Lifestyle

Proljev uzrokovan antibioticima – uzrok, simptomi, liječenje

Što je proljev uzrokovan antibioticima?

Kao što i samo ime govori, proljev uzrokovan antibioticima je proljev koji nastaje kao odgovor na uzimanje lijekova koji su predviđeni za liječenje bakterijskih infekcija u organizmu. Proljev uzrokovan antibioticima će se najčešće povući nakon uzimanje propisane terapije, no u određenim slučajevima mogu se pojaviti upale debelog crijeva. Blaži oblik navedenog proljeva neće zahtijevati liječenje, dok će teži oblik zahtijevati prekid terapije sa antibioticima. Što napraviti u slučaju da primijetite navedeno stanje?

Kako bi se lakše nosili s nastalim proljevom, možete isprobati određene tehnike samopomoć: Pijte više tekućine – Voda je svakako najbolji izbor, kao i energetskih tekućina koje imaju dodatak natrija i kalija (elektrolita). Preporučuje se i voćni sok, te konzumiranje juhe. Izbjegavati proizvode s visokim udjelom šećera ili kofeina. Konzumiranje lako probavljive hrane – Preporuka je da jedete što više jabuka, banana i riže. Potrebno je izbjegavati namirnice koje sadrže višak vlakna. Konzumirajte manje i češće obroke, izbjegavati masnu i tešku hranu, razmotriti lijekove koji se koriste za zaustavljanje proljeva.

Proljev uzrokovan antibioticima uzroci i simptomi

Sami uzrok navedenog proljeva je korištenje antibiotika. Antibiotike možemo opisati kao moćne lijekove koji mogu ubiti ili usporiti rast i razmnožavanje bakterija, virusa i većinu gljivica i njihov učinak. Danas, antibiotici pripadaju u najčešće korištenu metodu liječenja, ali oni nisu sasvim bezopasni. Antibiotici mogu utjecati na naš imunološki sustav, i tako stvoriti reakcije poput proljeva. Kako nastaje proljev uzrokovan antibioticima? Antibiotici ne mogu prepoznati zdrave i loše bakterije u organizmu, što dovodi do disbalansa u organizmu. Ovo je značajan problem, jer oko 70 % našeg imuno sustava je smješteno u našim crijevima. Terapiju antibioticima određuje liječnik na temelju pregleda ili kontrole.

Kao posljedica uzimanja antibiotika, pacijent može zaraditi proljev, zatvor, mučninu, gljivičnu ili vaginalnu infekciju. Proljev uzrokovan antibioticima može imati različite simptome, a možemo ih podijeliti na blage i ozbiljne. Većina ljudi proživljava blage simptome: Rijetku stolicu i ubrzani rad crijeva. Proljev će se najčešće pojaviti tjedan dana nakon terapije, no moguće je i njegovo pojavljivanje pri završetku terapije. Ozbiljni simptomi uključuju: Groznicu, grčeve i bolove u trbuhu, sluz i krv u stolici, gubitak apetita. Kada posjetiti svog liječnika? Kada osjetite ozbiljne simptome.

Proljev uzrokovan antibioticima liječenje

Kada nastane proljev uzrokovan antibioticima, važno je obratiti pažnju na navedene simptome i reagirati u slučaju potrebe. Kako se liječi proljev uzrokovan antibioticima? Liječenje će ovisiti o ozbiljnosti simptoma. Tretman za blagi proljev uključuje prestanak uzimanja antibiotika. Liječnik može savjetovati unos određene hrane i pića kako bi se imunološki sustav što prije oporavio. Tretman za ozbiljniji oblik proljeva može uključivati korištenje antibiotika koji se bori protiv loših bakterija koje su odgovorne za nastanak proljeva. Što ako se proljev vrati? Moguće je da će se proljev pojaviti i tjednima nakon što ste prestali uzimati antibiotik. Što onda? U tom slučaju najbolje je krenuti od samopomoći.

Vodite brigu o hidrataciji – Pijte puno vode, i popijte kakvo energetsko piće koje u sebi sadrži elektrolite. Sokovi od svježeg voća su također poželjni, kao i juhe. Konzumacija lako probavljive hrane – Kada se organizam muči sa probavnom, tada bi bilo najbolje da se konzumira jednostavna hrana koja nije bogata vlaknima. Trebali bi jesti više puta dnevno, manji obroci. Poželjno je izbjegavati masnu i začinjenu hranu radi mogućih iritacija u želucu i probavnom sustavu. Kako bi smanjili mogućnost dobivanja navedenog proljeva, potrebno je ograničiti korištenje antibiotika, često prati ruke, savjetovati se s liječnikom oko različitih metoda liječenja.

Tagovi:

#Proljev #uzrokovan #antibioticima #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši