenja vene safene zbog operativnih zahvata na srcu i krvnim žilama, osobito ako postoji tinea pedis.

Često na mjestu ulaska uzročnika nema očitog predisponirajućeg stanja.

Celulitis može oponašati duboku vensku trombozu, ali se od nje može razlikovati po jednoj ili više značajki.

Kožnim promjenama za nekoliko sati mogu prethoditi vrućica, tresavica, tahikardija, glavobolja, hipotenzija i delirij, no većina se pacijenata ne doima bolesno. Leukocitoza je česta.

Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom. Kulture uzročnika s kože i (kada postoji) rane u pravilu nisu indicirane jer se njima uzročnik rijetko otkriva.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Komentariši