Zbog čega je zdrava i uravnotežena ishrana važna za svakog sportistu?


 Živeti zdravo u današnje vreme, između ostalog, znači hraniti se zdravo i biti fizički aktivan. Naravno, pored ishrane i sporta, bitan je i kvalitet vazduha koji svakodnevno udišemo, kao i to koliko smo u mogućnosti da obilazimo mesta bogata prirodom koja nam nas, priznaćete, svaki put napune pozitivnom energijom. Ipak, za mnoge ovo može biti izuzetno težak zadatak, posebno zbog činjenjice da se danas živi brzo, i da je prosto teško naći vreme za sve ono što vas može učiniti zdravijim. Ukoliko ste dovoljno motivisani i dobro organizovani, možda za vas ovo neće predstavljati nikakav problem.

Kada govorimo o osobama koje se bave sportom, za njih nema izgovora kada se radi o zdravom načinu života. Naime, pored toga što su fizički vrlo aktivni, sportisti isto tako vrlo vode računa o ishrani, pa shodno tome biraju koje namirnice unose u svoj organizam.

Kakvu vrstu ishrane biraju sportisti?

Contents

Uravnotežena, kao i ishrana bogata vitaminima, mineralima, je nešto što se podrazumeva kada je reč o ishrani svakog sportiste. Najčešće se radi o osobama koje su vrlo disciplinovane kako u profesionalnom smislu, tako i u načinu ishrane. Ako poznajete nekog sportistu u svom okruženju, primetićete da on ili ona nikada ne konzumira bilo koju nezdravu namirnicu poput gaziranih sokova, brze hrane, slatkiša i sl. Prilikom odabira pića, u najvećem broju slučajeva sportisti se odlučuju za običnu vodu ili neki domaći sok koji ne sadrži puno šećera. Prirodni sok od maline je na primer vrlo bogat vitaminima poput vitamina C, A, B2, B3, kao i gvožđem i magnezijumom, pa se neretko mnogi sportisti odlučuju za konzumaciju ove vrste napitka. 

U zavistnosti od toga kojom vrstom sporta se bave, tj. o kakvoj fizičkoj aktivnosti je reč, zavisi i to kakve će se sve nairnice naći na jelovniku sportiste. Ako govorimo o sportistima koji treniraju neki vrlo težak sport koji podrazumeva svakodnevno trošenje velike količine energije, onda u tom slučaju takve osobe moraju imati veoma raznovrstan jelovnik koji sadrži dosta proteina i vlakana. Naravno, o tome će se posavetovati sa svojim nutricionistom koji će sugerisati kakvu vrstu hrane treba da koriste, u kojoj količini i u koje vreme. 

Primat se daje zdravoj hrani, dok se svaka vrste nezrave hrane mora izbaciti iz upotrebe

Danas se, složićete se, više nego ikad govori o zdravoj hrani, pa ako se malo osvrnete oko sebe, primetićete da na svakom ćošku ima bar jedna prodavnica zdrave hrane. Takođe, sve više se otvara tzv. „organic“ radnji ili pijaca u sklopu nekog većeg marketa koje nude 100% prirodnu hranu koja uopšte nije tretirana bilo kakvom vrstom hemijskih sredstava. 

Svi koji vode računa o ishrani, pa i sami sportisti, posećuju ovakva mesta. Za održavanje fizičke kondicije, profesionalni sportisti koriste što više voća i povrća u sirovom obliku jer na taj način svom organizmu obezbeđuju najviše vitamina i minerala. Isto tako, oni ne posećuju kioske brze hrane, ne jedu masnu, začinjenu hranu, kao ni hranu bogatu prostim šećerima. 

Dakle, svi oni koji se ozbiljno bave bilo kojom vrstom sporta, poseduju svest o tome koliko je važno imati zdravu i uravnoteženu ishranu. Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

O autoru

Dodaj komentar