Koje sve vitamine moraju da unose sportisti?


 

Opšte je poznato da sportisti, naročito oni koji se profesionalno bave sportom već duže vreme svoj organizam izlažu ogromnim naporima tokom treninga, turnira i sl. Sa druge strane, oni imaju poseban režim ishrane koji podrazumeva raznorazna odricanja kada je hrana u pitanju. Zbog svega ovoga sportisti imaju veću potrebu za unosom vitamina i minerala za razliku od onih osoba koje se ne bave sportom. 

Da bi se nadoknadio gubitak energije, kao i gubitak minerala većina profesionalnih sportista u konsultaciji sa svojim lekarom konzumira određene suplemente kako bi sačuvali svoje zdravlje. Najčešće se radi o grupi vitamina koji su posebno namenjeni svima onima koji se bave nekom vrstom sporta duži vremenski period. 

Vitamin B12 – izuzetno koristan u ishrani sportista

Vitamin B12 spada u kategoriju vitamina koji je po svojoj hemijskoj strukturi najsloženiji. Osnovna funkcija mu je održavanje crvenih krvnih zrnaca na odgovarajućem nivou kao i celokupan razvoj nervnog sistema. U ishrani može se pronaći u svim namirnicama koje su životinjskog porekla. Ima ga u mesu, jajima, siru kao i u pojedinim vrstama žitarica. Sve vrste b vitamina doprinose akumuliraju neophodne energije koja je itekako potrebna svima onima koji svoj organizam izlažu bilo kakvim fizičkim naporima. 

Magnezijum i omega -3 masne kiseline za brži oporavak mišića

Da bi se mišići regenerisali nakon treninga kao i da bi se ublažila pojava grčeva poželjno bi bilo konzumiranje vitamina poput magnezijuma i omega 3 masnih kiselina. Poznato je da riblje ulje ima protivupalno dejstvo, smanjuje osećaj bola i nelagodnosti koji se javljaju nakon svake vrste fizičke aktivnosti. Zbog toga se preporučuje svakodnevni unos ovih vitamina jer jedino tako sportisti mogu da sačuvaju svoje zdravlje na duže staze. 

Pročitajte:  Najefikasnije varijacije sklekova! | Planeta Zdravlja

Vitamin D je potreban svima, naročito sportistima

Da biste imali zdrave kosti potrebno je svakodnevno unošenje vitamina d u svoj organizam. Imate dve opcije kada se radi o unosu ovog itekako važnog vitamina za naš imuni sistem. Dovoljno je da budete dnevno izloženi dvadesetak minuta sunčevim zracima i učinićete nešto vrlo korisno za svoje zdravlje. Ukoliko niste u prilici da svakodnevno izlazite napolje, možete se odlučiti za suplementarne farmaceutske proizvode na bazi vitamina d. Sportisti u zavisnosti od vremenskih uslova treniraju napolju ili u zatvorenim prostorijama poput teretana i sl. 

S obzirom da u toku treninga izlažu svoje zglobove i kosti raznoraznim opterećenjima, trebalo da vode računa o dovoljnom unosu vitamina d u svoj organizam. 

Svakodnevni unos vitamina C je nešto što se podrazumeva

Poznato je da je vitamin C najbitniji antioksidans koji štiti naš organizam u borbi protiv virusa i raznoraznih infekcija naročito kada je sezona prehlada i gripa aktuelna. Ukoliko se još pri tom bavite sportom čime dodatno svoj organizam izlažete naporima, tada je upotreba vitamina C nešto što se praktično podrazumeva. Vitamin C se može konzumirati u sledećim dozama: 100g ili 200 g u zavisnosti od toga kolike su potrebe vašeg organizma za ovim vitaminom kao i to koliko godina imate, da li se profesionalno bavite nekim sportom ili ne i sl. 

Takođe, vitamin C je neophodan za formiranje adrenalina koji je svakom sportisti itekako potreban. 

 Izvorni članak

O autoru

Dodaj komentar