Lifestyle

Što je onikomikoza – uzrok, simptomi, liječenje

Onikomikoza – uzrok

Onikomikoza, odnosno gljivice na noktima, su vrlo teške i uporne za izliječiti. Infekcija se pojavi kao žuta ili bijela mrlja ispod vrha Vašeg nokta.

Sa daljnjim širenjem gljivica sve više i dublje dopire u nokat, to posljedično može dovesti do diskoloracije, zadebljanja i pucanja nokta, što na kraju može predstavljati estetski neprivlačan prizor, ali ujedno može postati veoma bolan problem koji se teško rješava ako se ne krene tretirati na vrijeme.

Onikomikoza, odnosno mikoza nokta, se uglavnom pojavljuje kod starijih ljudi, često kod muškaraca kao i kod osoba koje imaju lošu cirkulaciju i slabi imunološki sustav.

Gljivice na noktima se pojavljuju na nogama čak 10 puta više nego na noktima na rukama. Mikoza nokta se dijagnosticira na temelju izgleda noktiju kao i na temelju laboratorijski provedenih nalaz vezano uz uzgoj kulture.

Ako se gljivice na noktima ne tretiraju, to može dovesti do velikih komplikacija poput bolova pri hodanju, a ujedno to može biti stalni izvor zaraza.

onikomikoza
Onikomikoza, odnosno gljivice na noktima, su vrlo teške i uporne za izliječiti.

Onikomikoza – simptomi

Onikomikoza je ponavljajuća i česta pojava, te se može veoma lako prepoznati prema svojim karakterističnim simptomima.

Nokti postanu tamni, nemaju svoj karakteristični sjaj, postanu vrlo krhki ili su isprekidani, počinju pucati i listati se, te ujedno imaju onaj karakterni neugodni miris.

Trenutak kada trebate reagirati je kada primijetite ispod vrha nokta žutu ili bijelu mrlju, jer to Vam može biti prvi znak početka infekcije i trebate odmah reagirati i otići do svojeg liječnika na pregled kako bi ustanovio dijagnozu i preporučio Vam tretman liječenje mikoze nokta.

Ako se onikomikoza ne tretira i ostavi se samo tako, to može dovesti do budućih komplikacija i problema, a jedno od tih problema su poteškoće i bolovi kod hodanja.

Ujedno, netretirana mikoza nokta može predstavljati stalni izvor zaraze, te se mogu pojaviti i druga stanja, zbog čega je poželjno što prije posjetiti svojeg liječnika i krenuti s tretiranjem. Kako se tretira mikoza nokta, saznajte u nastavku.

onikomikoza
Nokti postanu tamni, nemaju svoj karakteristični sjaj, postanu vrlo krhki

Onikomikoza – liječenje

Kako se kaže, bolje spriječiti nego liječiti. Onikomikoza se može i spriječiti, što je najbolja metoda liječenja od svih.

Gljivičnu infekciju nokta možete spriječiti na način da redovito perete svoja stopala i svaki dan obučete čisti par čarapa, da čarape redovno perete i svoju obuću redovito provjetravate, da ne dijelite ručnike, cipele i čarape s drugim ljudima, da provodite što više vremena bosi, da nosite obuću i čarape napravljene od prirodnih materijala i da na javnim kupalištima i teretani nosite natikače ili sandale kao mjeru zaštite za svoja stopala.

onikomikoza
Gljivice na noktima se pojavljuju na nogama čak 10 puta više nego na noktima na rukama

Onikomikoza se može izliječiti uz uporabu krema protiv gljivične infekcije, a ujedno možete ga na prirodan način izliječiti, uz primjenu ulju čajevca, ulje lavande, ulje divljeg origana, ulje naranče, soda bikarbone, alkoholnog octa ili jabučnog octa.

Ako koristite ulje, samo nanesete lagano na mjesto gdje Vam se stvorila gljivična infekcija i ostavite da se upije, i to ponovite 2 do 3 puta na dan narednih 2 – 3 tjedna.

Ako koristite alkoholni ocat, napunite lavor s toplom vodom i octom u omjeru 1: 2 u korist vode, te potopite zahvaćeni prst i tako ga držite 10-15 minuta.

Ako koristite jabučni ocat, u jednakoj mjeri ulijte vodu i ocat u lavor, te potapajte prst pola sata.

Izvorni članak

Preporuka za vas

Komentariši