Lifestyle

Tumori nosa i sinusa – uzrok, simptomi, liječenje

Tumori nosa i sinusa – uzrok

Tumori nosa i sinusa je jedno od čestih pojava kod osoba koje su na svakodnevnoj bazi izložene raznim štetnim tvarima kao što su to piljevina, krom i nikal, te je ujedno ovo česta pojava kod pušača. Pretpostavlja se da tumori nosa i sinusa se ujedno pojavljuju i zbog onečišćenja okoliša. Također, ova pojava se čak dva puta češće pojavljuje kod muškaraca nego li kod žena. Ujedno, često se pojavljuje u životnoj dobi između 50 godine i 75 godine života. Kod dijagnoze tumora nosa i sinusa se prvo radi otorinolaringološki pregled, a kod otkrivanja većih tumora se ponekad koristi samo prednja rinoskopija. Za bolji uvid u sam status nosa i sinusa se radi daljnja pretraga s fiberskopom koji omogućuje detaljniji uvid u stanje nosne šupljine, nose pregrade i nosne školjke, te ses njime može uočiti promjena u sluznici nosa i s time otkriti tumor i u kojem se trenutnom stadiju nalazi.

Tumori nosa i sinusa – simptomi

Tumori nosa i sinusa se rijetko kada otkrivaju za vrijeme razne faze bolesti. U tom periodu se najčešće pojavljuju neki nespecifični simptomi kao što je osjećaj otežanog disanja i nosna sekrecija. Ukoliko vam ovi simptomi traju dulje od 4 tjedana, tada je potrebno napraviti jedan veoma detaljan specijalistički pregled i napraviti dijagnostičku obradu. Simptomi koji se pojavljuju tek u kasnijoj fazi bolesti su puno intenzivniji, a to su ponavljajuće krvarenje iz nosa, bol na području nosa ili oticanje nosa, lica, sinusa, ili bol ili oticanje na području usta i nepca, te nemogućnost normalnog otvaranja usta te neurološki ispadi. U slučaju da se tumori nosa i sinusa prošire dalje prema okus, moguće je da od simptoma osjetite smanjenju pokretljivost oka u određenim smjerovima te počinje imati dvostruke slike. Iako su ovi tumori jako rijetki, te uglavnom zahvati manje od 1 posto svih zloćudnih tumora na svijetu. Ovaj tumor može biti dobroćudan i zloćudan.

Tumori nosa i sinusa – liječenje

Tumori nosa i sinusa se teško liječe zbog blizine vitalnih struktura poput mozga, lubanje, orbite i karotidne arterije, zbog čega su sve moguće kirurške mogućnost veoma zahtjevne i ograničene, što iziskuje multidisciplinarni pristup. Tumori nosa i sinusa se mogu liječiti kirurški, radioterapijom ili kemoterapijom. Postoji više načina kirurškog liječenja. Prvi je endoskopski pristup koji je moguć jedino kod nekih benignih tumora te kod tumora koji su još u ranom stadiju faze bolesti koji su zahvatili stijenku nosne šupljine, sfenoidni ili etmoidni sinus. Prednost kod ovog pristupa je što ne zahtjeva rezove na licu i minimalno je invazivno. Kod tumora koji se nalazi na teže dostupnim mjestima koji su blizu vitalnih struktura i koji duboko zahvaćaju koštanu strukturu se preporučuje otvorena kirurška tehnika. Kod pristupa na frontalni sinus se radi rez u vlasištu ili na obje obrve. Za opsežne tumore u obzir dolaze i druge vrste kraniotomijskih pristupa, kao što je pristup kroz lubanju. Liječenje preko radioterapije je jedina vrsta liječenja ako se dokaže da je tumor neoperativan.

Tagovi:

#Tumori #nosa #sinusa #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši