Lifestyle

Akineton – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Akineton – djelovanje

Akineton je lijek indiciran za liječenje Parkinsonove bolesti, posebice za ublažavanje i kontrolu simptoma kao što su ukočenost, grčevi, drhtanje mišića. Ovaj lijek sadrži biperiden klorid koji djeluje na središnji živčani sustav i učinkovito kontrolira simptome povezane s Parkinsonovom bolešću. Akineton je kontraindiciran u: bolesnika preosjetljivih na biperiden klorid ili neku od pomoćnih tvari formule, bolesnika s podtipom poremećaja debelog crijeva, kod nekih podtipova glaukoma, bolesnika sa suženjem ili opstrukcijom probavnog sustava. Liječenje akinetonom započinje postupnim povećanjem doza. Tabletu treba uzeti s malo vode, tijekom ili nakon obroka, kako bi se smanjili neželjeni učinci na gastrointestinalni sustav. Primjena lijeka u djece je u osnovi ograničena. Starije osobe trebaju obratiti više pozornosti ako postoje simptomi bolesti jetre i bubrega. Primjena lijeka u trudnica se primjenjuje samo nakon pažljive procjene liječnika. Budući da se biperiden klorid izlučuje u majčino mlijeko, ne preporučuje se primjena lijeka u dojilja. Istodobna primjena akinetona s drugim antikolinergičkim lijekovima može povećati nuspojave.

Akineton – nuspojave

Na temelju kliničkog stanja pacijenta liječnik će nakon obavljenih laboratorijskih i slikovnih pretraga predložiti najprikladnije liječenje. Kao i svi drugi lijekovi, akineton može izazvati nuspojave, iako se one neće javiti kod svih. Nuspojave se obično javljaju na početku liječenja ili pri povećanju doze. Stariji bolesnici pokazuju veću osjetljivost na lijek čak i pri terapijskim dozama. Primjena ovog lijeka u određenim dozama može dovesti do mogućih nuspojava koje uključuju: nemir, želučane tegobe, zbunjenost, tjeskobu, uzbuđenje, koprivnjaču na koži, poremećaji oka, suha usta, zatvor, zadržavanje mokraće, euforiju, halucinacije, poremećaj spavanja, poteškoće sa spavanjem, dezorijentiranost. Ostale nuspojave koje se javljaju vrlo rijetko su: glavobolja, nervoza, preosjetljivost, nekoordinirani pokreti mišića, osjetljivost na svjetlo, alergijski osip na koži. Ako primijetite bilo kakve nuspojave, uključujući nuspojave koje nisu navedene u uputama, obratite se svom liječniku. Akineton se ne smije koristiti zajedno s drugim lijekovima sličnog djelovanja. Ne preporučuje se nagli prekid liječenja jer postoji opasnost od komplikacija.

Akineton – cijena, iskustvo

Akineton se koristi i kao pomoćni lijek kod mnogih bolesti. Razlog zbog kojeg se nekim ljudima propisuje ovaj lijek obično je smanjenje i suzbijanje nuspojava sličnih Parkinsonovoj bolesti uzrokovanih drugim lijekovima. Može se propisati osobi koja ima ukočenost mišića ili problem s drhtanjem kao posljedicu uzimanja antidepresiva. Tijekom liječenja u kombinaciji s drugim lijekovima koji djeluju centralno, bolesnik ne smije upravljati vozilima i strojevima jer to može oslabiti sposobnost i pažnju. Treba izbjegavati istovremenu primjenu lijeka s alkoholom. Akineton smanjuje učinke uzrokovane narušenom ravnotežom prirodnih kemijskih tvari u tijelu uslijed bolesti (Parkinsonova bolest) ili drugih razloga zbog liječenja lijekovima. Dugotrajnom primjenom izaziva ovisnost, pa ga treba koristiti s većim oprezom. U slučaju bilo kakvih nuspojava tijekom primjene, trebate se posavjetovati s liječnikom. Pakiranje uvijek dobro zatvorite nakon upotrebe. Lijek čuvati na sobnoj temperaturi (15-25°C), zaštićen od svjetlosti, na suhom mjestu i izvan dohvata djece. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti.

Tagovi:

#Akineton #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši