Wiki, Lepota i Zdravlje, Zanimljivo

Kako voziti bicikl uzbrdo

Kako voziti bicikl uzbrdo na najlakši mogući način i bez previše napora. Ovo su preporuke profesionalaca.

Biciklizam je mnogima omiljena aktivnost, što je i logično s obzirom da se biciklom vozimo u prirodi.

Vožnja u prirodi je samo po sebi pravi užitak, a ako znamo da je biciklizam savršena aktivnost za mršavljenje i poboljšanje zdravlja, možemo reći da ova aktivnost nema mana.

Nije mana, ali problem koji se javlja svakom biciklisti je kako voziti bicikl uzbrdo.

Vožnja bicikla po cesti ili po neravnom putu, svaka ruta ima lakše i teže dijelove. Dio rute ili staze koji svi vole je ravan ili nizbrdo, a jednako tako niko ne voli da se vozi biciklom uzbrdo. Vožnja uzbrdo je izuzetno teška i malo njih može voziti uzbrdo.

Na sreću, proizvođači bicikala su smislili način kako voziti bicikl uzbrdo bez previše problema. Imamo različite mjenjače na svakom modernom biciklu.

Svaki bicikl ima pogon, koji se vrši pomicanjem pedala svojom snagom, koje dalje pokreću točkove.

Ključno je da svoju snagu prenesemo na kotače, pa prebacivanjem bicikla na lakši prijenos možemo smanjiti otpor koji nastaje pri kretanju uzbrdo.

kako voziti bicikl uzbrdo

Kako voziti bicikl uzbrdo i kako podesiti prijenos na biciklu

Kako voziti bicikl uzbrdo na najlakši mogući način pitanje je koje se postavlja svima, od profesionalnog bicikliste do rekreativnog bicikliste.

Ovo samo potkrepljuje zaključak da niko ne voli da se vozi biciklom uzbrdo. Vožnja uzbrdo nam izuzetno troši snagu, a u nekim situacijama, bez obzira na kondiciju i snagu, biciklisti moraju sići sa bicikla i prijeći dionicu pješke uzbrdo.

Postoje određene pretpostavke koje utiču na penjanje uzbrdo i koje vam mogu olakšati ovaj vrlo težak zadatak. Prije svega, morate uložiti mnogo truda da dovedete svoje tijelo u takvo stanje da možete voziti uzbrdo. Nakon toga pronađite adekvatan bicikl sa što većim dometom prijenosa.

Adekvatan stepen prijenosa uzbrdo je da vaš biciklistički lanac na pedalama bude na najmanjoj brzini, a na zadnjim kotačima prelazi preko najveće brzine.

Ova postavka brzine je najbolji način kako voziti bicikl uzbrdojer ćete na taj način najmanje osjetiti težinu terena i uzbrdica.

kako voziti bicikl uzbrdo
kako voziti bicikl uzbrdo

Trikovi kako na najlakši način voziti bicikl uzbrdo

Naravno, biciklisti su pronašli način da voze bicikl uzbrdo na najlakši mogući način. Poenta je da što lakše idete uzbrdo, a da pritom zadržite određenu brzinu.

Pored treninga za jačanje tijela, kao što smo već spomenuli, potrebno je imati i adekvatan bicikl koji ima mogućnost podešavanja mjenjača za vožnju uzbrdo.

Postoje i trikovi koji će vam pomoći da još lakše pređete brdo

Prije svake vožnje uzbrdo po ravnici ili još bolje nizbrdo. Ravnica ili nizbrdica je dio rute kojom možete trčati u tom dijelu i postići najveću moguću brzinu, kako biste što duže zadržali postignutu inerciju pri penjanju uzbrdo.

Još jedan efikasan trik kako voziti bicikl uzbrdo nije sjediti nego stajati uspravno i koristiti pedale osim snage, koristiti težinu tijela i tako lakše ići uzbrdo.

kako voziti bicikl uzbrdo

Još dobrih saveta za sport i vežbanje

Komentariši