Zanimljivo

Koje sve vitamine moraju da unose sportisti?


 

Opšte je poznato da sportisti, naročito oni koji se profesionalno bave sportom već duže vreme svoj organizam izlažu ogromnim naporima tokom treninga, turnira i sl. Sa druge strane, oni imaju poseban režim ishrane koji podrazumeva raznorazna odricanja kada je hrana u pitanju. Zbog svega ovoga sportisti imaju veću potrebu za unosom vitamina i minerala za razliku od onih osoba koje se ne bave sportom. 

Da bi se nadoknadio gubitak energije, kao i gubitak minerala većina profesionalnih sportista u konsultaciji sa svojim lekarom konzumira određene suplemente kako bi sačuvali svoje zdravlje. Najčešće se radi o grupi vitamina koji su posebno namenjeni svima onima koji se bave nekom vrstom sporta duži vremenski period. 

Vitamin B12 – izuzetno koristan u ishrani sportista

Vitamin B12 spada u kategoriju vitamina koji je po svojoj hemijskoj strukturi najsloženiji. Osnovna funkcija mu je održavanje crvenih krvnih zrnaca na odgovarajućem nivou kao i celokupan razvoj nervnog sistema. U ishrani može se pronaći u svim namirnicama koje su životinjskog porekla. Ima ga u mesu, jajima, siru kao i u pojedinim vrstama žitarica. Sve vrste b vitamina doprinose akumuliraju neophodne energije koja je itekako potrebna svima onima koji svoj organizam izlažu bilo kakvim fizičkim naporima. 

Parazol - Protiv parazita

Magnezijum i omega -3 masne kiseline za brži oporavak mišića

Da bi se mišići regenerisali nakon treninga kao i da bi se ublažila pojava grčeva poželjno bi bilo konzumiranje vitamina poput magnezijuma i omega 3 masnih kiselina. Poznato je da riblje ulje ima protivupalno dejstvo, smanjuje osećaj bola i nelagodnosti koji se javljaju nakon svake vrste fizičke aktivnosti. Zbog toga se preporučuje svakodnevni unos ovih vitamina jer jedino tako sportisti mogu da sačuvaju svoje zdravlje na duže staze. 

Vitamin D je potreban svima, naročito sportistima

Da biste imali zdrave kosti potrebno je svakodnevno unošenje vitamina d u svoj organizam. Imate dve opcije kada se radi o unosu ovog itekako važnog vitamina za naš imuni sistem. Dovoljno je da budete dnevno izloženi dvadesetak minuta sunčevim zracima i učinićete nešto vrlo korisno za svoje zdravlje. Ukoliko niste u prilici da svakodnevno izlazite napolje, možete se odlučiti za suplementarne farmaceutske proizvode na bazi vitamina d. Sportisti u zavisnosti od vremenskih uslova treniraju napolju ili u zatvorenim prostorijama poput teretana i sl. 

S obzirom da u toku treninga izlažu svoje zglobove i kosti raznoraznim opterećenjima, trebalo da vode računa o dovoljnom unosu vitamina d u svoj organizam. 

Svakodnevni unos vitamina C je nešto što se podrazumeva

Poznato je da je vitamin C najbitniji antioksidans koji štiti naš organizam u borbi protiv virusa i raznoraznih infekcija naročito kada je sezona prehlada i gripa aktuelna. Ukoliko se još pri tom bavite sportom čime dodatno svoj organizam izlažete naporima, tada je upotreba vitamina C nešto što se praktično podrazumeva. Vitamin C se može konzumirati u sledećim dozama: 100g ili 200 g u zavisnosti od toga kolike su potrebe vašeg organizma za ovim vitaminom kao i to koliko godina imate, da li se profesionalno bavite nekim sportom ili ne i sl. 

Takođe, vitamin C je neophodan za formiranje adrenalina koji je svakom sportisti itekako potreban. 

 Izvorni članak