Lifestyle

Kronično zatajenje bubrega (KBZ) – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Kronično zatajenje bubrega?

Kronično zatajenje bubrega ili KBZ se može opisati kao stanje gdje bubreg gubi svoju funkciju. Bubrezi imaju ulogu filtracije krvi u našem organizmu, što znači da oni čiste naš organizam od štetnih otpada koji bi se inače širili po tijelu. Kronično zatajenje bubrega se događa radi takozvanih opetovanih upala koje su tokom godina postepeno pridonosile oštećenju bubrega. Bubrezi su uz jetru jedni od najvažnijih organa u našem tijelu, odgovorni su za čišćenje našeg tijela i održavanja imunološkog sustava.

Navedeno stanje često napreduje do krajnjeg stadija bolesti, što znači da je pacijentu s vremenom potrebno umjetno filtriranje kroz dijalizu ili čak transplantacija bubrega. Navedeno stanje se češće pojavljuje kod muškaraca nego žena. Prosječna dob bolesnika je često 60+ godina. Oštećenje bubrega možemo prepoznati nakon nekoliko mjeseci ili godina, što znači da je bitno obratiti pažnju na razna stanja ili bolesti koje mogu utjecati na zatajenje bubrega. Simptomi se često razvijaju s vremenom i polako, što znači da je nemoguće odmah djelovati.

Kronično zatajenje bubrega uzroci i simptomi

Navedena bolest bubrega se događa kada određena bolest ili stanje narušava prirodnu funkciju bubrega. Ovdje dolazi do oštećenja organa koje se može pogoršati tijekom određenog vremenskog perioda. Uzroci mogu biti sljedeći: Dijabetes oba tipa, povišeni krvni tlak ili hipertenzija, bolest policističkih bubrega, dugotrajna opstrukcija samog mokraćnog sustava, česte infekcije bubrega, intersticijski nefritis, glomerulonefritis. Kronično zatajenje bubrega sa sobom donosi i sljedeće simptome:

Povraćanje i mučnina, gubitak teka, sve češći umor i slabost, problemi sa spavanjem, drugačija boja urina, smanjena mentalna oštrina, česti grčevi i trzanje mišića, oticanje gležnjeva i nogu, čest i uporan svrbež, bol u prsima, kratkoća daha, visok krvni tlak. Kronično zatajenje bubrega može donijeti i nespecifične znakove i simptome, što znači da oni mogu biti uzrokovani radi drugih bolesti. Važno je naglasiti da su bubrezi prilagodljivi i u često slučajeva uspijevaju nadoknaditi svoju funkciju, što znači da se simptomi primjećuju tek onda kada je već došlo do nepopravljive štete na njima. Oštećenje bubrega se događa polako i dosta tiho, stoga je bitno ići na redovite preglede ako imate gore navedene bolesti.

Kronično zatajenje bubrega liječenje

Liječenje će ovisiti o uzroku, točnije, neke vrste bolesti koje utječu na bubreg se mogu liječiti. Za kronične oblike bolesti, lijeka nažalost nema. Liječenje se sastoji od kontroliranja znakova i simptoma i smanjenja komplikacija kako bi se usporio tijek bolesti. Dakle, liječenje će varirati, ovisno o uzroku. Tretmani mogu uključivati lijekove koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka, lijekove za snižavanje kolesterola, lijekove za liječenje anemije. Kronično zatajenje bubrega se može liječiti i uz promjenu prehrane. Liječnik može preporučiti smanjenje proteina u prehrani, smanjenje tekućine, konzumaciju svježije hrane, praćenje razina natrija i kalija, konzumaciju jačih začina, maslinovo ulje.

Što kada Kronično zatajenje bubrega dođe u svoju zadnju fazu? U zadnjem stadiju bolesti, bubrezi u potpunosti zataje i prestaju sa funkcijom. Ovdje je potrebna dijaliza i transplantacija. Dijaliza pomaže u otklanjanju otpadnih tvari iz krvi. Transplantacija se odnosi na presađivanje zdravog bubrega. Nakon transplantacije, pacijent je obvezan piti lijekove koji će pomoći u prihvaćanju novog organa. Istraživanja navode kako je podrška okoline veoma bitna u liječenju navedenog stanja, jer rehabilitacija ovisi o stanju samog pacijenta.

Tagovi:

#Kronično #zatajenje #bubrega #KBZ #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši