Lifestyle

Što su limfociti

Što su limfociti i koje vrste limfocita postoje?

Limfociti su najmanje stanice u našoj krvi, i njihova svrha je obrana našeg organizma. Dio su leukocita (bijelih krvnih stanica) i kao dio njih proizvode antitijela koja će štititi tijelo od raznih mikroorganizama poput virusa ili bakterija.

Može se reći kako limfociti imaju ključnu ulogu u odgovoru našeg organizma na napad stranog mikroorganizma i kao takvi su dio našeg imunološkog sustava.

Osim zaštite od mikroorganizama, oni također štite organizam od razvoja i stvaranja tumora. Nažalost, ove stanice mogu odbaciti strano tkivo ukoliko postoji potreba za transplantacijom, što može dovesti do opasnosti ako pacijentu treba novi organ.

Koje vrste limfocita postoje? U našim tijelima postoje dvije vrste limfocita, B i T stanice. Obje vrste dolaze iz matičnih stanica koje se nalaze u koštanoj srži.

Odatle one mogu otići u timus (grudnu žlijezdu) i postati T stanice, dok druge ostaju u koštanoj srži i postaju B stanice.

Upravo B stanice stvaraju antitijela, protein kojeg imunološki sustav proizvodi kako bi se borio protiv stranih tijela.

Zadatak T stanice je pomoći organizmu da ubiju zloćudne stanice i kontrolirati imunološki odgovor na bilo koje štetne tvari.

limfociti
Što su limfociti i koje vrste limfocita postoje?

Povišeni i sniženi limfociti

Često se postavlja pitane koja je normalna razina limfocita u krvi? Ne postoji određeni broj kako bi tijelo bilo zdravo.

Razlog tome je mijenjanje razine limfocita ovisno o spolu, rasi, lokaciji i mjestu življenja. Normalan raspon limfocita se kod odraslih kreče od 1000 do 4800 po jednom mikrolitru krvi.

Kod djece je taj raspon od 3000 do 9500. Limfociti mogu bit povišeni i sniženi. Ako su limfociti u našoj krvi iznad navedenog raspona, može se raditi o privremenoj i bezopasnoj situaciji radi odgovora tijela na neku infekciju ili upalno stanje.

Povišeni broj također može ukazivati na limfocitozu, što je ozbiljno stanje.

limfociti
Povišeni i sniženi limfociti

Sama limfocitoza može nastati radi: Virusne infekcije kao HIV, bakterijske infekcije, parazitske infekcije, mikro bakterijsku tuberkulozu, rak, reakciju na lijekove, stresa.

Liječnik može zatražiti dodatne pretrage kako bi se dijagnosticirao uzrok i kako bi se krenulo u najbolje liječenje. Razine limfocita se mogu vratiti u normalu nakon liječenja, ili same od sebe.

Što znači niska razina limfocita? Niski broj limfocita također može biti privremeno stanje, riječ je o stanju koje se naziva limfocitopenija.

Posljedice mogu biti: Tijelo koje ne proizvodi dovoljno limfocita, prisutnost bolesti koja uništava limfocite, blokiranje limfocita u limfnim čvorovima.

Limfocitopenija se može pojaviti kod sljedećih stanja: Infekcija, autoimunih bolesti, steroidne terapije, raka krvi, zračenja i kemoterapije.

limfociti
Što su limfociti

Limfociti regulacija

Kako regulirati limfocite? Njihova regulacija kreče od regulacije leukocita. Leukociti, točnije limfociti sami po sebi nisu bolest, no mogu uputiti na određeno stanje u organizmu koje ukazuje na upalne procese.

Da bi na bilo koji način regulirali broj naših bijelih krvnih zrnaca, potrebno je prije svega napraviti sve analize te preglede kako bi se utvrdila vrijednost.

Kada postoji stanje povišenih ili sniženih limfocita u organizmu, prvo ćemo liječiti uzrok nastanka, a zatim ćemo alternativnim metodama održavati tu razinu.

Ako je uzrok upala u organizmu, liječnici će prepisati antiupalni lijek. Ako je uzrok bakterijske prirode, tada se koriste antibiotici.

U slučaju da je leukocitoza povezna s alergijama, tada se koriste antihistaminici. Limfociti se mogu regulirati uz pomoć životnih promjena.

Ukoliko imamo lošiju krvnu sliku, tada će nam liječnik preporučiti određene promjene u prehrani i svakodnevnom životu koje nam mogu popraviti zdravlje.

Općenito, kako bi održavali normalnu razinu limfocita u organizmu, potrebno je svakodnevno voditi brigu o svome zdravlju i vršiti redovite liječničke preglede.

Izvorni članak

Preporuka za vas

Komentariši