Lifestyle

Vratne žile bolovi – uzrok, simptomi, liječenje

Vratne žile bolovi i njihov uzrok

Vratne žile bolovi se mogu pojaviti kada dolazi do začepljenja krvnih žila vrata bilo da se radi o smanjenju promjera, stenoza ili potpunom začepljenju, okulzija. Krvna žila karotida se u vratu grana na dvije arterije, unutarnja karotida i vanjska karotida. Unutarnja karotida ima funkciju da opskrbljuje mozak krvlju, a vanjska karotida opskrbljuje krvlju lice i usta.

Vratne žile bolovi se javljaju zbog uznapredovalog začepljenja koje je uzrokovano u 90% slučajeva bolesti ateroskleroza koja je bolest krvnih žila. Ova bolest uzrokuje nakupljanje lipida, masnoća na stijenkama krvnih žila na oštečenjim aunutar krvnih žila, te nastaje masna pruga koja se širi i smanjuje promjer žila i arterija. Kod sužavanja promjera krvnih žila i arterija krv ne može normalno kolati, pa dolazi do povećanja tlaka te se arterije time još jače oštećuju.

U krvnim žilama gdje nastaju oštećenja i suženja može se stvoriti krvni ugrušak, tromb koji se može odvojiti i otputovati krvnom žilom do mozga, srca, pluća i time izazvati po život opasno stanje. Kada dođe do potpunog začepljenja krvne žile krv ne može prolaziti te dolazi do ishemije i smrti stanica koje je krv trebala opskrbiti.

Vratne žile bolovi i simptomi

Vratne žile bolovi se javljaju u kasnijoj fazi oboljenja kada su krvne žile vrata začepljene preko 80%, dok u ranoj fazi bolesti se ne pokazuju nikakvi simptomi. Za razvoj bolesti ateroskleroza vratnih žila rizični faktori su povišeni krvni tlak kao kod cijelog kardiovaskularnog sustava, povišen kolesterol, pretilost, dijabetes, pušenje, starija dob, te obiteljska sklonost bolesti ateroskleroza.

Simptomi koji javljaju visoki stupanj začepljenosti i kad vratne žile bolovi postanu očiti su simptomi malog moždanog udara. Ovi simptomi se javljaju kao trnjenje lica, ruku i noge na jednoj strani tijela, te iznenadna slabost u toj strani tijela, problemi u govoru, vrtoglavica, poremećaji u vidu, te jaka glavobolja. Ovi simptomi upozoravaju da je potrebna hitna liječnička pomoć jer mali moždani udar prethodi puno većim moždanim udarima koji mogu biti i smrtonosni.

Stoga je izuzetno važno preventivno kontrolirati začepljenost i vratnih krvnih žila, ali i cijelog kardiovaskularnog sustava naročito postoje bolovi, pritisak u prsima, trnjenje jedne strane tijela, te ostali simptomi koju upućuju na mogućnost moždanog ili srčanog udara.

Vratne žile bolovi i njihovo liječenje

Kada se pojave vratne žile bolovi potrebno je obratiti se svom liječniku koji će prvenstveno obaviti krvne pretrage i uputiti vas na detaljnije pretrage vratnih žila. Kada postoji rizik za razvoj bolesti ateroskleroza liječnik će stetoskopom preslušati vratne žile kako bi ustanovio postoji li šum koji upućuje na suženost krvnih žila vrata. Daljnje pretrage na koje ćete biti upućeni su ultrazvuk ili doppler kako bi se otkrilo u kojem stupnju se začepljenje trenutno nalazi. Ukoliko se otkrije začepljenost radi ispravnog liječenja moguće su daljnje pretrage poput CT angiografija, angiografija karotida, CT glave i vrata, MR glave i vrate, te MR angiografija karotida.

Promjena životnih navika poput prestanka pušenja, korištenja lijekova za snižavanje kolesterola, lijekova za reguliranje visokog krvnog tlaka, kontroliranje šećera u krvi, bavljenje tjelesnom aktivnosti barem pola sata dnevno, te promjena prehrane.

Kirurško liječenje će biti preporučeno kada postoji preko 75% suženja krvnih žila vrata, a najčešće se koristi trombendarterektomija karotida kao otvorena operacija karotide pri čemu kirurg otvara krvnu žilu i struže nakupljeni plak lipida. Vratne žile bolovi nakon poduzete operacije bi trebali nestati jer će krv moći normalno kolati žilama.

Tagovi:

#Vratne #žile #bolovi #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak